Παρά τις πρακτικές δυσχέρειες που δημιουργεί σε όλους τους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας η πανδημία, το έργο της δημιουργίας του σύγχρονου κεντρικού σταθμού των δημοσίων συγκοινωνιών και των 173 σύγχρονων στάσεων λεωφορείων εντός της δημαρχούμενης περιοχής Πάφου συνεχίζεται με γοργό ρυθμό. Το έργο αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά και την πρακτική έναρξη των διαδικασιών για τη μετατροπή της Πάφου σε «έξυπνη» πόλη, αφού ο σχεδιασμός για σύγχρονες δημόσιες μεταφορές έχει κεντρικό ρόλο στις περιπτώσεις των πόλεων που μετατρέπονται σε smart cities.

Τα συγκεκριμένα 173 σημεία έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες, αναλόγως του αν οι στάσεις λεωφορείων μπορούν να καλύπτουν οκτώ αναμένοντες επιβάτες ή τέσσερις, ή αν πρόκειται απλώς για σημεία που δεν υπάρχει στέγαστρο αλλά μόνο μια πινακίδα που να δηλώνει στάση λεωφορείου. Ο προτιμητέος προσφοροδότης θα αναλάβει τη δαπάνη για την εγκατάσταση των στάσεων, τη συντήρησή τους και τις επισκευές που μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια της 10χρονης σύμβασης που έχει υπογραφεί. Μετά τη λήξη της σύμβασης οι στάσεις των λεωφορείων θα παραδοθούν στον δήμο σε πλήρως λειτουργήσιμη κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάφος: Ομαλά συνεχίζεται το μεγάλο οδικό έργο της Ελλάδος στο κέντρο

Τα νέα στέγαστρα θα είναι σύγχρονες κατασκευές όσον αφορά στο υλικό κατασκευής, με ευρωπαϊκά πρότυπα, θα προσφέρουν wi-fi, θα περιλαμβάνουν οθόνες για προβολή διαφημίσεων και τα δρομολόγια των λεωφορείων. Στα σημεία όπου υπάρχουν μόνο ενδείξεις στάσης και όχι στέγαστρο εναπόκειται στον προτιμητέο προσφοροδότη αν θα τοποθετήσει και εκεί στέγαστρα ή αν λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση.

Παράλληλα, απρόσκοπτα, μετά την αρχική περίοδο των προβλημάτων και καθυστερήσεων, συνεχίζεται πλέον και η σχετική διαδικασία στην τουριστική περιοχή με τη μεταφορά του σταθμού μετεπιβίβασης από το λιμανάκι στη λεωφόρο Τάφοι των Βασιλέων και τις νέες υποδομές που θα δημιουργηθούν στο μέρος που καταλάμβανε ώς πρότινος ο σταθμός εντός του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού πάρκου.