To Top
17:31 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Σε επ’ αόριστον απεργία και σύγκρουση με ΠΑΣΥΔΥ
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Σε επ’ αόριστον απεργία και σύγκρουση με ΠΑΣΥΔΥ
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μαΐου 2019, 10:48 πμ
Συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργοδοτουμένων εκτάκτων και αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία. Η παγκύπρια συντεχνία «Ισότητα» μετά από χθεσινή της συνεδρία αποφάσισε όπως οι έκτακτοι και αορίστου χρόνου απέχουν από την εργασία τους τις επόμενες μέρες.
 
Αναμένεται ότι θα επηρεαστούν πολλοί (και διάφοροι) τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας (καθώς οι έκτακτοι είναι διάσπαρτοι παντού) όπως ΚΕΠ, δικαστήρια, επαρχιακές διοικήσεις κ.λπ. Η απόφαση για επ’ αόριστον απεργία πάρθηκε μετά από τη διήμερη απεργία, που πραγματοποίησαν προχθές και χθες αλλά και τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την Πέμπτη, ως κλιμάκωση των μέτρων. Την υποστήριξή τους εξέφρασαν η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) αλλά και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η συντεχνία «Ισότητα» διεκδικεί τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. «Ζητούμε ουσιαστικά την προστασία των δικαιωμάτων των εκπροσώπων των εργαζομένων, γιατί μέλος του ΔΣ υπέστη διωγμό από την υπηρεσία του, απειλή για πειθαρχικά, μείωση της αξιολόγησής του επειδή συμμετείχε σε συνεδρίες του ΔΣ», κατήγγειλε ο πρόεδρος της συντεχνίας Πρόδρομος Χριστοφή. Επίσης, συμπλήρωσε, «ζητούμε οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες με άλλες συντεχνίες χωρίς να συμμετέχουμε κι εμείς». Εξέφρασε το παράπονο ότι πολλά ζητήματα που έθεσε η συντεχνία για μέλη της στην αρμόδια εργοδοτική αρχή τα συζητά με άλλες συντεχνίες.

Ο κ. Χριστοφή ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών και τη διευθύντρια Διοίκησης και Προσωπικού διαπίστωσαν ότι στα επιμέρους σημεία έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφή, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε που θα αυξάνει ουσιωδώς το κόστος των κρατικών δαπανών.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι «επί της αρχής θεωρούμε πως οι αορίστου διαρκείας εργαζόμενοι πρέπει να έχουν και σε πλείστα σημεία ήδη έχουν, την ίδια μεταχείριση. Ο μισθός είναι ο ίδιος. Οι προσαυξήσεις, η ΑΤΑ, οι άδειες επίσης. Εάν υπάρχουν επί μέρους ζητήματα είμαστε έτοιμοι να τα δούμε και να τα ρυθμίσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το βασικό κώλυμα είναι η ανέλιξη (προαγωγή). «Και εδώ εξήγησα ότι το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, επειδή ούτε με την ανέλιξη διαφωνούμε, αλλά νομικό/συνταγματικό», υπογράμμισε. «Εάν εξευρεθεί ή υποδειχθεί νόμιμη λύση μπορούμε να την προωθήσουμε. Προτείναμε διάλογο, απάντησαν με απεργία, παραμονές εκλογών. Σεβαστή απόφαση αλλά αχρείαστη», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε επικρίσεις για την περίοδο που διάλεξαν οι αορίστου να ανακινήσουν το θέμα, ο πρόεδρος της «Ισότητας» απαντά ότι «δεν είναι κρυφό ότι χρησιμοποιούμε την προεκλογική περίοδο και δη των ευρωεκλογών για να ασκήσουμε πίεση να εφαρμοστεί κάτι το οποίο θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Δεν πονάει τους αξιωματούχους και τους κατέχοντες αξιώματα, μιλώ ως επί το πλείστον, για το δίκαιο και για την εφαρμογή των νόμων. Τους ενδιαφέρει το κόστος και οι θέσεις. Οπότε αξιοποιήσαμε την περίοδο για να πετύχουμε εκείνο που δικαιούμαστε ουσιαστικά».
  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...