«Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής και στα μέτρα αυτοπροστασίας», τόνισε χθες ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πλάνο που ετοίμασαν οι επιστήμονες και αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει η εφαρμογή των χαλαρώσεων στους περιορισμούς.  «Να μας επιτρέψετε», είπε,  «να μην μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, γιατί θέλουμε πρώτα να ενημερώσουμε αναλυτικά την πολιτική ηγεσία, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για τις αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σε αυτά περιλαμβάνονται και πάλι εργαζόμενοι σε υπεραγορές στη Λευκωσία, ενώ χθες ανακοινώθηκε και ένα κρουσμα το οποίο εντοπίστηκε μέσω της τυχαίας δειγματοληψίας των 800 ελέγχων που εφαρμόζει τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Υγείας. Περαιτέρω, στα νέα κρούσματα περιλαμβάνεται άλλο ένα μέλος της Ειρηνευτικής Δύναμης αλλά και τρία άτομα τα οποία έφθασαν στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες μέσω της διαδικασίας του επαναπατρισμού Κυπρίων πολιτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις μέχρι τώρα αφίξεις, έχουν εντοπιστεί πέραν των 10 κρουσμάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπ. Υγείας: Έχουμε πλάνο για επιστροφή στην κανονικότητα

Με βάση και τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των γνωστών κρουσμάτων κορωνοϊού στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στα 817 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν διενεργηθεί συνολικά 16,007 εργαστηριακές εξετάσεις.

Στο μεταξύ, το  υπουργείο Υγεία ακολουθώντας τις πρόνοιες του σχετικού Διατάγματος ανακοίνωσε χθες ότι κρούσματα εντοπίστηκαν κάβα της υπεραγοράς «άλφα-μέγα» στην Ακρόπολη, στην αποθήκη της υπεραγοράς «SPAR» στη Λάρνακα και σε εξειδικευμένη Νοσηλευτική Μονάδα Εργαστηριακών Απεικονίσεων της Πολυκλινικής «Λευκωσία». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόστηκαν τα σχετικά προωτόκολλα, οι υπάλληλοι που καταδείχθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό απομακρύνθηκαν και άρχισε χωρίς καθυστέρηση η ιχνηλάτηση των επαφών τους, ενώ οι εγκαταστάσεις απολυμάνθηκαν. 

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με κορωνοϊό, ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Μάριος Λοΐζου ανέφερε ότι «μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονταν 18 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας». Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν συνολικά πέντε ασθενείς, «ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερις στη ΜΕΘ Λευκωσίας». Επίσης, νοσηλεύονταν εκτός αναπνευστήρα τέσσερις ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. «Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή», ανέφερε ο κ. Λοΐζου. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, νοσηλεύονταν συνολικά τρεις ασθενείς με κορωνοϊό. 

Ο κ. Λοΐζου ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι «στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργείου Υγείας για προστασία των ειδικών ομάδων, ανακοινώθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον περιορισμό της νόσου COVID-19 στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού-Αιμοκάθαρσης». Τα μέτρα, είπε, «εστιάζονται στη μείωση του κινδύνου διασποράς εντός των Μονάδων και στον καθορισμό ειδικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών για την αντιμετώπιση και παροχή θεραπείας σε αιμοκαθαρόμενους ασθενείς θετικούς στον ιό».