Την περασμένη Τετάρτη με την παρουσία του στη Βουλή ταρακούνησε συθέμελα το κυπριακό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Αποκάλυψε ότι όταν η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αρνείτο την ύπαρξη οποιουδήποτε «κόκκινου φακέλου» σε περίοδο 18 μηνών, έκθεση της UEFA για το ίδιο χρονικό διάστημα (1/1/2019-καλοκαίρι 2020) παρουσίαζε 16 τέτοιες περιπτώσεις που αφορούσαν 11 παιχνίδια της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή. Μάλιστα, έδωσε διαστάσεις στην υπόθεση, μιλώντας περί ενδεχόμενου κυκλώματος συγκάλυψης, αφού η UEFA ενεργούσε με τρόπο υποστηρικτικό προς την ΚΟΠ.

Στη συνέντευξή του στον «Φ», συνέχισε από εκεί που έμεινε. Ο λόγος για τον δικηγόρο και πρώην γραμματέα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρη Σαββίδη. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στη Λευκωσία και έγινε αποκαλυπτικός. Στοn βαθμό, βέβαια, που του επέτρεπε ο ρόλος του.

Ανάμεσα σ’ άλλα μάς εξήγησε γιατί η προσπάθεια απόκρυψης των 16 ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων, είχε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις: «Εκείνη τη στιγμή το ζήτημα των κόκκινων φακέλων για μένα έγινε ένα πρόβλημα Ομοσπονδίας. Ξεκίνησα να σχηματίζω μια εικόνα, η οποία παρέπεμπε σε κύκλωμα. Το οποίο κύκλωμα φαίνεται να είναι ακόμα πιο μεγάλων διαστάσεων, πέραν από ποδοσφαιριστές που μπορεί να στήνουν αγώνες, από διαιτητές, από παράγοντες κ.λπ., αλλά και πιθανότατα να εξυπηρετούσε οικονομικά συμφέροντα πολύ μεγαλύτερα από το έσοδο το οποίο θα προέκυπτε από έναν στημένο αγώνα Εάν η ΚΟΠ επιτρέπει να εξακολουθούν να αγωνίζονται στα πρωταθλήματά της ομάδες που κανονικά έπρεπε να είναι διαγεγραμμένες (σ.σ. αναφερόταν σε Καρμιώτισσα και Ερμή), τότε ξεκινά ένα ζήτημα υγιούς ανταγωνισμού με τα υπόλοιπα σωματεία. Κι όταν λέω «υγιής ανταγωνισμός», αυτό έχει κι άλλες πτυχές. Τις πτυχές του ποιοι παραμένουν στην κατηγορία ενδεχομένως, ή παίρνουν πρωταθλήματα ή Κύπελλα ή οτιδήποτε, εις βάρος των άλλων που διαγωνίζονται με θεμιτά μέσα. Δεύτερον, η ΚΟΠ έχει διαμορφώσει ένα σύστημα διανομής εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Μέσω ΚΟΠ TV προκύπτει ένα έσοδο που προέρχεται από τις τηλεοπτικές πλατφόρμες και κυρίως αυτή της Cytavision που είναι ημικρατικός οργανισμός. Άρα αν υπάρχουν μέσα στο pool (σημ. γκρουπ) των ομάδων που λαμβάνουν χρήματα από τα τηλεοπτικά, ομάδες οι οποίες συστηματικά είναι διεφθαρμένες, σημαίνει ότι χρήματα του δημοσίου διοχετεύονται μέσω αυτής της διαδικασίας σε διεφθαρμένους. Αυτό προφανώς δίνει μια εντελώς διαφορετική πολύ σοβαρή διάσταση για μένα. Κι αυτό είναι που έπρεπε και πρέπει να διερευνηθεί».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρχίζει έρευνα για το κύκλωμα στο ποδόσφαιρο

Τον ρωτήσαμε ευθέως για τη γνωστή υπόθεση του πρόεδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα, για τον οποίο τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Με αποδείξεις και μέσω τεσσάρων εταιρειών σε Σεϋχέλλες και Παρθένες Νήσους είχε επαγγελματικές σχέσεις με τη Cytavision και διαπραγματευόταν μαζί της υπό διπλή ιδιότητα. Αυτή του επιχειρηματία που ασχολείται με τηλεοπτικά δικαιώματα, κι αυτή του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΚΟΠ. Ο κ. Σαββίδης, απάντησε ως ακολούθως: «Θεωρώ ότι με τον τρόπο που σας εξήγησα προηγουμένως, κι αυτό το πράγμα πρέπει να μπει επί τάπητος. Να συνδεθεί με τα υπόλοιπα και να διερευνηθεί εξίσου εξονυχιστικά. Διότι ίσως μας δίδεται η ευκαιρία να δούμε ποιοι εν τέλει αφήνονται να διαγωνίζονται για να εισπράττουν από την πίττα των τηλεοπτικών, για να διοχετεύεται στο κομμάτι της παραγωγής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Είναι, δηλαδή, η διαμόρφωση της συνολικής εικόνας πλέον ενώπιόν μας». Ο Χάρης Σαββίδης πρόσθεσε ότι τέλη του 2020 η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε αρχίσει διερεύνηση για τον πρόεδρο της ΚΟΠ. Εξήγησε, όμως, πως λόγω των διαφωνιών στελεχών της Επιτροπής Δεοντολογίας που ακολούθησαν με τον τότε πρόεδρό της Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και τις παραιτήσεις, το σώμα αποδεκατίστηκε και δεν προχώρησε η υπόθεση. 

Σε άλλο σημείο, επανήλθε μετά από νέο ερώτημα, λέγοντας ότι «είναι μονόδρομος» η διερεύνηση για τον κ. Κούμα. «Θεωρώ ότι πρέπει να πει η ΚΟΠ τη θέση της και να κληθεί και η UEFA. Εάν η ΚΟΠ είναι σε θέση να αποδείξει ότι η UEFA δεν της έδινε τους κόκκινους φακέλους, αντιλαμβάνεστε ότι πλέον πρέπει να διερωτηθούμε γιατί να μην τους δίνει στην ΚΟΠ. Μήπως για να μην μειωθεί η αξία του προϊόντος, το οποίο είναι συνυφασμένο και με την αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που λαμβάνει η UEFA για τις διάφορες διοργανώσεις της; Ή για το ποιες Ομοσπονδίες συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της UEFA; Θεωρώ ότι με τον «άλφα» ή με τον «βήτα» τρόπο πρέπει να τεθούν ενώπιος ενωπίω και να μας πουν ποιος λέει την αλήθεια».

Το τηλεφώνημα από την UEFA

Ο Χάρης Σαββίδης σχολιάζοντας την προχθεσινή τοποθέτηση της ΚΟΠ, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε 16 κόκκινους φακέλους, είπε ανάμεσα σ’ άλλα: «Δεν περίμενα διαφορετική πρώτη αντίδραση από την ΚΟΠ. Για τον λόγο ότι εάν υπήρχε άμεση παραδοχή, θα έπρεπε πλέον να εξηγούν γιατί τόσα χρόνια δεν μιλούσαν. Τα στοιχεία είναι γραπτά. Φέρουν τη σφραγίδα της UEFA. Είναι αδιάσειστα».

Έγινε αποκαλυπτικός και για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον αξιωματούχο της UEFA. Ο τελευταίος, επιχείρησε να τον κατσαδιάσει τηλεφωνικώς, γιατί η Επιτροπή Δεοντολογίας ανακοίνωσε (30/9/2020) ότι θα διερευνήσει τους φιλικούς αγώνες της Καρμιώτισσας με Απόλλωνα και ΑΕΛ, με βάση στοιχεία της UEFA: «Στο τηλεφώνημα ήταν αρκετά επιθετικός από την αρχή. Θεώρησε ότι εμείς ως Επιτροπή Δεοντολογίας κατά κάποιον τρόπο παραβήκαμε την υποχρέωση εμπιστευτικότητας σε ό,τι αφορά το τι λαμβάνουμε από την UEFA Τον ενόχλησε η αναφορά στο δελτίο Τύπου ότι «παραλάβαμε στοιχεία από την UEFA». Μου είπε ότι μας δημιουργήσατε πρόβλημα με την ΚΟΠ, η οποία διαμαρτύρεται. Τάχθηκε απ’ ό,τι κατάλαβα υπέρ του παραπόνου. Μετά από αυτό του είπα ότι πρέπει να καταλάβει με ποιόν μιλά. Μιλά με έναν ερευνώντα λειτουργό σε μια διωκτική Αρχή ενός κράτους, κι ότι ο ίδιος είναι ένας ιδιώτης, εκπροσωπεί έναν ιδιωτικό οργανισμό. Ο παραπονούμενός του είναι ένας άλλος ιδιωτικός φορέας, ο οποίος μάλιστα αυτή τη στιγμή που μιλάς έχει τεθεί «νούμερο 1 ύποπτος» από εμένα. Όταν κατάλαβε αυτό που του είπα, γιατί ήταν σε έντονο ύφος, τότε τα άλλαξε».

Έρευνα για ενδεχόμενη συσχέτιση με οργανωμένο έγκλημα

Όπως είπε και την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο κ. Σαββίδης, η Επιτροπή Δεοντολογίας από τα 16 παιχνίδια που είχε ενώπιόν της, αποφάσισε να διερευνήσει τα φιλικά Καρμιώτισσα – Απόλλωνας (0-4) και Καρμιώτισσα –ΑΕΛ (1-8) που έγιναν το καλοκαίρι του 2020. Μας ανέφερε ότι κοινός παρονομαστής στα δύο παιχνίδια ήταν ο συγκεκριμένος τερματοφύλακας της Καρμιώτισσας. Στο παιχνίδι με την ΑΕΛ έβαλε αυτογκόλ με τα τέρματα να φτάνουν στα εννέα και να δικαιώνονται όσοι στοιχημάτιζαν σ’ αυτό το σενάριο. «Ήταν ο ίδιος τερματοφύλακας που έπαιξε και στο δεύτερο ημίχρονο στο Καρμιώτισσα – Απόλλωνας. Το πρώτο ημίχρονο ήταν 0-0, κι έπαιζε άλλος τερματοφύλακας. Στο ημίχρονο έκαναν αλλαγή και μπήκε ο συγκεκριμένος και τελείωσε 0-4», σχολίασε. Υπήρχαν πολλά στοιχήματα για επίτευξη πάνω από τρία γκολ στο δεύτερο 45λεπτο του αγώνα… Και πρόσθεσε: «Για το παιχνίδι Καρμιώτισσα – ΑΕΛ, το ζωντανό στοίχημα όταν έφτασε το παιχνίδι να είναι στο 1-6, το αφαίρεσαν οι Ασιάτες, διότι οι παίκτες στοιχημάτιζαν ότι θα μπουν 9 τέρματα και θα τελειώσει 1-8. Το τελευταίο τέρμα μπήκε, όπως σας είπα, με αυτογκόλ από τον ίδιο τερματοφύλακα». Επιπλέον, ανέφερε ότι από την προκαταρκτική έρευνά του προέκυψαν επιβεβαιωτικά στοιχεία «για γέλια και για κλάματα».

Για το Ανόρθωση – Απόλλωνας, διευκρίνισε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν ήταν λόγω του νεύματος του τερματοφύλακα που άρχισε να το διερευνά. Είπε πως η Επιτροπή ενήργησε στη βάση συνεργασίας με την Interpol (βλ. ομάδα Κοπεγχάγης) και ότι οι Αρχές διεθνώς προσπαθούσαν να διαπιστώσουν «κατά πόσον υπήρχε συσχέτιση καθ’ οιονδήποτε τρόπο με οργανωμένο έγκλημα». Είπε, ακόμη: «Μιλάμε για άτομα τα οποία συνδέονται με πρωτάθλημα, το οποίο είναι υψηλότατου ρίσκου. Υψηλά, δηλαδή, στην κατάταξη των διεφθαρμένων πρωταθλημάτων, σύμφωνα με την UEFA, με τις διωκτικές Αρχές και την Interpol». Σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «έρευνες οι οποίες έλαβαν χώρα εκτός Κύπρου και που αφορούσαν πρόσωπα τα οποία τη δεδομένη στιγμή βρίσκονταν στην Κύπρο». «Αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για άτομα προερχόμενα από μια χώρα συγκεκριμένη» επισημάναμε, για να μας απαντήσει ως ακολούθως: «Ακριβώς». Δεν θέλησε να επεκταθεί για το Ανόρθωση – Απόλλωνας γιατί δεν αποδείχθηκε κάτι και κατά συνέπεια δεν επιθυμεί να μείνουν άδικα εντυπώσεις σε βάρος ανθρώπων του ποδοσφαίρου. 

Για τις υποθέσεις που είχε αναλάβει ως ερευνών λειτουργός της Επιτροπής Δεοντολογίας ανέφερε πως ήταν τρεις. Η μια είχε να κάνει με το Ανόρθωση – Απόλλωνας, για το οποίο δεν προέκυψε κάτι, κι άλλες δύο υποθέσεις από την κατάθεση του διοικητικού ηγέτη της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου. Είναι και οι δύο ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας (12/10/2020 και Ιανουάριος 2022, αντίστοιχα), η οποία τις είχε προωθήσει στο αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας. Μέχρι τώρα ο κ. Χάρης Σαββίδης δεν έχει ενημέρωση για την πορεία τους. Η πρώτη αφορά, όπως είπε, «το ασυμβίβαστο αθλητικού παράγοντα με την ιδιότητα του ατζέντη ποδοσφαιριστών». Εξήγησε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το ερευνητικό έργο ολοκληρώθηκε και υπήρξε συγκεκριμένη εισήγηση.