Η Αννίτα Δημητρίου θα ανηφορίσει σήμερα το απόγευμα προς τον Λόφο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μετά από πρόκληση του. Η συνάντηση των δύο θα γίνει μετά την διπλή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με τη συμμετοχή των Υπουργών στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αλλά και για τη συνεργασία τους σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει θέμα συζήτησης, το «όχι» του ΔΗΣΥ έναντι του νομοσχεδίου για το e- καλάθι στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και τα όσα ακολούθησαν.

Η Πινδάρου είχε ενοχληθεί έντονα από την αναφορά της κυβερνητικής δήλωσης για ταύτιση του ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ. Συζήτηση είχε γίνει και για την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στις εργασίες του ΕΛΚ την προηγούμενη βδομάδα. Όπως είχε διευκρινιστεί, η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στις εργασίες του ΕΛΚ έγινε μετά από πρόκληση από τις Βρυξέλλες και η οποία είχε προηγηθεί της επιστολής που είχε στείλει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ στον Μάνφρεντ Βέμπερ, με την οποία τον ενημέρωνε ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή των υπουργών στο ΕΛΚ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική πληροφόρηση την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι η πρόκληση από πλευράς Προεδρικού ήταν προς όλη την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Κάτι το οποίο είχε προκαλέσει διάφορα σχόλια και συζητήσεις και εντός του ΔΗΣΥ αλλά και μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων. Στην Πινδάρου αυτό το οποίο συζητείτο ήταν ότι η επίσκεψη όλης της ηγεσίας στο Προεδρικό, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του κόμματος να είναι στην αντιπολίτευση και στέλνει λανθασμένα μηνύματα. Δυσαρέσκεια όμως προκλήθηκε και σε κύκλους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ που είδαν με καχυποψία την πληροφορία για μετάβαση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ στο Προεδρικό, τη στιγμή που η ηγεσία κανενός εκ των τριών κομμάτων που στήριξαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, δεν προσκλήθηκε για συνάντηση στο Προεδρικό.

Στην επίσημη ανακοίνωση χθες, γινόταν λόγος για συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο, στο Προεδρικό να μεταβεί με τη συνοδεία του αναπληρωτή προέδρου Ευθύμιου Δίπλαρου ή/και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Τορναρίτη.
Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει σοβαρή διαφωνία στο θέμα της συμμετοχής ή όχι των υπουργών στις εργασίες του ΕΛΚ. Από πλευράς Κυβέρνησης γίνεται λόγος για συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών και Υπουργού Εσωτερικών λόγω των σημαντικών θεμάτων που έχουν να χειριστούν, όπως το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό. Από πλευράς Πινδάρου, ξεκαθαρίζεται ότι ο ΔΗΣΥ, ως ιδρυτικό μέλος του ΕΛΚ, έχει συναινέσει μόνο για την συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη και για κανένα άλλο.

Αυτό το οποίο σημειώνεται ακόμα είναι ότι ο ΔΗΣΥ, θα είναι πάντα υποστηρικτικός και υποβοηθητικός στον Πρόεδρο εντός του ΕΛΚ, δεδομένου ότι θα γίνεται μία συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Συνάντηση με Λ. Χριστοφόρου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες συνάντηση με το Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Λευτέρη Χριστοφόρου.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοφόρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συζήτηση με τον Πρόεδρο ήταν «σημαντική, εποικοδομητική, ωφέλιμη και παραγωγική για τα ευρωπαϊκά θέματα».