Σε αντίστροφη πορεία ενόψει εκλογών βρίσκονται στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η κεντρική επιτροπή του κόμματος, συνεδρίασε προχθές, λαμβάνοντας τελικές αποφάσεις όσον αφορά την εκλογική διαδικασία. Σημαντικότερη καινοτομία που εισάγεται είναι, ο καθορισμός ελάχιστου αριθμού σταυρών προτίμησης για αποφυγή μονοσταυριών, καθώς επίσης και το γεγονός ότι θα μπορεί ένα μέλος του ΔΗΚΟ, να ψηφίζει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο, ανεξαρτήτως επαρχίας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής του ΔΗΚΟ, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου και οι υποψηφιότητες για την κεντρική ηγεσία θα υποβληθούν στις 13 Ιουνίου μέχρι τις 1 η ώρα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Οι υποψηφιότητες θα αφορούν τις θέσεις προέδρου, αναπληρωτή προέδρου, τριών αντιπροέδρων, γενικού γραμματέα, κεντρικού οργανωτικού, γραμματείας και εκτελεστικού γραφείου. Την επομένη στις 14 Ιουνίου, υποψηφιότητες θα υποβληθούν για τις υπόλοιπες θέσεις που αφορούν την κεντρική επιτροπή και τις επαρχιακές επιτροπές.

Στο προσεχές εκλογικό συνέδριο του κόμματος, θα αλλάξουν και οι κανονισμοί της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, για την εκλογή αντιπροέδρου, το ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει ο ψηφοφόρος να βάλει από 2 έως 3 σταυρούς προτίμησης. Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει μονοσταυρία κάποιο από τους υποψήφιος και αν το κάνει η ψήφος του δεν θα καταμετρηθεί διότι θα είναι άκυρη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις, είναι υποχρεωτικό ο ψηφοφόρος να ψηφίσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των υποψηφίων από το σύνολο των θέσεων. Για παράδειγμα, για τις δεκαπέντε αιρετές θέσεις του εκτελεστικού γραφείου, θα πρέπει στο ψηφοδέλτιο να μπουν τουλάχιστον πέντε σταυροί προτίμησης. Μέγιστος αριθμός σταυρών προτίμησης θα είναι όσες οι θέσεις. Δηλαδή για τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου, μέχρι 15 σταυροί. Αντίστοιχα, το ίδιο θα ισχύσει και τις θέσεις των επαρχιακών επιτροπών και της κεντρικής επιτροπής.

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν φέτος σχεδόν σε όλες σχεδόν τις επαρχίες πέραν του ενός εκλογικού κέντρο για διευκόλυνση των μελών του κόμματος. Συγκεκριμένα για την επαρχία Λευκωσίας και Λεμεσού, θα λειτουργήσουν πιθανότητα τρία εκλογικά κέντρα, σε περιοχές που θα διευκολύνουν όλα τα μέλη του κόμματος. Σε Λάρνακα και Πάφο θα λειτουργήσουν δύο εκλογικά κέντρα και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, πιθανότατα ένα στο Παραλίμνι.

Σημειώνεται παράλληλα ότι στις εκλογές δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που έχουν τακτοποιημένες τις συνδρομές για το τρέχον έτος. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να πληρώσει την συνδρομή των 10 ευρώ για φέτος και να ψηφίσει ανεξάρτητα από οφειλές εισφορών προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες, όπως έχει γραφτεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δεν αναμένεται να έχουν ανθυποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και αναπληρωτή προέδρου του κόμματος. Απ’ εκεί και πέρα, για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου, έχει ήδη εξαγγείλει υποψηφιότητα ο βουλευτής Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης. Επανεκλογή αναμένεται να διεκδικήσουν και οι Νεόφυτος Χαραλαμπίδης και Μιχάλης Δαμιανός, ενώ σοβαρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το σκέφτεται και ο τρίτος αντιπρόεδρος Αντώνης Αντωνίου. Ακούγεται επίσης το όνομα του Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΔΗΚΟ, υποψηφιότητα ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης του στον «Φ» το μέλος της γραμματείας και τέως διευθυντή του γραφείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργος Σολωμού.

Ο νυν γγ του κόμματος Άθως Αντωνιάδης δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, καθώς φαίνεται να προβληματίζεται κατά πόσο θα επαναδιεκδικήσει είτε τη θέσει του γγ, είτε τη θέση του κεντρικού οργανωτικού, είτε καμία θέση. Για τη θέση του κεντρικού οργανωτικού, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Φύτου Κωνσταντίνου, ο οποίος πλέον έχει λάβει τον τίτλο του επίτιμου κεντρικού οργανωτικού του ΔΗΚΟ, θεωρείτο δεδομένη η υποψηφιότητα του αναπληρωτή οργανωτικού, του Παναγιώτη Παλατέ. Μετά την μετακόμιση του ωστόσο στο Προεδρικό, δεν αναμένεται να υποβάλει υποψηφιότητα.