Μέσω επιστολών στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, και στην Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θέτει το σοβαρό ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου ακτιβιστή Κενάν Αγιάς στη Γερμανία, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης, εξηγεί πως ο Κενάν Αγιάς, είναι Κούρδος ακτιβιστής, ο οποίος καταδιώχθηκε στην Τουρκία λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της δράσης του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκάστηκε να φύγει γιατί κινδύνευε η ζωή του, ενώ εδώ και κάποια χρόνια βρήκε καταφύγιο στην Κύπρο ως πολιτικός πρόσφυγας.

Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής αναφέρεται στο ιστορικό της σύλληψής του από τις Αρχές της Κύπρου, κατόπιν του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Γερμανία. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται από τον δικηγόρο του Αγιάζ, βασίζεται σε γενικόλογες και μη στοιχειοθετημένες κατηγορίες για τυχόν στήριξη του Αγιάζ, με οικονομικά και άλλα μέσα, τρομοκρατικών ενεργειών.

Σημειώνει επίσης ότι είναι άκρως ανησυχητικό ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις από τις γερμανικές αρχές ότι ο Αγιάζ δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία και ότι σε τέτοια περίπτωση, η ζωή του Αγιάζ βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο.

Τονίζει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν επανειλημμένως διαπιστώσει σε εκθέσεις τους ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία στην Τουρκία, που έχει καταστεί μια τεράστια φυλακή για εκατοντάδες χιλιάδες ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, Κούρδους κ.ά. με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Επιπλέον, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στα θέματα υγείας, που αντιμετωπίζει ο Αγιάς, ως αποτέλεσμα της δωδεκάχρονης φυλάκισής του στην Τουρκία κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και φρικτά βασανιστήρια.

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρίδης, ζητεί κατεπεόγουσα παρέμβαση των ηγετών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, προκειμένου να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κενάν Αγιάζ και να προστατευθεί η ζωή του. Υπογραμμίζει ακόμη πως το θέμα του Κενάν Αγιάς δεν μπορεί να τύχει διαδικαστικού χειρισμού αλλά είναι ένα ζήτημα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, που άπτεται του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία ως ΕΕ έχουμε θέσει ως προτεραιότητα και στον πυρήνα της Ένωσης μας.