Στην νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία θα ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Καλές του Υπηρεσίες στο Κυπριακό θα καταγραφούν όπως και προηγουμένως οι θέσεις των δύο ηγετών. Στα συνημμένα της έκθεσης του ΓΓ ΟΗΕ θα συμπεριληφθούν οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών, οι οποίες στη προκειμένη περίπτωση θα αποτελέσουν και ένα πρώτο crash test των θέσεων Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι θέσεις των δύο ηγετών αναμένεται να σταλούν σύντομα προς τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να συμπεριληφθούν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη για να σταλεί για ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τελευταίο του ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον περασμένο Ιανουάριο είχε ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα όπως ενημερώνει το σώμα κάθε εξάμηνο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική οι δύο ηγέτες στις τοποθετήσεις προβαίνουν σε μια γενική ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό όπως έχει διαμορφωθεί στο μεταξύ. Κυρίως επικεντρώνονται στις δικές τους θέσεις και σε ποιες ενέργειες έχουν οι ίδιοι προβεί με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα προβαίνουν και σε σχόλια επί θεμάτων που εγείρονται στην έκθεση για της Καλές Υπηρεσίες. Οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη είχαν καταγραφεί σε 8 σελίδες και του Ερσίν Τατάρ σε 10.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αναλώσει μεγάλο μέρος της επιστολής του προκειμένου να καταγράψει τις από μέρους του προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ αναλώθηκε στην επανάληψη των γνωστών του θέσεων και την απαίτηση για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Πυξίδα ο ΟΗΕ και τα ψηφίσματά του: Η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε δεξίωση της ιταλικής πρεσβείας, στη Λευκωσία. Και αυτός είναι ο λόγος που η νέα πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, επικεντρώνεται στην ενεργή και καταλυτική εμπλοκή της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ιταλία για τη συνεχή της στήριξη για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ανέφερε, επίσης, πως Κύπρος και Ιταλία συνδέονται μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού τους, ενώ έχουν γεωγραφική εγγύτητα και κοινές αξίες.

Σημείωσε πως σήμερα οι δυο χώρες, που είναι δυο φίλοι εταίροι που γειτνιάζουν και μέλη της ΕΕ, έχουν επεκτείνει και εντείνει τον διάλογο και της συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η άμυνα και η ασφάλεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Εκτός από αυτά, το επίπεδο των επαφών μεταξύ του κόσμου και η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της σχέσης, ανέφερε. Επιπρόσθετα και επειδή οι σχέσεις δεν είναι στατικές, είπε, οι πρόσφατες γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη για επέκταση της συνεργασίας μας.

Από την Ευρώπη στην Αραβική: Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα δύο σημαντικά ταξίδια σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κ. Κόμπος θα μεταβεί πρώτα στο Άμπου Ντάμπι, όπου τη Δευτέρα 5 Ιουνίου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου–ΗΑΕ, το Κυπριακό, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου, η περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-ΗΑΕ.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου την Τρίτη 6 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου–Σαουδικής Αραβίας, το Κυπριακό, τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις σχέσεις της ΕΕ με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Ριάντ, όπου την Πέμπτη 8 Ιουνίου, θα συμμετάσχει στις εργασίες της υπουργικής συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, που συνδιοργανώνεται από τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο περιθώριο της συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναμένεται να έχει επαφές με ομολόγους του, κατά τις οποίες θα έχει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.