Αποτράπηκε τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  που είχε στόχο, όπως εκτιμάται, τη δολοφονία πολιτών εβραϊκής καταγωγής.

Δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες,  ήταν οι  υπηρεσίες πληροφοριών, που φαίνεται να συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Τούτο, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, επιτεύχθηκε με συντονισμένες ενέργειες και επιχειρήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας μας,  σε συνεργασία με δυτικούς εταίρους, που εικάζεται ότι είναι οι αντίστοιχες αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια επιχείρηση, μετά τη σύλληψη, προ διετίας, Αζέρου με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος επίσης φαίνεται να δρούσε για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένοχος εκ πρώτης για αδικήματα τρομοκρατίας

Σε σχέση με την τελευταία υπόθεση, οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της Κύπρου παρακολουθούσαν από κοντά τις κινήσεις αυτές τους τελευταίους μήνες  και η επίθεση, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αποτράπηκε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα δίκτυο τρομοκρατών, που φαίνεται να αξιοποιούν πλήρως τα κατεχόμενα από όπου και στέλνονται στρατολογημένοι τους στις ελεύθερες περιοχές από σημεία, που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο βασικός δράστης έγινε αντιληπτός, παρακολουθείτο συνεχώς κι αυτό συνέτεινε στο να μην προχωρήσει στην τελική φάση του σχεδιασμού. Δηλαδή, να προχωρήσει η επιχείρηση να κτυπήσει, όπως εκτιμάται, ισραηλινούς στόχους. Όπως γίνεται αντιληπτό, στην τελευταία φάση αποτράπηκε η όλη προσπάθεια στη βάση πληροφοριών που είχαν συγκεντρωθεί, προστατεύοντας τους υποψήφιους στόχους και σταματώντας την δολοφονική, τρομοκρατική επίθεση. Αν και ο βασικός δράστης διέφυγε, μέσω της οδούς που εισήλθε, ο εξοπλισμός, που θα χρησιμοποιούσε εντοπίσθηκε. Όλα τα στοιχεία του βασικού δράστη είναι στην κατοχή των υπηρεσιών πληροφοριών κι αυτό προφανώς θα συντείνει και στον εντοπισμό του. Από την εξέλιξη της υπόθεσης η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης του βασικού δράστη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τρομοκράτης έβλεπε υλικό για κατασκευή βομβών-δηλητηρίων

Αξιωματούχος σημείωσε στο «Φιλελεύθερο» ότι και με αυτή την εξέλιξη η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει το μήνυμα ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες και δράσεις. Περαιτέρω, διαμηνύει ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ότι η Κύπρος είναι ο αδύνατος κρίκος λόγω της «τρύπας ασφαλείας», που δημιουργούν οι κατεχόμενες περιοχές.

Ακόμη σημείωσε ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει να καταστεί πεδίο τρομοκρατικών ενεργειών. Ούτε και θέλει να εμπλακεί σε περιφερειακές διενέξεις. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος, η Κυπριακή Δημοκρατία  δεν στέκεται απέναντι σε καμία χώρα και παρά το γεγονός ότι εκφράζεται δυσαρέσκεια με την ιρανική στάση, η Λευκωσία προτίθεται να κρατήσει όλα τα κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης ανοικτά με την Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε εγρήγορση οι Aρχές σε Κύπρο-Ελλάδα για τρομοκρατική ομάδα

Είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση, το μείζον ήταν να μην γίνει το τρομοκρατικό κτύπημα κι αυτό επιτεύχθηκε. Το δεύτερο, όπως αναφέρουν αρμόδιοι, ήταν να σταλεί το μήνυμα πως τέτοιες κινήσεις εντοπίζονται καθώς υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης και αξιολόγησης των πληροφοριών και ως εκ τούτου και αποτρέπονται. Σημαντική κρίνεται και η συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες, φιλικών χωρών με τις οποίες υπάρχει συντονισμός ενεργειών εκεί και όπου χρειάζεται.

Σύνδεση με άλλα κτυπήματα

Όπως συναφώς έχει αναφερθεί, η επιχείρηση που αποτράπηκε συνδέεται και με άλλες προσπάθειες του συγκεκριμένου δικτύου τρομοκρατών. Η μία περίπτωση είναι αυτή του Αζέρου, που συνελήφθηκε πριν από δυο χρόνια στην Κύπρο ενώ φαίνεται να διασυνδέονται και δυο άλλες απόπειρες στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον Οκτώβριο του 2021 ένας 40χρονος Αζέρος, ο Ορχάν Ασάντοφ και ακόμη πέντε συνεργοί του, οι περισσότεροι από το Πακιστάν, ενεργώντας κατόπιν εντολών είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν Ισραηλινούς επιχειρηματίες που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο. Οι συλλήψεις που έγιναν εξουδετέρωσαν τους σχεδιασμούς.

Τον περασμένο Μάρτη στην Ελλάδα, μετά από επιχείρηση της ΕΥΠ, η   ελληνική αστυνομίασυνέλαβε δύο Πακιστανούς ιρανικής καταγωγής, ηλικίας 27 και 29 ετών, που σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στο κέντρο της Αθήνας. Ένας από τους στόχους ήταν ένα εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή.
Τον Φεβρουάριο του 2022, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι απέτρεψαν μια επίθεση για την δολοφονία του ενός τουρκο-ισραηλινού επιχειρηματία στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική μυστική υπηρεσία, ΜΙΤ, είχε συλλάβει τότε οκτώ πρόσωπα, ως ύποπτα για το σχεδιασμό της δολοφονίας του Γιαίρ Γκελέρ. Όπως είχε μεταδοθεί τότε, η επίθεση σχεδιάσθηκε ως αντίποινα για εκείνη του Ιρανού πυρηνικού φυσικού, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, το Νοέμβριο του 2020, κοντά στην Τεχεράνη. Η δολοφονία Φαχριζαντέχ, που θεωρείτο πατέρας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αποδόθηκε από την Τεχεράνη στο Ισραήλ.

Είναι σαφές πως αυτό ο πόλεμος συνεχίζεται, μαίνεται με ένταση και συχνά γίνεται γνωστό ότι υπήρξαν δολοφονίες και τρομοκρατικά κτυπήματα.

Η δολοφονία Σουλεϊμανί και το νήμα που ξετυλίγεται

Στις 3 Ιανουαρίου του 2020 ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε στο Ιράκ από αεροπορική επιδρομή μη-επανδρωμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η δολοφονία του Σουλεϊμανί, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και δράσεις των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι ζητούσαν εκδίκηση για τη δολοφονία του αρχηγού τους.

Οι Αμερικανοί με την ενέργεια τους αυτή προφανώς και γνώριζαν τι θα επακολουθούσε. Ενδεχομένως και να το επιδίωξαν τούτο. Σημειώνεται ότι αυτός που είχε διατάξει την εξόντωση του στρατηγού ήταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι ο Σουλεϊμανί προετοίμαζε επίθεση κατά του αμερικανικού προσωπικού στην ιρακινή πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είχε τότε απαντήσει στη δολοφονία του εκτοξεύοντας λίγες ημέρες αργότερα πυραύλους κατά ιρακινών βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας τραυματισμούς.

Σημειώνεται συναφώς ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης θεωρείται ελίτ των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», το Σώμα ιδρύθηκε από τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, που ανέτρεψε τον Σάχη Ρέζα Παχλαβί, με σκοπό να αποτρέψει ένα πραξικόπημα και να προστατεύει την «κρατική ιδεολογία».

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν στρατιωτικό τμήμα, τμήμα μυστικών υπηρεσιών αλλά και πολλές οικονομικές επιχειρήσεις για να καλύπτουν τις ανάγκες και δράσεις. Στόχος είναι ο έλεγχος της χώρας, λειτουργούν εν πολλοίς ως κράτος εν κράτει ενώ προωθούν την ιδεολογία τους με διατήρηση και ανάπτυξη δικτύου σε όλες τις γειτονικές χώρες. Έχει, δηλαδή, στρατηγικό στόχο την επέκταση της επιρροής του Ιράν και των ιδεών της Οργάνωσης. Είναι σαφές πως οι συμπεριφορές των Φρουρών της Επανάστασης, προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ιράν ενώ θεωρείται ότι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε βίαιες καταστολές διαδηλώσεων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών τους, ο εξωτερικός τους βραχίονας, δρουν ανεξάρτητα από τις κρατικές υπηρεσίες του Ιράν.