Φόρμουλα «αμοιβαίας αναγνώρισης» παρουσίασε ο Ερσίν Τατάρ, απαιτώντας αποδοχή της κυριαρχικής του ισότητας με αντάλλαγμα μια σειρά από χειρονομίες εκ μέρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα όσα ο ηγέτης Τουρκοκυπρίων κατέγραψε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική του ισότητα τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε αναγνώριση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου» (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) και έτσι θα προκύψει μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους (win-win).

Η φόρμουλα «αμοιβαίας αναγνώρισης» και τα οφέλη που θα προκύψουν έρχεται να παρουσιαστεί ως απάντηση της τουρκικής πλευράς στην πρόταση Χριστοδουλίδη για δημιουργία συνθηκών αμοιβαίου οφέλους μέσω ΕΕ για Κύπρο, Τουρκία κα τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Κα  εκτιμάται ότι πάνω σ’ αυτή τη φόρμουλα θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η τουρκική πλευρά προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή την προσπάθεια αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τατάρ: Μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις σε πολλά πεδία

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με βάση την πρόταξη της ιδέας της κυριαρχικής ισότητας  ξεκίνησε την απάντησή του υποδεικνύοντας πως από τουρκικής πλευράς δεν θα γίνει αποδεχθεί «μία κατάσταση όπου «η Τουρκία δεν θα είναι στην Ευρώπη, όπου ο τουρκικός στρατός δεν θα προστατεύει την ασφάλειά μας, όπου κάποιοι κανόνες, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο βορρά (κατεχόμενα) και όπου οι Τουρκοκύπριοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο και νέες περιπέτειες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαντά η Κυβέρνηση σε Τατάρ: Το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί με δημόσιες δηλώσεις

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ στην Κύπρο υπάρχει εδώ κα 60 χρόνια ένα ξεχωριστό κράτος, υπονοώντας το ψευδοκράτος που σχηματίστηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974 και πρόσθεσε: «Υπάρχει ξεχωριστός λαός στην Κύπρο. Και αυτός ο λαός έχει ξεχωριστό κράτος. Όταν μελετούμε το Σύνταγμα του 1960, βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές κυρίαρχες, εθνοτικές ομάδες. Αφού εκδιώχθηκα από αυτό το κράτος υπό την απειλή όπλου, είχα το δικαίωμα να δημιουργήσω το δικό μου κράτος». Υπό το πρίσμα όλων αυτών, ανέφερε ο Τατάρ «απαιτώ να γίνει αποδεκτή η υφιστάμενη κυριαρχία μου». Σημείωσε στη συνέχεια πως «εάν η άλλη πλευρά μας κατανοήσει, η Δημοκρατία της Τουρκίας θα αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία). Έτσι θα προκύψει μια κατάσταση που ονομάζουμε “win-win”.

Όλα τα λιμάνια της Τουρκίας, τα οποία αναπτύσσονται καθημερινά, θα ανοίξουν για τα ελληνοκυπριακά πλοία. Με το άνοιγμα του εναέριου χώρου, θα έρθει η μείωση των τιμών των εισιτηρίων σε μια περίοδο που τα αεροπορικά ταξίδια είναι ακριβά.

Ο βορράς και ο νότος θα προωθηθούν μαζί για την αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά της Τουρκίας των 85 εκατομμυρίων. Δεν είναι μόνο η Δημοκρατία της Τουρκίας, αλλά πίσω από αυτήν υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο δυναμικό από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Καζακστάν. Σε περίπτωση συμφωνίας, οι Ελληνοκύπριοι στη νότια Κύπρο θα επωφεληθούν επίσης από αυτές τις δυνατότητες».

Ο Ερσίν Τατάρ κατέγραψε και μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία επίσης κινούνται στη λογική της καλής γειτονίας καθώς όπως επεσήμανε «δεν θα εγκρίνουμε καμία πρόταση που θα επεκτείνει την εξουσία της ΚΔ στο βορρά». Σύμφωνα με τον Τατάρ οι δύο κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο θέμα του νερού που έρχεται από την Τουρκία καθώς και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως σεισμοί και πυρκαγιές. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τόνισε, τέλος, πως για τον ίδιο σημαντική είναι η άρση της απομόνωσής τους.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Απάντηση στον Τ/κ ηγέτη

Το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις, ήταν το σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στις αναφορές του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ. Ο κ. Λετυμπιώτης σχολίασε πως “το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν θεωρούμε ότι είναι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που θα επιλυθεί το Κυπριακό”.

“Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να συμβάλλουμε θετικά στην καλλιέργεια θετικού κλίματος, να προωθούμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς μας”, είπε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος.

Κατέληξε λέγοντας ότι “στόχος μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.