Ζεστά πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος το θέμα της ανάκτησης του πρώην ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας το οποίο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και το οποίο θα εγκαταλείψουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αύριο ο Μακαριότατος συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών με σκοπό να θέσει ενώπιον τους την πρόθεση του για αξιοποίηση του κτηρίου από την Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει επίσης την αναγκαιότητα εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας του κτηρίου, δεδομένης της κατάστασης του ύστερα από δεκαετίες απουσίας αποτελεσματικής συντήρησής του. Άλλωστε, τα θέματα στατικής επάρκειας αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη εγκαταλείπουν το Λήδρα Πάλας.

Όπως πληροφορούμαστε, τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να ανεγείρουν νέο κτήριο στην αυλή του ξενοδοχείου, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις στεγαστικές ανάγκες τους. Όταν ρωτήσαμε κατά πόσο η Αρχιεπισκοπή συγκατατίθεται στη χρήση της αυλής του ξενοδοχείου, μας ελέχθη πως στον ίδιο χώρο υπάρχει και άλλη διαθέσιμη γη, η οποία δεν ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και αυτήν είναι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, οπόταν δεν πέφτει λόγος στην Αρχιεπισκοπή. 

Αυτό που επιδιώκει να διασφαλίσει ο Αρχιεπίσκοπος είναι την περιουσία της Αρχιεπισκοπής, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί, εν μέρει, με την εκπόνηση στατικής μελέτης και κατ’ επέκταση την υλοποίησης της, ώστε να καταστεί το Λήδρα Πάλας ανθεκτικό σε βάθος χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας το επίσημο κράτος, αναμένεται να ενεργήσει, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η αλλαγή σκυτάλης από την ειρηνευτική δύναμη στην Αρχιεπισκοπή να γίνει με όσον το δυνατόν ομαλότερο τρόπο.  

Όπως γράψαμε ήδη πρόσφατα, η Αρχιεπισκοπή διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών του πρώην ξενοδοχείου, το οποίο θα επιδιωχθεί να αλλάξει και χρήση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, μας είχε δηλώσει, πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο αλλά να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων της Εκκλησίας και άλλες πολιτιστικού περιεχομένου.

Τυχόν αλλαγή χρήσης του κτηρίου και αξιοποίησή του για εκδηλώσεις και ευρύτερα για πολιτιστικούς σκοπούς, εκτιμάται ότι θα προσδώσει ζωή σε μια περιοχή (όπου πολλές από τις προσπάθειες αναζωογόνησης ναυάγησαν) με προοπτική να προσελκύσει και άλλες χρήσεις.

Το κτήριο είχε συντηρηθεί κατά καιρούς μερικώς με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κόστος εκτιμάται ότι ήταν εξαιρετικά μεγάλο, αν ληφθεί υπόψιν πως μόνο μια από τις συντηρήσεις κόστισε περίπου €2 εκατ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθούν οι προσδοκίες του Αρχιεπισκόπου, είναι να αναλάβει και εμπράκτως, επί του εδάφους, τη διαχείριση του πρώην ξενοδοχείου.