Συνεχίζεται η συζήτηση και τα σχόλια στην τ/κ κοινότητα για την αλλαγή ονομασίας του ψευδοκράτους σε «κυπριακό τουρκικό κράτος», όπως είχε δηλώσει τις προάλλες ότι πρέπει να γίνει ο Πρόεδρος του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και χρησιμοποίησε ως όρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι μιλώντας σε παλαιούς πολεμιστές στην πόλη Γκιρέσουν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι λένε «όχι» σε λύση κάτω από ομοσπονδιακή στέγη. «Πλέον δεν υπάρχει βορράς-νότος, στην Κύπρο υπάρχει ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος».

Επανέλαβε τη θέση ότι η «ΤΔΒΚ» εργάζεται αρμονικά μαζί με την Τουρκία στη «γαλάζια πατρίδα», στον εναέριο χώρο και σε όλους τους άλλους τομείς, δεν πρόκειται να μετατραπούν ποτέ σε μειονότητα σε ένα «ελληνοκυπριακό κράτος» εντός της ΕΕ κι ακολουθούν με μεγάλη αξιοπρέπεια την «εθνική πολιτική».

Ο «υπουργός μεταφορών» και πρόεδρος του ΚΑ, Ερχάν Αρικλί υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε πει πριν χρόνια ότι πρέπει να αλλάξει το όνομα του ψευδοκράτους «και θα αλλάξει. Οι λέξεις ‘βορράς’, ‘νότος’ στο  όνομα μιας χώρας εκφράζουν μια κοινή μοιρασμένη πατρίδα. Όμως, στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. Το ένα από αυτά ανήκει στους Έλληνες και το άλλο στους Τούρκους».

Η Ντιαλόγκ φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις πρώην πολιτικών για το θέμα. Ο Χασάν Όζμπαφλι, ένας από τους «βουλευτές» που ψήφισαν «υπέρ της ανακήρυξης της ΤΔΒΚ» στις 15 Νοεμβρίου 1983, είπε ότι η αλλαγή του ονόματος θα είχε θετικό αντίκτυπο, ειδικά στις εξωτερικές υποθέσεις. Πρότεινε επίσης «μετάβαση από το κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα μετά την τροποποίηση του συντάγματος».

Ο «πρώην βουλευτής» του ΚΚΔ, Χουσεϊν Ανγκολεμλί, που  ήταν ένας από τους 40 «βουλευτές»  που ψήφισαν υπέρ της «ανακήρυξης της ΤΔΒΚ», είπε πως η αλλαγή του ονόματος πρέπει να υποβληθεί σε δημοψήφισμα και ανέφερε «ότι ο λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο». Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Η Κίπρις φιλοξενεί τις απόψεις δύο πρώην δικαστών του «ανώτατου δικαστηρίου», του Τανέρ Εργκινέλ και του Νεββάρ Νολάν, καθώς και του έμπειρου νομικού Εργκίν Ουλουνάι.

Ο κ. Εργκινέλ δήλωσε ότι είναι σκόπιμο να αλλάξει το όνομα του ψευδοκράτους και υποστήριξε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην αλλαγή του «συντάγματος». Υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από εκείνους που συζήτησαν το θέμα με τον Ραούφ Ντενκτάς όταν καθοριζόταν το όνομα «τδβκ», είπε ότι το όνομα «κυπριακό τουρκικό  κράτος» είναι κατάλληλο από τουρκικής άποψης.

Ο κ. Νολάν δήλωσε πως «εάν το σύνταγμα δεν λέει κάτι για την ονομασία του κράτους, τότε δεν χρειάζεται να γίνει επίκληση του συντάγματος». Εάν αυτό δεν αναφέρεται ευθέως στο «σύνταγμα», το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με τη βούληση του «κοινοβουλίου», πρόσθεσε. «Σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση για την αλλαγή του σημερινού ονόματος του κράτους πρέπει να προέλθει από την βουλή».

Ο κ. Ουλουνάι επεσήμανε ότι η αλλαγή του ονόματος δεν είναι ένα απλό ζήτημα. «Μπορούμε να ανακηρύξουμε ένα νέο κράτος κάνοντας επανάσταση ιδρύοντας μια συντακτική συνέλευση και να παρουσιάσουμε το νέο σύνταγμα αυτού του κράτους σε δημοψήφισμα ως νέο σύνταγμα. Αυτό σημαίνει δημοψήφισμα».

Η Κίπρις γράφει ότι η ονομασία «κυπριακό τουρκικό κράτος» βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη σήμερα με διαφορετική έννοια από εκείνη που επιχειρήθηκε να της προσδώσουν οι υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Υπενθυμίζοντας ότι ο τέως Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε προτείνει «να αλλάξουμε το όνομα της τδβκ σε κυπριακό τουρκικό κράτος και να βγούμε στον δρόμο της αναγνώρισης», το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά την προχθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν είπε ότι θα εργαστούν «για να αναγνωριστεί το κυπριακό τουρκικό κράτος».  

«Αν η αλλαγή ονομασίας θα συμβάλει στην αναγνώριση της τδβκ ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, να την αλλάξουμε αμέσως, διότι το σημαντικό είναι να αναγνωριστεί το ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος μας κάτω από οποιανδήποτε ονομασία», αναφέρει προσθέτοντας ότι το όνομα που ο ίδιος επιθυμεί, αν πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, είναι «κυπριακή τουρκική δημοκρατία», γράφει.

Υποστήριξε επίσης ότι εάν αλλάξουν το όνομα του ψευδοκράτους μπορούν να απαλλαγούν από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που καταδικάζουν την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» και απευθύνουν έκκληση να μην αναγνωριστεί. 

Δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν, γράφει ότι την συζήτηση αυτή άρχισε ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος μιας άλλης χώρας. «Ο Μπαχτσελί δεν έριξε στο τραπέζι αυτή τη θέση επειδή του ήρθε έτσι ξαφνικά στο μυαλό. Κατά πάσα πιθανότητα κάπου συζητήθηκαν κάποια πράγματα, έγιναν αξιολογήσεις και ανατέθηκε στον Μπαχτσελί το καθήκον να το εκφράσει αυτό. Όσοι παρακολουθούν από κοντά την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας ξέρουν ότι από την ημέρα που άρχισε ο συνεταιρισμός ΑΚΡ-ΜΗΡ, ο Έρντογαν αρχίζει τις συζητήσεις που  θέλει να αρχίσει μέσω του Μπαχτσελί».

Όπως γίνεται αντιληπτό, συνεχίζει, γίνεται εργασία πάνω σε μια τέτοια φόρμουλα επειδή άρχισαν να υψώνονται ενστάσεις για το καθεστώς παρατηρητή του ψευδοκράτους στο «Συμβούλιο Τουρκικών Κρατών. Όμως, σε κανενός το μυαλό δεν έρχεται να ρωτήσει τους ιδιοκτήτες αυτού του κράτους. Όπως και να έχει, εκείνοι θα αποφασίσουν και οι εδώ διορισμένοι διοικούντες θα το εφαρμόσουν. Επειδή το ξέρουν αυτό, δεν νιώθουν την ανάγκη να μας ρωτήσουν», καταλήγει.

ΚΥΠΕ