Υπάρχει συναντίληψη για την στελέχωση του σημείου ελέγχου που θα δημιουργηθεί στην νεκρή ζώνη, στην περιοχή της Πύλας κι αυτό θα γίνει από άτομα που θα εξουσιοδοτηθούν για να διενεργούν τους ελέγχους, με βάση τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ανέφερε αρμόδια πηγή που ρωτήθηκε για το θέμα.

Με αφορμή συνεντεύξεις του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ σε μια ε/κ και σε μια τ/κ εφημερίδα για την συμφωνία στην Πύλα που δημοσιεύονται σήμερα, ερωτηθείσα η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι αρμόδιες για την εξουσιοδότηση ατόμων τα οποία θα στελεχώνουν το συγκεκριμένο σημείο ελέγχου και δεν θα είναι Κύπριοι. Θα είναι άτομα «από τρίτο μέρος, όπως τρίτη χώρα, ίσως και λειτουργοί του ΟΗΕ, ένας μη κυβερνητικός φορέας», πρόσθεσε η ίδια πηγή λέγοντας πως αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ο Κόλιν Στιούαρτ στις συνεντεύξεις του υποστήριξε ότι το σημείο ελέγχου θα στελεχώνεται από Σλοβάκους ειρηνευτές.

Ούτε έχει διευκρινισθεί κατά πόσο το συγκεκριμένο σημείο ελέγχου θα λειτουργία πει 24ωρου βάσεως καθημερινά, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Αυτά τα ζητήματα θα οριστικοποιηθούν στην πορεία, κατέληξε η ίδια πηγή.

ΚΥΠΕ