Το μεταναστευτικό και την παράνομη διακίνηση μεταναστών μέσω της γραμμής καταπαύσεων του πυρός επικαλείται το κατοχικό καθεστώς για να δικαιολογήσει τα νέα τετελεσμένα που προκαλεί στη νεκρή ζώνη.

Τα Ηνωμένα Έθνη πήγαν και χθες στην περιοχή χωρίς ωστόσο να επιτύχουν οτιδήποτε, με την κάμερα που τοποθέτησε ο κατοχικός στρατός να παραμένει στη θέση της, και τους κατοίκους του Αγίου Δομετίου να αισθάνονται ανασφαλείς από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερα μέτρα ασφαλείας.

Για την κυπριακή κυβέρνηση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και εάν σήμερα δεν αρθούν τα νέα τετελεσμένα του κατοχικού στρατού τότε θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων που έχει αποφασίσει από την Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, παραδέχθηκε πως δεν σημειώθηκε καμιά αλλαγή στην περιοχή του Αγίου Δομετίου όπου ο τουρκικός στρατός προέβη σε παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης. Ο Α. Σιντίκ είπε (στο ΚΥΠΕ) ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές για αποτροπή περαιτέρω εντάσεων και διατήρηση του status quo στην περιοχή. Οι ειρηνευτές του ΟΗΕ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την περιοχή, σημείωσε.

Η τουρκική πλευρά επιχείρησε να δικαιολογήσει τις ενέργειές της επικαλούμενη τη διακίνηση μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Ο σύμβουλος του Ερσίν Τατάρ, Χουσεΐν Ισικσάλ, υποστήριξε ότι η κάμερα στο «σπίτι της Μαρίας» τοποθετήθηκε για την «ασφάλεια των συνόρων» και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. “Βάλαμε μια κάμερα ασφαλείας εκεί. Δεν ήσουν εσύ που φώναζες για την ασφάλεια των ‘συνόρων’; Να τώρα, εδώ είναι η ασφάλεια των ‘συνόρων’. Δεν ήσουν εσύ που είπες ότι υπάρχει παράνομη μετανάστευση; Να τώρα, καταπολεμούμε την παράνομη μετανάστευση. Τι συμβαίνει, γιατί αυτές οι φωνές, τα ουρλιαχτά; (Οι Ε/κ λένε) ‘η νεκρή ζώνη είναι δική μας’. Μάλιστα, τώρα ερχόμαστε στο κύριο θέμα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ισικσάλ, «καταλήγουμε στη λογική (των Ε/κ) ‘η νεκρή ζώνη είναι δική μας και τα Ηνωμένα Έθνη είναι φιλοξενούμενοι’». Ο σύμβουλος του κ. Τατάρ απευθυνόμενος στην ε/κ πλευρά είπε: «Η νεκρή ζώνη δεν είναι δική σας. Η νεκρή ζώνη είναι υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορείτε να χτίζετε όποτε θέλετε κινηματογράφο ή εμπορικό κέντρο στην ουδέτερη ζώνη, αλλά το κάνατε», ανέφερε. Ο κ. Ισικσάλ πρόσθεσε ότι με την τοποθέτηση της κάμερας εκεί το μήνυμα είναι: «Από εδώ και στο εξής θα παρακολουθώ την ουδέτερη ζώνη με τον ίδιο τρόπο». Έγιναν λάθη, συνέχισε, στο Κραν Μοντάνα και στο Σχέδιο Ανάν λέχθηκε ότι η νεκρή ζώνη ανήκει στους Ε/κ και το αποδέχτηκε και η τ/κ πλευρά. «Η νεκρή ζώνη θα συζητηθεί επίσης κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ή συνεργασίας στο εδαφικό», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τα πολιτικά κόμματα και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, που συμμετέχουν στον δικοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας, επιθυμούν να ενημερωθούν περαιτέρω από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, για την παρούσα κατάσταση στην περιοχή της Πύλας. Οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και των τουρκοκυπριακών κομμάτων συναντήθηκαν την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και εξέφρασαν απόψεις για το θέμα που πρότεινε η φιλοξενούσα πλευρά – Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΔΕΚ) με θέμα «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και η συμβατότητα των διατάξεων της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο». Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις, τα σχόλια και τις προτάσεις τους για το θέμα που παρουσιάστηκε.

Καλούν επίσης τους δύο ηγέτες και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας του ΟΗΕ και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εντείνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

«Εξέφρασαν τη βούλησή τους για τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασαν την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να βασίζεται σε διχασμούς, αλλά να προβλέπει ένα κράτος στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν και ασκούν όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.