Επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με την οποία ζητά όπως εκπροσωπεί στο νομοθετικό σώμα το Volt στο οποίο έχει ενταχθεί μετά την ίδρυση τους, απέστειλε η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Όπως είναι γνωστό, η κ. Ατταλίδου έχει αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα των Οικολόγων πρόσφατα, συνεχίζοντας ως ανεξάρτητη. Με την επιστολή της ζητά ουσιαστικά να λειτουργεί ως εκπρόσωπος κόμματος, με την Βουλή να απαντά σε πρώτο στάδιο αρνητικά, παραπέμποντας στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος το τι θεωρείται κοινοβουλευτικό κόμμα.

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, έχει ζητηθεί γνωμάτευση και από τη Νομική Υπηρεσία επί του θέματος.

Όπως πληροφορούμαστε, στην απάντηση της, η Βουλή αναφέρει ότι, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο τα εν τη Βουλή πολιτικά κόμματα ή άλλως κοινοβουλευτικά κόμματα είναι αυτά τα οποία κατέρχονται με υποψηφίους στις εκάστοτε διεξαγόμενες γενικές εκλογές προς ανάδειξη των μελών του σώματος και κατάληψη του αντίστοιχου αριθμού βουλευτικών εδρών.

Τα εν λόγω κόμματα, όπως αναφέρεται, καθίστανται εν τη Βουλή κόμματα εφόσον εξασφαλίσουν τα προβλεπόμενα εκλογικά ποσοστά στην πρώτη και ανάλογα δεύτερη κατανομή εδρών, δικαιούμενα αναγνωρίσεως ως πολιτικές ομάδες στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αυξημένα δικαιώματα έναντι των υπολοίπων εν τη Βουλή κομμάτων, εφόσον αυτά συγκεντρώσουν αριθμό Βουλευτών που να ισούται τουλάχιστον προς το δώδεκα τοις εκατόν (12%) του συνολικού αριθμού βουλευτών.

«Κατ’ αναλογίαν των ανωτέρω, ουδείς ανεξαρτοποιηθείς βουλευτής κατά τη διάρκεια τρέχουσας Βουλευτικής Περιόδου δύναται αφού προσχωρήσει σε πολιτικό κόμμα, το οποίο δεν έχει λάβει μέρος στις τελευταίες γενικές εκλογές με αριθμό υποψηφίων ως συνδυασμός ενός κόμματος ή ως συνασπισμός πλειόνων συνεργαζομένων κομμάτων να δηλώνει ότι εκπροσωπεί τέτοιο κόμμα στη Βουλή και τέτοιο κόμμα δεν τυγχάνει εκπροσωπήσεως στη Βουλή διά της συγκεκριμένης μεθοδολογίας», αναφέρεται.

Υποδεικνύεται επίσης στην κ. Ατταλίδου πώς, ύστερα από την αποχώρησή της από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θεωρείται πλέον ανεξάρτητη βουλευτής με τα δικαιώματα των ανεξάρτητων βουλευτών, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, επί τούτω αποφάσεων και κοινοβουλευτικής πρακτικής.

Στην απάντηση της Βουλής προς την Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σημειώνεται ότι αποχώρηση μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών, ταυτόχρονα, από το ίδιο εν τη Βουλή κόμμα αντικρίζεται διαφορετικά, καθότι σε τέτοια περίπτωση, εφόσον οι αποχωρήσαντες το δηλώσουν ομόγνωμα σχηματίζουν αυτοδίκαια άλλη «ομάδα βουλευτών» εντός της Βουλής, επ‘ ουδενί όμως με περισσότερα δικαιώματα από τα δικαιώματα των μεμονωμένων ανεξάρτητων βουλευτών.