Όταν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί, ήταν η λακωνική δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη το Σάββατο μετά τη Λειτουργία των Θεοφανίων και σε αυτή τη δήλωση παρέμπεμπαν και χθες κυβερνητικές πηγές. Το Προεδρικό είναι προφανές ότι θέλει να χαμηλώσουν οι τόνοι και η προσοχή της κοινής γνώμης να στραφεί αλλού, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να διώξει τα σύννεφα εσωστρέφειας πάνω από το κυβερνητικό σχήμα.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τους χειρισμούς του στο θέμα της πρόθεσης άσκησης του δικαιώματος του για ανασχηματισμό, θεωρώντας ότι στην προσπάθεια να διασώσει τη δική του εικόνα αφήνει εκτεθειμένους τους ίδιους. Είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο ότι κάποιοι εκ των Υπουργών βρίσκονται σε πορεία αντίστροφης μέτρησης για έξοδο από το Προεδρικό και η όλη συζήτηση δεν τους κάνει να αισθάνονται άνετα.

Ο αντίκτυπος βέβαια αυτής της κατάσταση είναι πάνω στο κυβερνητικό έργο, επηρεάζοντας τη διακυβέρνηση της χώρας καθώς το κλίμα αβεβαιότητας δεν αφήνει Υπουργούς να λειτουργήσουν με τον τρόπο που θα ήθελαν. Αυτό το οποίο συζητείται σε πολιτικούς κύκλους είναι η αδυναμία του Προέδρου να επιδείξει για ακόμα μια φορά γρήγορα αντανακλαστικά σε μία κρίση που πάει να δημιουργηθεί. Υποδεικνύουν μάλιστα πώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό έστω και περιορισμένο προκειμένου να κλείσει την όλη συζήτηση. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό το οποίο σημειώνουν είναι πώς το κλίμα στην Κυβέρνηση θα γίνεται όλο και πιο βαρύ. Οι φήμες περί πρόθεσης και άλλων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για οικειοθελή αποχώρηση μετά την παραίτηση του Φίλιππου Χατζηζαχαρία εντείνονται, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν εκφράστηκε δημόσια από κανένα οτιδήποτε.

Την περασμένη Παρασκευή, πέραν του Υφυπουργού Καινοτομίας Φίλιππου Χατζηζαχαρία, ο οποίος και παραιτήθηκε τελικά, είχαμε κάνει αναφορά στο ρεπορτάζ μας σε πληροφορίες που θέλουν και άλλα μέλη της Κυβέρνησης να βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση για αντικατάσταση από τον Πρόεδρο. Ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη είναι επίσης δύο ονόματα που συζητούνται, όπως επίσης και αυτό της Υπουργού Δικαιοσύνης Άννας- Κουκκίδου Προκοπίου και του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού. Στα σενάρια ανασχηματισμού ακούγεται και το όνομα του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα καθώς επίσης και η μετακίνηση της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική σε άλλο πόστο. Κάποια σενάρια την θέλουν να κοιτάζει προς το Υπουργείο Οικονομικών, αν τελικά προχωρήσει ο ανασχηματισμός του Μάκη Κερανού, για τον οποίο όμως, όπως γράψαμε την Παρασκευή, βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκήνιο από πλευράς τραπεζικών και επιχειρηματικών κύκλων που θεωρούν την παραμονή του σημαντική για συνέχιση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας.

>> Το έμαθε από φίλο του ο Χατζηζαχαρίας

Αρνητική εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος αλλά και στενοί συνεργάτες του στο Προεδρικό χειρίστηκαν την περίπτωση του Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππου Χατζηζαχαρία. Ο παραιτηθείς Υφυπουργός έμαθε από φίλο του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναζητεί τον αντικαταστάτη του, όταν ο τελευταίος δέχθηκε πρόταση για να αναλάβει το Υφυπουργείο. Οι σχέσεις όμως των δύο πλευρών είχαν τραυματιστεί και προηγουμένως για το θέμα που αφορούσε την ανανέωση του συμβολαίου της πλατφόρμας Velister, με τον Υφυπουργό να ήταν και τότε έτοιμος να υποβάλει παραίτηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μεταφέρει στον Πρόεδρο τις επιφυλάξεις του, με τις οποίες ο Νίκος Χριστοδουλίδη συμφώνησε, ωστόσο άτομα από το περιβάλλον του Προεδρικού έπαιρναν τηλέφωνο στο Υφυπουργείο ασκώντας του πιέσεις.  Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επιχειρήθηκε να φορτωθεί στον Φίλιππο Χατζηζαχαρία, ή τουλάχιστον αυτή η εντύπωση είχε δημιουργηθεί στο περιβάλλον του παραιτηθέντα Υφυπουργού, η διαρροή του πορίσματος που αφορούσε τους servers που πλημμύρισαν ως εκδικητική κίνηση καθώς από το πόρισμα θα μπορούσαν κατά κάποιους να διαφανούν ευθύνες στην Ειρήνη Πική η οποία τότε ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών και ήταν υπεύθυνη για τη συντήρηση του κτηρίου.

Την Παρασκευή επίσης, όπως λέγεται, ενώ ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας είχε στείλει ήδη την παραίτηση του στο Προεδρικό, για δύο και πλέον ώρες δεν είχε λάβει απάντηση, ενώ όταν διέρρευσε το θέμα, συνεργάτης του Προέδρου πήρε τηλέφωνο εκφράζοντας δυσφορία για τη διαρροή. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο Πρόεδρος είχε επικοινωνήσει με τον Φίλιππο Χατζηζαχαρία  μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι πληροφορήθηκε για την πρόθεση παραίτησης του από δημοσιεύματα, με τον παραιτηθέντα Υφυπουργό να απαντά ότι είχε στείλει από ώρα την παραίτηση του και ήταν περίεργο γιατί αυτή δεν ήταν στα χέρια. Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος αρχικά ζήτησε από τον Φίλιππο Χατζηζαχαρία να παραμείνει στα καθήκοντα του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν θα έκανε αποδεχτή την παραίτηση του. Μετά από αρκετή ώρα, δόθηκε στη δημοσιότητα μία σύντομη ανακοίνωση από πλευράς Προεδρικού, η οποία ανέφερε ότι η παραίτηση γίνεται αποδεχτή και ότι καθήκοντα Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας θα ασκεί ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφειάδης.

Συνάντηση με Νικόλα, Σιζόπουλο και Καρογιάν

Πριν τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει την καθιερωμένη συνάντηση του με τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Κατά τη συνάντηση αναμένεται ότι θα τους ενημερώσει για τις προθέσεις του για το θέμα του ανασχηματισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει για ακόμα μια φορά δυσαρέσκεια από μέρους των τριών κομμάτων για τον χειρισμό του θέματος από μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη του στον «Φ» ο Πρόεδρος είχε πει πώς δεν θα διαβουλευθεί με τα κόμματα για τις επιλογές του. «Έχω κάθε βδομάδα κοινή συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που με στήριξαν για γενικότερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων πολιτικής. Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, όπως προανέφερα, είναι καθαρά προσωπικό μου θέμα και οι αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά από μένα», είχε πει.