Η σύγκρουση θεσμών και πιο συγκεκριμένα οι δημόσιοι διαξιφισμοί μεταξύ Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και των επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, θα συζητηθούν στη Βουλή.

Η εν λόγω κόντρα θα εξεταστεί αυτεπάγγελτα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Δημητρίου και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Ο πρόεδρος και το μέλος της εν λόγω κοινοβουλευτικής επιτροπής, αντίστοιχα, ενέγραψαν από κοινού θέμα με τίτλο «η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο δε αιτιολογικό σημείωμα αναφέρονται τα ακόλουθα που δεν αφήνουν και αμφιβολία ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με την εγγραφή του θέματος: «Με αφορμή τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις μεταξύ των θεσμών του κράτους, η εξέταση του θέματος στην επιτροπή αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων, ώστε να βελτιωθεί η μεταξύ τους συνεργασία».

Μάλιστα, Δημητρίου και Χαραλαμπίδου, προτείνουν όπως κληθούν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και των επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, διαδραματίστηκε στις 29/12 όταν η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δημοσιοποίησε το πόρισμά της για τις καταγγελίες σε βάρος του Σάββα Αγγελίδη. Στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, είχε καταλογιστεί ότι ενδεχομένως να υπέπεσε σε αδίκημα για τρεις περιπτώσεις προσώπων στις οποίες άσκησε την εξουσία του για αναστολή ποινικής δίωξης. Η Αρχή, όμως, κατέληξε πως μετά την διερεύνηση δεν προέκυψε αξιόποινη πράξη σε βάρος του κ. Αγγελίδη που να σχετίζεται με διαφθορά. Ωστόσο, οι λειτουργοί επιθεώρησης της Αρχής είχαν διαπιστώσει στη μια εκ των τριών περιπτώσεων ότι το πρόσωπο για το οποίο ασκήθηκε αναστολή ποινικής δίωξης ήταν παλιότερα πελάτης του κ. Αγγελίδη, όταν ο τελευταίος ιδιώτευε ως δικηγόρος.

Η κόντρα μεταξύ των δυο θεσμών, αναζωπυρώθηκε όταν μετά από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αρχής, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για ασυμβίβαστο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ακολούθησαν επίσημες τοποθετήσεις από Σαββίδη και Αγγελίδη, οι οποίοι χρέωναν στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη υπέρβαση συνταγματικών αρμοδιοτήτων και παράνομη παρέμβαση σε σχέση με την υπόθεση.

Το προαναφερθέν είναι ένα εκ των τριών ζητημάτων που όπως διαφάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών θα την απασχολήσουν προσεχώς. Υπάρχουν άλλα δυο θέματα που ενεγράφησαν από την ανεξάρτητη βουλευτή Αλεξάντρα Ατταλίδου τα οποία απασχόλησαν την κοινή γνώμη και θα τεθούν για αυτεπάγγελτη εξέταση.

Το ένα αφορά δημοσιογραφικές τα όσα δημοσιοποίησε η κοινοπραξία διερευνητικών δημοσιογράφων OCCRP για την ανάπτυξη Cap St. George, στην περιοχή «Θαλασσινές Σπηλιές» στην Πέγεια και το ενδεχόμενο ανεπαρκούς ελέγχου των αρμόδιων φορέων στην Κυπριακή Δημοκρατία για την πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

Το έτερο θέμα αφορά τις καταγγελίες που είχε κάνει ο επικεφαλής του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοίζίδης, για την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ). Ο κ. Λοϊζίδης, τον περασμένο Νοέμβριο, σε συζήτηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών είχε ισχυριστεί τα ακόλουθα: «Αξιωματικός που δούλευε εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος το 2019, σήμερα κατηγορείται για πειθαρχικό αδίκημα γιατί ο γιος μέλους της ΑΑΔΙΠΑ έχει συλληφθεί για οργανωμένο έγκλημα. Και εκδικητικά σήμερα παίρνουν αξιωματικό για πειθαρχικό αδίκημα».