Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την παλαιστινιακό θύλακα, βρίσκεται στο επίκεντρο Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν κινητοποιηθεί από την Ουάσιγκτον. Η κινητοποίηση των Αμερικανών είχε διπλό στόχο: να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα.

Η Κύπρος αποτελεί μέρος των σχεδιασμών των Αμερικανών για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών βρέθηκε στην Κύπρο ο Κέρτις Ριντ, αρχηγός του επιτελείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Ριντ συμμετείχε σε κοινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συνεργασία με το Ισραήλ, την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για την αντιμετώπιση των έντονων ανθρωπιστικών αναγκών των αμάχων στη Γάζα. Ο κ. Ριντ συζήτησε επίσης την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις απερίσκεπτες και παράνομες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πλοίων, σημειώνεται. Οι επιθέσεις αποτελούν απαράδεκτη απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Προσθέτει πως στις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ριντ συζήτησε τη δυναμική των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-ΚΔ και διερεύνησε τρόπους για συνέχιση της εμβάθυνσης των πολιτικών, οικονομικών και διαπροσωπικών δεσμών και δεσμών ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα με την παρουσία Ριντ στην Κύπρο και τη συζήτηση που είχε εδώ με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον διατηρεί ανοικτή γραμμή με την Ιερουσαλήμ για θέματα που αφορούν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ο δίαυλος επικοινωνίας λειτουργεί μέσω διπλωματών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, του περιφερειακού γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή και του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα ανθρωπιστικά ζητήματα της περιοχής, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να περιλάβει το λιμάνι Ασντόντ στον νότο της χώρας, στη διαδικασία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου με αφετηρία το λιμάνι της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται, η ισραηλινή Κυβέρνηση πιέζεται να αποδεχθεί ανθρωπιστικό υλικό που θα φθάνει απευθείας από τη Λάρνακα στο Ασντόντ και στη συνέχεια θα προωθείται στο φυλάκιο Κέρεμ Σιαλόμ στη νότια δίοδο Ισραήλ-Γάζας. Εκεί, αφού πραγματοποιείται έλεγχος ασφαλείας από ειδικά εκπαιδευμένο ισραηλινό κλιμάκιο, θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο με σκοπό την προώθησή του στην Λωρίδα της Γάζας, μέσω του φυλακίου της Ράφα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της απαίτησης του Ισραήλ να πραγματοποιεί έλεγχο ασφαλείας στο ανθρωπιστικό υλικό πριν την είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στην απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, σημειώνοντας ότι η αξιοποίηση του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου εξακολουθεί να αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή προς αυτήν την κατεύθυνση.