Δήλωση μηδενικής ανοχής στις σεξιστικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές καθώς και ενσωμάτωσης της διάστασης φύλου στις δραστηριότητές τους, υπογράφουν αύριο Υπουργεία και Υφυπουργεία σε μικρή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανέφερε στο philenews η Επίτροπος Ισότητας, Τζόζη Χριστοδούλου, «το Γραφείο προχώρησε με τη δημιουργία της εν λόγω δήλωσης πολιτικής, μεταξύ άλλων, για λόγους πρόληψης. Στόχος είναι να αποφεύγονται κρούσματα και περιστατικά που αφορούν στερεότυπα, σεξισμό κ.α. Πιστεύουμε ότι με την Δήλωση Πολιτικής συνεισφέρουμε προς την εμπέδωση της κουλτούρας της Ισότητας».

Στη Δήλωση Πολιτικής αναφέρεται:

Το Υπουργείο/ Υφυπουργείο δηλώνει μηδενική ανοχή σε σεξιστικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές στη βάση του φύλου και τονίζει τη σημασία της πρόληψης οποιασδήποτε μορφής διάκρισης.

Το Υπουργείο/Υφυπουργείο στη βάση της αρχής της ισότητας των φύλων, λαμβάνει μέτρα για διασφάλιση της εφαρμογής και προώθησης της ισότητας ανδρών και γυναικών μεταξύ του προσωπικού του και σε οποιονδήποτε άλλο επηρεάζεται από τις δραστηριότητες του.

Το Υπουργείο/Υφυπουργείο ενσωματώνει τη διάσταση του φύλου στις δραστηριότητές του και διασφαλίζει τις ισότιμες ευκαιρίες μεταξύ γυναικών και ανδρών με στόχο τη θεμελίωση της κουλτούρας της έμφυλης ισότητας.

Οι Υπουργοί, Υφυπουργοί και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, σε συνέχεια και του Κώδικα Δεοντολογίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου 2023, καλούνται όπως υιοθετήσουν και υπογράψουν τη Δήλωση Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων.

«Η δήλωση αποτελεί μια θεσμική διακήρυξη προώθησης της ισότητας ανδρών και γυναικών, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε σεξιστικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές και ενσωματώνοντας τη διάσταση του φύλου στις δραστηριότητες του κάθε Υπουργείου, Υφυπουργείου και Γραφείου Επιτρόπων», διευκρινίζεται σε σχετικό σημείωμα που εξασφάλισε ο «Φ».

Η Δήλωση Πολιτικής «προς ενημέρωση του προσωπικού και των επισκεπτών των Υπουργείων, Υφυπουργείων και Γραφείων Επιτρόπων, θα αναρτηθεί σε περίοπτη θέση στους χώρους αυτούς καθώς και στις ιστοσελίδες των Υπουργείων, Υφυπουργείων και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και θα αποτελεί την έμπρακτη δέσμευση όλων προς διασφάλιση της αρχής της ισότητας των φύλων και της μηδενικής ανοχής σε διακρίσεις και σεξιστικές συμπεριφορές».