Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος διαμήνυσε ότι θα πρέπει να αφεθεί η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών να κάνει τη δουλειά της. Αυτό ήταν και το μήνυμα που μετέφερε η Λευκωσία προς τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Ο Κ. Κόμπος μιλώντας στο ΡΙΚ τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται λογικές αναζήτησης μέσης γραμμής, δηλαδή να βρεθεί κάτι ανάμεσα στη βάση όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το την θέση της τουρκικής πλευράς περί λύσης δύο κρατών. Κατά τον υπουργό Εξωτερικών κάποιος θα πρέπει να αξιολογήσει και το πόσο αντιπαραγωγική μπορεί να είναι μια τέτοια προσέγγιση.

Στα περί χρονοδιαγραμμάτων για να υπάρξει αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στην ίδια την ανακοίνωση του διορισμού της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ όπου «η απουσία χρονοδιαγράμματος είναι εμφανής». Διαμήνυσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και έχει τη βούληση για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τις επαφές Ολγκίν στην Άγκυρα, ο Κ. Κόμπος υπέδειξε ότι η όλη διαδικασία είναι στα αρχικά της στάδια και υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να αναχθούν οι επισκέψεις της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα σε σημεία καμπής. «Πρέπει να αναμένουμε με υπομονή το πως προχωρά και ποια είναι τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.