Καμία πρόοδος δεν παρατηρήθηκε στο θέμα των συμβούλων-συνεργατών στελεχών της κυβέρνησης. Η σημερινή, όγδοη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών για το ζήτημα, ανέδειξε αυτό που είχαν εκφράσει γνώστες του θέματος.

Ότι δεν υπήρχε εμφανής –τουλάχιστον- λόγος ώστε το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες να τεθούν εκτός ατζέντας της ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη, καθώς η συζήτησή του σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής είχε εξαντληθεί. Στη σημερινή συνεδρίαση ήταν προσκεκλημένοι η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ενδεχόμενο να πάρει τον λόγο στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας, ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, εκφράζοντας τη θέση των υπόλοιπων βουλευτών, ανέφερε πως δεν υπήρχε τίποτα νεότερο να ακουστεί. Έτσι, όλοι οι προσκεκλημένοι αποχώρησαν από την ολιγόλεπτη συνεδρίαση (ζήτημα αν διήρκησε 30 λεπτά).

Στα λίγα λεπτά που ακολούθησαν πριν τη λήξη της συνεδρίασης, η μόνη άξια αναφοράς εξέλιξη, είχε να κάνει με την πρόταση του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους περί σύμπτυξης των τροπολογιών που είχαν κατατεθεί. Αυτές είχαν ως κύριο φόντο την προσθήκη μεταβατικής διάταξης προκειμένου να μην απολυθούν οι τέσσερις σύμβουλοι, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης με βάση το υπό προώθηση νομοσχέδιο.

Έθεσε ακόμη θέμα λεπτομερούς καθορισμού των ακαδημαϊκών προσόντων των συμβούλων-συνεργατών. Εν τέλει  συμφωνήθηκε να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οι τροπολογίες, κάτι που θα ξεκαθαριστεί μέχρι την ολομέλεια της 29ης Φεβρουαρίου, οπότε τα νομοθετήματα θα τεθούν προς ψήφιση.

Με απλά λόγια, και η αναβολή ψήφισης του νομοσχεδίου και των τροπολογιών την περασμένη Πέμπτη κρίνεται άνευ προφανούς λόγου, όπως άνευ ουσίας ήταν και η συνεδρίαση. Στις επτά συνεδρίες που είχαν προηγηθεί και άρχισαν από τον περασμένο Ιούνιο η συζήτηση είχε εξαντληθεί.

Σε πηγαδάκια έξω από την αίθουσα σχολιαζόταν εντόνως ότι η χρονική παράταση για ψήφιση προωθείτο από πολιτικές δυνάμεις, που ήθελαν να διαμορφώσουν συνθήκες έγκρισης συγκεκριμένης τροπολογίας για να μην έχει αναδρομικότητα η νέα υπό προώθηση νομοθεσία.

Θυμίζουμε πως η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είχε αναφέρει την περασμένη Πέμπτη, ότι λήφθηκε απόφαση για αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ώστε να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και να κληθεί ξανά η εκτελεστική εξουσία να καταθέσει τις θέσεις της.

Όμως, η εκτελεστική εξουσία, όπως αποδείχθηκε και σήμερα, δεν είχε να προσθέσει τίποτα περισσότερο από τις γνωστές της θέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, είπε ότι η θέση της κυβέρνηση για το θέμα της μεταβατικής διάταξης παραμένει η ίδια. Στη βάση των όσων έχουν λεχθεί από το περασμένο καλοκαίρι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προνοεί αναδρομική ισχύ με την ψήφισή του (κάτι που ισοδυναμεί με απόλυση των τεσσάρων συμβούλων που δεν έχουν τα προσόντα), αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έδειξε να φέρει ένσταση σε περίπτωση που ψηφιστεί τροπολογία περί του αντιθέτου.

Αρχικά είχε καταθέσει νομοσχέδιο η κυβέρνηση, στη βάση επισήμανσης του περασμένου Μαΐου από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι τέσσερις τουλάχιστον σύμβουλοι-συνεργάτες (δυο στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και δυο στο Προεδρικό) δεν είχαν προσόντα για πρόσληψη σε θέση συμβούλου από την κυβέρνηση. Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μάλιστα, μεταγενέστερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο είχε μιλήσει ξεκάθαρα για παρανομία επικαλούμενος την πρόνοια νομοθεσίας του προϋπολογισμού. Πρόταση Νόμου είχε κατατεθεί και από τον βουλευτή ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών είχαν αποφασίσει όπως εξετάσουν τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και όπου κρίνουν σκόπιμο να ενσωματώσουν στο κείμενό του πρόνοιες της πρότασης Λουκαΐδη.

Μετά από επτά συνεδριάσεις είχε αποφασιστεί να τεθεί υπό την έγκριση της ολομέλειας το νομοσχέδιο, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά από τις συζητήσεις και να συνοδευτεί από τροπολογίες. Κύριο θέμα των τροπολογιών ήταν η ύπαρξη μεταβατικής διάταξης, ούτως ώστε οι σύμβουλοι που προσλήφθηκαν να μην απολυθούν.