Η δημοσιοποίηση πληροφοριών περί πρόθεσης του Αλίεφ να προσκαλέσει τον Ερσίν Τατάρ να πάει στο Αζερμπαϊτζάν για την σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο έχει σημάνει συναγερμό στη Λευκωσία. Οι κινήσεις της κυπριακής διπλωματίας είναι και σ’ αυτή την περίπτωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η μόνη οποία φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει την όλη κατάσταση.

Το κατοχικό καθεστώς επενδύει πάρα πολλά στον παράγοντα Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση. Μέχρι στιγμής τόσο το Μπακού όσο και η Τουρκία (η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερικών πολιτική των Αζέρων) προσέχουν τις κινήσεις της προκειμένου να αποφευχθούν παρενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ωστόσο η κυβέρνηση Ιλχάμ Αλίεφ προβαίνει συστηματικά σε κινήσεις που στοχεύουν σε «διπλωματική αναβάθμιση» των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία. Στο παρελθόν η Λευκωσία κατάφερε να αποτρέψει κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν που στόχευαν σε πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ισχυρό χαρτί της Κύπρου σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί για το Μπακού ένα πολύ σημαντικό οικονομικό εταίρο.

Σε δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου (πηγή ΓΤΠ) αναφέρθηκε ότι ο Αλίγιεφ προτίθεται να προσκαλέσει τον Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχει σε σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η σύνοδος του ΟΤΚ θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Σούσα. Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψη ότι οι δηλώσεις Αλίγιεφ έγιναν μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αζέρος Πρόεδρος υποστήριξε πως μία πρόσκληση προς τον Τατάρ «θα επιταχύνει την ενότητα των τουρκικών λαών».

Στο μεταξύ, ευχαριστίες προς τον Ιλχάμ Αλίεφ εξέφρασε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ στο Μπακού για την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ να παρευρεθεί στην καλοκαιρινή σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Σούσα, «την πόλη σύμβολο του Καραμπάχ». Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ουστέλ που επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν με πρόσκληση του Αντιπροέδρου και ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος «Νέο Αζερμπαϊτζάν», Tahir Budagov επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Χαϊντάρ Αλίεφ και τον «χώρο Τούρκων ηρώων» συνοδευόμενος από τον Αζέρο Βουλευτή Ramil Hasan και τον «εκπρόσωπο» του ψευδοκράτους στο Αζερμπαϊτζάν, Ουφούκ Τούργκανερ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εκεί υπενθύμισε ότι μεταξύ του κόμματός του και του κόμματος «Νέο Αζερμπαϊτζάν» είχαν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας ως «δύο κυβερνώντα κόμματα». Θα συζητήσουν, πρόσθεσε, τις σχέσεις των δύο κομμάτων αλλά και την συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και του τουρισμού μεταξύ Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν – ψευδοκράτους. «Πιστεύω ότι στο μέλλον, η δουλειά μας στον ΟΤΚ θα είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική και θα προωθήσουμε τους δεσμούς μας τόσο οικονομικά όσο και σε εκπαιδευτικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο», σημείωσε ευχαριστώντας τον κ. Αλίεφ για την πρόσκληση προς τον κ. Τατάρ για την σύνοδο του Οργανισμού στην Σούσα.

Η εφημερίδα Κίπρις προβάλλει σήμερα τις προσκλήσεις από το Αζερμπαϊτζάν ως «υψηλές επαφές» και προβάλλει δήλωση του «προέδρου του συνδέσμου φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Κύπρου» Ορχάν Χασάνογλου ότι η υποδοχή του Τατάρ με «επίσημη τελετή» στο Αζερμπαϊτζάν και οι δηλώσεις που γίνονται τώρα δείχνουν ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των «δύο χωρών» θα προχωρήσουν ακόμα πιο πολύ.

Ο Πρόεδρος Αλίεφ, πρόσθεσε, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και υπενθύμισε ότι πριν μερικές βδομάδες, περίπου 50 «πολίτες της τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν και εισήλθαν στη χώρα με «διαβατήρια της τδβκ» για μια διοργάνωση του «συνδέσμου μοντέρνας μουσικής της τδβκ» και του «συνδέσμου φιλίας Αζερμπαϊτζάν». Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και το επόμενο βήμα θα είναι να μπορούν οι «πολίτες» του ψευδοκράτους να ταξιδεύουν με τα δικά τους «διαβατήρια».

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο «σύμβουλος» του Τατάρ για διεθνείς σχέσεις και διπλωματία, Χουσεϊν Ισικσάλ χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την ένταξη του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ ως παρατηρητή και είπε ότι ο ΟΤΚ είναι η απτή έκφραση της ενότητας του τουρκικού κόσμου. Ο Οργανισμός, συνέχισε, ενισχύεται σοβαρά από γεωπολιτικής άποψης με την ένταξη του ψευδοκράτους, το οποίο είναι το μοναδικό νησιωτικό «κράτος» εντός του οργανισμού και το νοτιότερο τουρκικό «κράτος», κατά την έκφρασή του.

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την πρόσκληση Τατάρ στην σύνοδο της Σούσα τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι πιο φυσιολογικό από αυτό αφού είναι «τέκνα του ίδιου έθνους». Ο «πρόεδρος του συνδέσμου Οργανισμός Τουρκικών Κρατών Κύπρου», Αλί Ακίν Οντέρ είπε ότι η πρόσκληση προς τον Τ/κ ηγέτη είναι ένα «θετικό βήμα» και υπογράμμισε τους αδελφικούς δεσμούς του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία.