Καθώς η αποστολή βοηθείας από την Κύπρο προς τη Γάζα άρχισε να υλοποιείται, σε διπλωματικό/πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις προβαίνουν σε ενισχυτικές κινήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τρίτη θα αρχίσουν να καταφτάνουν στην Κύπρο αξιωματούχοι και τεχνοκράτες οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε ευρεία σύσκεψη.

Στη μεθαυριανή σύνοδο του ΣΕΥ ο Κωνσταντίνος Κόμπος δεν θα σταθεί στο πως η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στη Γάζα, αλλά πως υλοποιείται μια πρόταση για την οποία μέχρι πρότινος αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπερνούσαν. Μεταξύ εκείνων που δεν ήθελαν να λάβουν υπόψη την κυπριακή πρόταση ήταν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η παρουσία υπουργών και εμπειρογνωμόνων από χώρες που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αμάλθεια» θα είναι ιδιαίτερα έντονη την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ολλανίας, Μαρκ Ρούτε στη διάρκεια της χθεσινής του επικοινωνίας με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη του ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Κύπρο αρμόδιος υπουργός της ολλανδικής κυβέρνησης μαζί με ομάδα συνεργατών του.

Το πλοίο Open Arms έφτασε στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας χθες και αναμενόταν να προχωρήσει στην εκφόρτωση των 200 τόνων βοήθειας που μετέφερε. Η ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβάνει τρόφιμα, και μεταφέρθηκε σε συνεργασία με την ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK). Δεύτερο, πιο μεγάλο σκάφος, το “Jennifer”, το οποίο είναι επίσης αποστολή της WCK, και που βρίσκεται στο Λιμάνι της Λάρνακας, αναμενόταν να αναχωρήσει την Παρασκευή για τη Γάζα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ όμως, ότι αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία φόρτωσης όλης της ανθρωπιστικής βοήθειας, 500 τόνοι, στο πλοίο. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε την Πέμπτη.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε χθες το πρωί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν, το πλοίο, το οποίο είχε κάνει στάση ανοικτά της Γάζας, συνέχισε την πορεία του το πρωί για τις ακτές της Γάζας, όπου αναμενόταν να καταπλεύσει τις πρωινές ώρες. Την ίδια ώρα, ανάφερε γίνονται εκεί οι προετοιμασίες για την υποδοχή του σκάφους. «Για εμάς», είπε, η αποστολή θα ολοκληρωθεί όταν γίνει η εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας και επιστρέψει το πλοίο στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αυτές οι δύο πρώτες αποστολές λειτουργούν πιλοτικά για να καταγραφούν τα όποια προβλήματα, ούτως ώστε, στην πλήρη ανάπτυξή της, το Σχέδιο «Αμάλθεια» να μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο όγκο δρομολογίων πλοίων. Σημείωσε ότι είναι μια μεγάλη προσπάθεια και απαιτείται συντονισμός σε πολλά επίπεδα.

Σημείωσε ότι συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την φόρτωση και του δεύτερου πλοίου που βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας, το “Jennifer”, το οποίο είναι πιο μεγάλο από το “Open Arms” και θα μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο ανθρωπιστικής βοήθειας. Το “Jennifer”, το οποίο είναι επίσης αποστολή της WCK, όπως αναφέρει η Οργάνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της, αναμενόταν να αναχωρήσει για τη Γάζα την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αλλά ο κ. Αντωνίου είπε οτι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτη την πληροφορία.

Στο μεταξύ η ισραηλινή COGAT (η οποία είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές υποθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη) σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στη δια θαλάσσης μεταφορά βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υποστηρίξαμε κα συντονίσαμε το άνοιγμα της θαλάσσιας διαδρομής, που έχει καθοριστεί για την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας». Σύμφωνα με την COGAT η βοήθεια έχει επιθεωρηθεί στην Κύπρο πριν μεταφερθεί στη Γάζα με το πρώτο πλοίο αναμενόταν την Παρασκευή.

Επικοινωνία ΠτΔ με Ρούτε

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε χθες, από την Θεσσαλονίκη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη συνομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ολλανδό πρωθυπουργό για την εν εξελίξει πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας μέσω του Σχεδίου «Αμάλθεια».

Η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που αναγνώρισαν και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο, ενώ  αποτελούν μέρος της Κοινής Διακήρυξης που εξέδωσαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκής Επιτροπή, τα ΗΑΕ, οι ΗΠΑ, το ΗΒ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Πρόεδρος της           Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Ρούτε για τις εξελίξεις σε σχέση με τον θαλάσσιο διάδρομο και τις συνεχιζόμενες ενέργειες για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα, ενώ ο κ. Ρούτε εξέφρασε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετέχει στο Σχέδιο «Αμάλθεια», καθώς και την επιθυμία και την πρόθεση της Ολλανδίας να συνδράμει την πρωτοβουλία μέσω υλικοτεχνικής υποστήριξης.