Έκλεισε εξάδα και ανακοίνωσε χθες και επίσημα το ψηφοδέλτιο της για τις ευρωεκλογές η Δημοκρατική Παράταξη.

Το έργο του Μάριου Καρογιάν και της υπόλοιπης ηγεσίας του κόμματος αποδείχθηκε πώς δεν ήταν καθόλου εύκολο αφού μέχρι την τελευταία στιγμή καταγράφονταν ανατροπές των δεδομένων.

Ακόμα και περιπτώσεις που φαίνονταν ότι είχαν «κλειδώσει» για να είναι στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ, απάντησαν τελικά αρνητικά, αναγκάζοντας την ηγεσία του κόμματος να στραφεί σε άλλες λύσεις.

Όπως πληροφορούμαστε, η αρχή των ανατροπών των αρχικών σχεδιασμών ήταν η αρνητική απάντηση που έδωσε τελικά προχθές το απόγευμα ο πρώην Υπουργός Υγείας και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης στην πρόταση του Μάριου Καρογιάν για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Η απάντηση ήρθε ουσιαστικά μετά από αρκετές μέρες συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Χρίστος Πατσαλίδης είχε ζητήσει χρόνο για να το σκεφτεί. Παρόλο ότι δεν ήταν δεδομένη η θετική απάντηση του, εντούτοις είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εν τέλει θα έλεγε το ναι και θα έμπαινε στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, προέκυψε και το όνομα του Μάριου Ελευθερίου προερχόμενου από την επαρχιακή της ΔΗΠΑ στη Λεμεσό. Το όνομα του είχε ανακοινωθεί κάποια στιγμή για υποψήφιο αντιδήμαρχο Πολεμιδιών, εντούτοις όμως τελικά λόγω άλλων υποψηφιοτήτων αποφασίστηκε να μην είναι υποψήφιος. Έτσι μετά την αρνητική απάντηση του Χρίστου Πατσαλίδη και αφού υπήρχε δεδηλωμένο ενδιαφέρον από μέρους του, επιστρατεύτηκε για την μάχη των ευρωεκλογών. Πρόκειται για νεαρό στέλεχος, το οποίο ήταν προηγουμένως στο ΔΗΚΟ και είχε διατελέσει και μέλος της ηγεσίας της φοιτητικής του παράταξης.

Η δεύτερη ανατροπή αφορούσε την περίπτωση του βουλευτή Μιχάλη Γιακουμή, ο οποίος θεωρείτο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο Μάριος Καρογιάν ήθελε τον Μιχάλη Γιακουμή να είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, καλύπτοντας ουσιαστικά γεωγραφικά και την επαρχία Αμμοχώστου.

Ο ίδιος όμως δεν επιθυμούσε στην παρούσα φάση να μπει στην μάχη των ευρωεκλογών για προσωπικούς λόγους. Κάπως έτσι προέκυψε χθες και η περίπτωση του Παντελή Ποιητή, ο οποίους προέρχεται και είναι ακόμα μέλος του ΔΗΣΥ. Είχε παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 με επιστολή που είχε στείλει στην Πινδάρου από τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ για να στηρίξει, όπως ανέφερε τότε, την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το 2021, ο Παντελής Ποιητής, ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λάρνακας, ωστόσο απέτυχε να εκλεγεί. Στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ μετέχει ως αριστίνδην.

Σε ο,τι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου, τα ονόματα του βουλευτή Αλέκου Τρυφωνίδη και του αντιπροέδρου του κόμματος Μαρίνου Κλεάνθους θεωρούνται τα πιο γνωστά και πιο προβεβλημένα στελέχη. Ο πρώτος με έντονη κοινοβουλευτική δράση και εμπειρία και ο δεύτερος ως ένας από τους πιο υποσχόμενους νέους πολιτικούς με δράση και εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Απ’ εκεί και πέρα ξεχωρίζει ασφαλώς και η παρουσία του Μάριου Χαραλαμπίδη, εκτελεστικού διευθυντή της Europa Donna Κύπρου, ο οποίος συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ως αριστίνδην. Στο ψηφοδέλτιο ως αριστίνδην συμμετέχει και η μοναδική γυναίκα του ψηφοδελτίου η Θέμις Ανθοπούλου Γενική Γραμματέα. του Παγκύπριου Οργανισμών Ατόμων με Αναπηρίες.

«Η στελέχωση του ψηφοδελτίου έχει αμιγώς Ευρωπαϊκό προφίλ και στοχεύει στην ανανέωση προσώπων, πολιτικών και λειτουργίας των θεσμών.

Πρόκειται για ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, που καλύπτει όλα τα φάσματα της κοινωνίας, τα ενδιαφέροντα και τις προκλήσεις της, αντιπροσωπεύοντας τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Συνδυάζει την πολιτική εμπειρία, τη σύγχρονη γνώση και την εξειδίκευση, ενώ παράλληλα αντανακλά τις αξίες και ιδεώδη που πρεσβεύουμε ως Δημοκρατική Παράταξη, αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Παράταξης μετά την ομόφωνη έγκριση του ψηφοδελτίου από της Πολιτική Γραμματεία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποτελείται από δυναμικές προσωπικότητες, με αναγνωρισμένη προσφορά, καταρτισμένους και καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά. «Άτομα με σημαντική παρουσία και προσφορά στα κοινά, με αποδεδειγμένες ευαισθησίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

«Τόσο η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, όσο και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες», αναφέρεται καταληκτικά, «εργαζόμαστε για μια Ευρώπη που θα βασίζεται στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη όπου θα υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ζουν με ασφάλεια και θα ευημερούν.

Η πρόταση μας προς την κυπριακή κοινωνία συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά, που θα ωθήσουν τη δημιουργική και παραγωγική συμμετοχή μας στο Ευρωκοινοβούλιο».