Μετά το μεταναστευτικό, στην Πινδάρου παίζουν πλέον με το χαρτί της Οικονομίας, επιδιώκοντας μάλιστα να ανατρέψουν την ατζέντα, βάζοντας τα ζητήματα της ακρίβειας και της δύσκολης καθημερινότητας στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Αυτό το οποίο διαπιστώνεται και μέσα από διάφορες μετρήσεις της κοινής γνώμης, η ακρίβεια και η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας για τα νοικοκυριά, αλλά και ο φόβος νέων αυξήσεων από την γεωπολιτική κρίση, θέτουν το ζήτημα της Οικονομίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Επειδή μάλιστα στα ζητήματα αυτά απαιτούν λύσεις και οι λύσεις συνεπάγονται δύσκολες και άμεσες αποφάσεις, η Πινδάρου θέλει να προτάξει ξανά το προφίλ της παράταξης που δεν φοβάται να λαμβάνει αποφάσεις και ξέρει να χειρίζεται τα θέματα της Οικονομίας.

Μέσα από τις προτάσεις αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν της παρουσίασης της Αννίτας Δημητρίου για την Οικονομία, ήταν ξεκάθαρες οι αιχμές της προς την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόσο σε ο,τι αφορά την ακρίβεια όσο και τον χειρισμό που έγινε στο θέμα της επαναφοράς της φορολογίας στα καύσιμα αλλά και για τα κίνητρα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Η Πινδάρου είναι ενοχλημένη σε πολλά θέματα με τη στάση της Κυβέρνησης και υπάρχει διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι το Προεδρικό θέλει τον ΔΗΣΥ να μην πάει καλά στις εκλογές, επιχειρώντας να αποδομήσει την συνεδριακή απόφαση του κόμματος για να παραμείνει δύναμη αντιπολίτευσης. Η δυσαρέσκεια της Πινδάρου, επιστρέφεται με πίεση προς την Κυβέρνηση και τις πολιτικές της, με τη Οικονομία να είναι ένα πεδίο στο οποίο είναι αποφασισμένη να παίξει πιο επιθετικά.

Η στάση εξάλλου του ΔΗΣΥ στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων ήταν τροχιοδεικτική, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συνεννόηση με το ΔΗΚΟ στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η χθεσινή παρουσίαση της Αννίτας Δημητρίου εστίασε επίσης στη θέση ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα δεχθεί την επιβολή άλλων φόρων στους πολίτες, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την χθεσινή διάσκεψη έμεινε εκτός το θέμα της στεγαστικής πολιτικής για το οποίο, όπως είπε η Αννίτα Δημητρίου, θα κάνει ξεχωριστή παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θεωρεί ως εξαιρετικής σημασίας.

Κεντρικό επίσης σημείο αναφοράς, ήταν η στόχευση των αναφορών της Αννίτας Δημητρίου προς την μεσαία τάξη, με μέτρα που απευθύνονταν στα μεσαία νοικοκυριά και τις οικογένειες με παιδιά. Μια κοινωνική τάξη την οποία θέλει να επαναπροσεγγίσει ο ΔΗΣΥ, αφού τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, είναι μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, η οποία δέχθηκε και δέχεται μεγάλο οικονομικό πλήγμα από την οικονομική κρίση.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα μέτρα της Οικονομίας, όπως παρουσιάστηκαν χθες, ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης και μελέτης συμπερασμάτων και της αντίστοιχης ομάδας παραγωγής πολιτικής του κόμματος.

Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε στην παρουσία της πώς ο ΔΗΣΥ δεν είναι υπέρ της μονιμοποίησης έκτακτων μέτρων, λέγοντας ότι χρειάζονται ενναλακτικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που να έχουν ταυτόχρονα μακροπρόθεσμο όφελος για το σύνολο της οικονομίας. 

Είπε ακόμη ότι απαιτείται μια στοχευμένη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στο επίδομα τέκνου και στη φοιτητική χορηγία. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρότεινε την αύξηση της στήριξης κυρίως για όσους έχουν δύο παιδιά και άνω και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στη βάση του πληθωρισμού της τελευταίας τριετίας για να στηριχθούν περισσότερες οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.

Μιλώντας για την μείωση του κόστους ενέργειας και καυσίμων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κ. Δημητρίου είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ολοκλήρωση της στρατηγικής σημασίας έργου στο Βασιλικό, για έλευση του φυσικού αερίου προσθέτοντας ότι «θα πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε τα εναπομείναντα εμπόδια για να λειτουργήσει η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού».

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση διαδικασιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και βελτίωση του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους», με έμφαση στις πολυμελείς οικογένειες καθώς και για τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, με δικαίωμα αποπληρωμής σε περισσότερα έτη αντί με σταθερό ποσό 150 ευρώ τη διμηνία. Υπέδειξε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση των επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενθάρρυνση φέτος και τα επόμενα χρόνια για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  «Όσο αφορά τα νοικοκυριά ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις οικογένειες με παιδιά, με κλιμάκωση της στήριξης αναλόγως του αριθμού των τέκνων», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι εκτός από τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να εξευρεθούν μεταβατικές δράσεις ώστε να επιτευχθεί πιο γρήγορη μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων.

Κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και κατά πόσον ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ η κ. Δημητρίου είπε ότι «αυτά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος» σημειώνοντας ότι «εμείς προειδοποιούσαμε εδώ και αρκετό καιρό λόγω και της κατάστασης ειδικότερα στη Γάζα».