Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, αναμένεται στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Πριν την άφιξή της στην Κύπρο αναμένεται ότι θα ταξιδέψεις σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε πως η κ. Ολγκίν θα έρθει αρχές Μαΐου και «θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δούμε μαζί τα επόμενα βήματα». Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε «για ακόμη μια φορά είναι την αταλάντευτη προσήλωσή μας στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει, την προσήλωσή μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο συμφωνημένο πλαίσιο».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «με τα προχθεσινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ουσία υλοποιείται ο στόχος στον οποίο είχε θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο του Κυπριακού».

Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως Ευρωπαϊκή Ένωση και Κύπρος έστειλαν «ένα συγκεκριμένο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, ότι είμαστε εποικοδομητικοί και μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε κεφάλαια που ενδιαφέρουν την Τουρκία εάν υπάρξει αντίστοιχη πρόοδος στο Κυπριακό».