Ξεκάθαρη θέση υπέρ της ανάγκης προστασίας των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Κύπρου διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στέλνοντας αιχμηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Μιλώντας σε πάνελ στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ωκεανών του ΟΗΕ στη Νίκαια, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η κυριαρχία των εταίρων της Ένωσης, δηλώνοντας: «Πρέπει να είμαστε ασυμβίβαστοι όταν η εδαφική κυριαρχία ορισμένων εταίρων μας απειλείται. Αναφέρομαι στους φίλους μας, τους Έλληνες ή τους Κυπρίους».

Ο Μακρόν συνέδεσε άμεσα την προστασία των θαλάσσιων περιοχών με τις δεσμεύσεις της ΕΕ για περιβαλλοντική προστασία και βιωσιμότητα, λέγοντας πως εάν η Ένωση επιθυμεί να διατηρήσει το 30% των θαλασσών της ως προστατευόμενες περιοχές και να καταπολεμήσει την παράνομη αλιεία, οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των ΑΟΖ της. Υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας οφείλει να ενσωματώσει και τη θαλάσσια διάσταση: «Καμία από τις δεσμεύσεις μας δεν θα είναι αξιόπιστη αν δεν είμαστε σε θέση να την υλοποιήσουμε».

Στη Διάσκεψη για τη Συνδεσιμότητα στη Μεσόγειο, που διοργάνωσε στη Νίκαια ο Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, χαρακτηρίζοντάς τις ως τις αρτηρίες των σύγχρονων οικονομιών. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο κρίσιμα ενεργειακά έργα: την ηλεκτρική διασύνδεση GREGY Interconnector μεταξύ Αιγύπτου και Ευρώπης μέσω Ελλάδας και τον Great Sea Interconnector (GSI), που θα ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Τα έργα αυτά, επισήμανε, έχουν ευρωπαϊκή στρατηγική σημασία όχι μόνο για τη συνδεσιμότητα, αλλά και επειδή υλοποιούνται με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε επίσης τη στήριξη της Ελλάδας στον Οικονομικό Διάδρομο IMEC, που θα ενώνει την Ινδία και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη, τονίζοντας τον ρόλο της χώρας ως φυσικής πύλης προς την ΕΕ.

protothema.gr