Δυο σημαντικές ενέργειες ανακοινώθηκαν χθες από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, στο πλαίσιο της ετοιμότητας της Κύπρου στην κατάσβεση των πυρκαγιών με πτητικά μέσα, μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία των διαγωνισμών για μίσθωση συνολικά έξι ελικοπτέρων και αεροπλάνων πυρόσβεσης. 

Πρώτο, η άφιξη δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων από την Ιορδανία, τα οποία και θα παραμείνουν στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πτητικών μέσων που θα μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Δεύτερο, τρία ελικόπτερα, ένα των Βρετανικών Βάσεων, ένα της Εθνικής Φρουράς και ένα της Αστυνομίας, θα είναι σε 24ωρη βάση διαθέσιμα για σκοπούς πυρόσβεσης με χρόνο ανταπόκρισης τα 30 περίπου λεπτά. 

Την ίδια στιγμή όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός «είμαστε σε επαφή με γειτονικές, αλλά και άλλες χώρες όπου είναι στη διάθεσή μας, σε περίπτωση που χρειαστεί να μας παράσχουν πτητικά μέσα». Μόνιμη λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με την αγορά 10 ιδιόκτητων πτητικών μέσων και με την μεταφορά της Μονάδας Πτητικών Μέσων στην Εθνική Φρουρά. 

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η Υπουργός ΓΑΑΠ εργάστηκε με τρόπο ώστε να διορθώσει τις παραλήψεις άλλων. Δεχόμενη τα πυρά χωρίς να έχει την ουσιαστική ευθύνη και ενώ ήδη έτρεχε για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να έχουμε για πρώτη φορά προληπτικά ξένα πτητικά να σταθμεύουν στο νησί, καθώς και να κλειδώσει η διαδικασία ώστε τουλάχιστον το ένα εκ των δύο πτητικών μέσων που έχει η κάθε υπηρεσία (Βάσεις, ΕΦ, Αστυνομία) να ανταποκρίνεται αμέσως όταν παραστεί ανάγκη.

Α.Ν.