Bασισμένο στο πραγματικό γεγονός μιας αποτρόπαιης δολοφονίας που διέπραξε μια «παρέα» εφήβων στη Βαρκελώνη το 2005 και είχε συγκλονίσει τότε την ισπανική κοινωνία, είναι το βραβευμένο έργο της Μάρτα Μπουτσάκα «Συγγνώμη» που παρουσιάζει από τις 24 Μαρτίου η ΕΘΑΛ σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη. 

Ένα έργο– ντοκουμέντο για τη βία της εικόνας και τον τρόπο που επιδρά στον ψυχισμό των νέων, για τον τρόπο που διαπερνά τις ισορροπίες της σύγχρονης οικογένειας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. 

Γιατί τόση έξαρση βίας ανάμεσα στους νέους σήμερα; Πώς αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι το παιδί σου είναι ένας εγκληματίας; Πού βρίσκεται το όριο ανάμεσα στη νεανική ανωριμότητα και το έγκλημα; Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει τον θιασώτη της βίας από τον πρωταγωνιστή αυτής της βίας; Ποιος είναι τελικά το θύμα αυτής της βίας και γιατί αυτό το συγκεκριμένο άτομο; 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέτει στο έργο της η βραβευμένη Καταλανή συγγραφέας. Δομημένο αποσπασματικά, αποδομώντας τον χρόνο και τον χώρο, παρουσιάζει τις σχέσεις των προσώπων πριν και μετά το αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο στο τέλος. 

Όπως επισημαίνει η μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ, η Μπουτσάκα δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει, αλλά προσπαθεί να κατανοήσει τις αιτίες της νεανικής βίας στις διάφορες μορφές της.

Το έργο

Είναι παιδιά της μεσοαστικής τάξης στη σύγχρονη Βαρκελώνη. Παιδιά «κανονικά», με «καλή παιδεία», με γονείς που γνοιάζονται για αυτά. Είναι έφηβοι που διαβάζουν για να μπουν στο πανεπιστήμιο, που σκέφτονται τι δουλειά θα κάνουν στο μέλλον. Παιδιά που παίζουν «τρίβιαλ», που διασκεδάζουν βλέποντας βίαια «βιντεάκια» στο διαδίχτυο. Παιδιά που θα διαπράξουν ένα φρικτό έγκλημα. Έτσι «απλά». Σε μια νυκτερινή τους έξοδο. Πλην όμως μια κάμερα ασφαλείας θα καταγράψει το αποτρόπαιο έγκλημα και το βίντεο θα προβληθεί σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

Είναι γονείς της μεσοαστικής τάξης. Καλοί γονείς που θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους, που θέλουν όλοι να λένε τα καλύτερα γι’ αυτούς. Γονείς των οποίων η σχέση θα καταρρεύσει καθώς παλεύουν να διαχειριστούν τις φρικτές συνέπειες της πράξης του έφηβου γιου τους ο οποίος συμμετείχε στο έγκλημα. Μια πράξη την οποία αντιμετωπίζουν ως ένα «τραυματικό γεγονός». 

Είναι το θύμα του φρικτού εγκλήματος. Γι’ αυτό, προφανώς πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα «τραυματικό γεγονός». Ποιος είναι; Πόσο ανυπεράσπιστο είναι; 

Συντελεστές

  • Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
  • Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
  • Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
  • Μουσική/σχεδιασμός ήχου: Χριστίνα Γεωργίου
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου
  • Επί σκηνής: Λουκάς Ζήκος, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Δημήτρης Γιωρκάτζιης, Ανδρέας Ιωάννου, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Θέλμα Γεωργίου, Άνθη Κάσινου.
  • Φωτογραφίες: Γιώργος Γιάννου
  • Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication

Παραστάσεις

  • Λεμεσός, ΕΘΑΛ. Πρεμιέρα: Παρασκευή 24 Μαρτίου 8.30μ.μ. Παραστάσεις: 25, 28, 31 Μαρτίου & 1 Απριλίου, 8.30μ.μ. 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου 6.30μ.μ.  
  • Λευκωσία: Θέατρο Δέντρο 5, 6, 7 & 8 Απριλίου, 8.30μ.μ.                                        

Εισιτήρια: 25877827 soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

Η συγγραφέας

 

Η Μάρτα Μπουτσάκα γεννήθηκε το 1979 στη Βαρκελώνη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Το 1999, με υποτροφία του Centre d’ Etudes Theatrales του Πανεπιστημίου Louvain-la-Neuve πήγε στο Βέλγιο και παρακολούθησε σεμινάρια δραματουργίας. Από τότε παρακολουθεί τα σεμινάρια θεατρικής γραφής που διοργανώνει το Θέατρο Sala Beckett της Βαρκελώνης.

 

Μεταξύ άλλων, έχει γράψει το έργο «Η μυρωδιά κάτω απ’ το δέρμα», που τιμήθηκε με το βραβείο Joaquim Bartina de Reus το 2005, ενώ το έργο της «Συγγνώμη» τιμήθηκε με το βραβείο Ciudad de Alcoi το 2007 και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Marques de Bradomin 2007 (το σημαντικότερο βραβείο για νέους δραματουργούς στην Ισπανία). Κυρίαρχο θέμα στα έργα της είναι οι οικογενειακές σχέσεις στις σύγχρονες κοινωνίες και δη, οι σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονέων.