Η πρόεδρος του ΔΣ του Ριάλτο είναι μια δυναμική επιχειρηματίας με κοινωνικές και πολιτιστικές ευαισθησίες, που υποστηρίζει ότι το στοίχημα τώρα για την πόλη είναι να καταφέρει η πολιτιστική παρουσία της Λεμεσού να είναι ανάλογη με την οικονομική, και στο μέλλον να συμβαδίζουν.

 

– Αναλαμβάνοντας το τιμόνι του Ριάλτο, είχατε πει ότι μέσα στους στόχους σας ήταν η ανάληψη μεγαλύτερων παραγωγών και η προσέλκυση νέων ηλικιακά θεατών. Σε ποιο βαθμό τα πετύχατε; Πριν από ένα χρόνο, στο ΔΣ του Ριάλτο θέσαμε ως κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό της εικόνας του οργανισμού και την προσέλκυση νέων θεατών. Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήσαμε τη θέση υπεύθυνου προβολής και διαφήμισης και προσλάβαμε άτομο νεαρής ηλικίας με δεξιότητες στην ηλεκτρονική διαφήμιση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε την πλατφόρμα Rialto Gen, η οποία αποσκοπεί στη διασύνδεση του Ριάλτο με μια νεότερη γενιά τόσο δημιουργών όσο και θεατών, μέσα από την υλοποίηση πιο φρέσκων παραστάσεων και δράσεων. Αξιοποιώντας τον θεσμό του «πολιτισμικού influencer», αναθέτουμε την επικοινωνία μας σε νεαρά άτομα που αναλαμβάνουν να λειτουργούν ως ambassadors του οργανισμού. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που τώρα αρχίζει και είμαστε σε καλό δρόμο. Στην πορεία, και καθώς αυξάνουμε το κοινό μας, θα έχουμε τη δυνατότητα προσέλκυσης μεγαλύτερων παραγωγών. Το Ριάλτο θεωρώ πως προτείνει ένα πολύ ολοκληρωμένο  πρόγραμμα εκδηλώσεων, προωθώντας σχεδόν όλες τις παραστατικές τέχνες με μικρές και μεγάλες παραγωγές, και από κλασική  μέχρι ιδιαίτερα καινοτόμα προσέγγιση. Είναι ένα πρόγραμμα που θέλουμε να το μάθει και να το εκτιμήσει περισσότερος κόσμος.

– Πιστεύετε ότι η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης είναι ανάλογη με την οικονομική; Η οικονομική ανάπτυξη της Λεμεσού τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαία, αλλά η πολιτιστική ανάπτυξη, αν και υπήρξε, δεν έχει ακολουθήσει με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό ήταν ίσως αναπόφευκτο, αλλά το στοίχημα τώρα είναι να καταφέρει η πολιτιστική παρουσία της Λεμεσού να είναι ανάλογη με την οικονομική, και στο μέλλον να συμβαδίζουν. Η πρόοδος της κοινωνίας εξαρτάται, πιστεύω, από την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης.

– Ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να στηρίξει τις δράσεις του Ριάλτο; Βεβαίως μπορεί, και το κάνει ήδη. Είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες που πολλές επιχειρήσεις της πόλης μας στηρίζουν το Ριάλτο, τόσο γιατί αναγνωρίζουν και εκτιμούν το έργο του όσο κι επειδή με τον τρόπο αυτό θέλουν να προβάλουν τις δικές τους αξίες και την κοινωνική  τους ευθύνη. Σε όσες εταιρείες επεξεργάζονται τη στρατηγική τους προς την κοινωνική ευθύνη, θέλω να πω πως το Ριάλτο αποτελεί ένα πολύ καλό φορέα για την υλοποίηση των σχεδίων τους. 

– Σας έχει βοηθήσει ως πρόεδρος του ΔΣ του Ριάλτο η εμπειρία σας ως διευθύντρια των επιχειρήσεων της Medochemie Ltd;

Παρότι είναι ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο και  πλαίσιο λειτουργίας, θεωρώ αναμφίβολα πως αξιοποιώντας τις εμπειρίες μου στη διοίκηση επιχειρήσεων μπορώ να συνδράμω το ΔΣ του Ριάλτο. Προερχόμενη από επιστημονικό, τεχνικό, ακαδημαϊκό και εργασιακό υπόβαθρο, αλλά έχοντας μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό, θεωρώ ότι φέρνω στο ΔΣ μια άλλη οπτική γωνία και θεώρηση που, σε συνδυασμό με τα άλλα μέλη του ΔΣ και την εξαιρετική ομάδα των ανθρώπων του Ριάλτο, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του οργανισμού.

– Είστε μέλος του Συνδέσμου Κατοίκων και Φίλων της Λεμεσού. Τι λείπει από την πόλη που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων;

Δυστυχώς λείπουν πολλά! Πρωτίστως λείπει το όραμα του τι θα μπορούσε να ήταν το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, με ισορροπημένη ανάπτυξη η οποία να έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ένα όραμα όπου το ιστορικό κέντρο είναι ένας ελκυστικός τόπος κατοικίας για νέους ανθρώπους γιατί προσφέρει, σε ένα αστικό τοπίο, ένα μοναδικό συνδυασμό ψυχαγωγίας, πολιτισμού, πρασίνου και ποιότητας ζωής. Σίγουρα δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά είναι εφικτός και υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο. Αρκεί να υπάρξει το όραμα και η πολιτική βούληση για την υλοποίησή του.

– Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη που επισκέπτεστε στη Λεμεσό όταν έχετε ελεύθερο χρόνο;

Ο Μώλος και ο πεζόδρομος κατά μήκος του παραλιακού μετώπου είναι ένας πραγματικός πνεύμονας της πόλης και το γραμμικό της κέντρο. Είναι ένας χώρος ανοικτός, πολυπολιτισμικός, τον οποίο επισκέπτονται άνθρωποι κάθε ηλικίας και από όλα τα κοινωνικά στρώματα για να συναναστραφούν, να αθληθούν και να ονειρευτούν βλέποντας τη θάλασσα. Πηγαίνω συχνά εκεί για περπάτημα και για να επεξεργαστώ τις σκέψεις μου, είναι μια συνήθεια που μου δίνει δύναμη.

– Μαζί με τον σύζυγό σας Αλέξανδρο Διογένους –επίσης φιλότεχνο– έχετε μια σπουδαία συλλογή έργων τέχνης. Με ποιο κριτήριο τα επιλέγετε;

Πρέπει να πω ότι ο κύριος «επιμελητής» της συλλογής μας είναι ο Αλέξανδρος, και εγώ συμβάλλω με κάποιες επιλογές που πηγάζουν από την προσωπική μου αισθητική και τα ενδιαφέροντά μου. Μερικά από αυτά είναι η αναζήτηση και αποδοχή της κυπριακής ταυτότητας μέσα από την τέχνη, ο συνδυασμός των μεσανατολίτικων και ευρωπαϊκών καταβολών μας, οι δημιουργίες νέων καλλιτεχνών που πηγάζουν από συνδυασμό προσωπικών βιωμάτων και  της ιστορίας του κόσμου και της τέχνης. Η αναζήτηση και η απλοποίηση της τέχνης μέσα στη παράδοση είναι επίσης ένα θέμα που βλέπω με μεγάλο ενδιαφέρον.

– Μεγαλώσατε σε μια οικογένεια που αγαπά τις τέχνες. Πώς έχει επιδράσει αυτό στην προσωπικότητά σας;

Ο πατέρας μου, αν και γιατρός και μετέπειτα φαρμακοβιομήχανος, είχε κλασική παιδεία και μια πηγαία αγάπη για τις τέχνες και τα γράμματα. Στην πορεία του δημιούργησε μια πολύ σημαντική συλλογή έργων τέχνης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι σπούδασα και έζησα στην Ιταλία, τη χώρα όπου μέσα από την Αναγέννηση ξαναδημιουργήθηκε η Τέχνη μετά την κλασική εποχή, έχει κάνει τις τέχνες αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Αυτό έχει διευρύνει τους ορίζοντές μου, με έχει κάνει πιο ανοικτή σε νέες ιδέες και μου έχει εδραιώσει την πεποίθηση ότι δεν σταματά ποτέ η μάθηση και η εξέλιξη ενός ανθρώπου. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι τέχνες μάς βοηθούν να βλέπουμε τα πράγματα πιο ολιστικά και ολοκληρωμένα.

Ελεύθερα 9.4.2023