Κανείς δεν έγινε… σοφότερος στη συνέντευξη- παρουσίαση για τον τομέα του Πολιτισμού. 
 
Η συνάντηση που θα έχει το πρωί του Σαββάτου στην Αθήνα ο Κώστας Χαμπιαούρης με την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη με θέμα τη διεύρυνση της διακρατικής συνεργασίας στον πολιτισμό και η πρόθεση για «ικανοποιητική αύξηση» του προϋπολογισμού του Φεστιβάλ Κύπρια για το 2020 αποτέλεσαν τις μόνες ειδήσεις στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής για παρουσίαση του έργου των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του ΘΟΚ. Είδηση θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς και την ενημέρωση ότι στις 25 Οκτωβρίου η διυπουργική για τη διάθεση της κρατικής γης θα συνεδριάσει για να αποφασίσει οριστικά αν θα γίνει η μεταβίβαση του οικοπέδου στη λεωφόρο Βύρωνος για την ανέγερση της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Ως εκεί.
 
Κατά τα άλλα, οι δημοσιογράφοι δεν έπιασαν και πολλά «ψάρια» αφού σχεδόν σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις η μόνιμη απάντηση ήταν «το θέμα προχωρά και σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις». Επίσης, έμειναν με την απορία για τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης παρουσίασης που αφορούσε την υφιστάμενη κατάσταση για το έργο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του ΘΟΚ. «Υπάρχει όραμα για τον πολιτισμό. Και θα το δείτε» επέμεινε στο τέλος της παρουσίασης ο αρμόδιος Υπουργός όταν βασικά του επισημάνθηκε ότι η γενικότερα εικόνα που βγαίνει για τον τομέα σε σχέση με τις προοπτικές είναι ότι βρίσκεται σε αναμονή. «Ζητάμε ακόμη λίγη πίστωση χρόνου και θα δείτε» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε η εκδήλωση αυτή. «Τολμήσαμε να παρουσιάσουμε σήμερα το έργο μας γιατί πιστεύουμε στον πολιτισμό. Δεν είναι πολιτισμός εν αναμονή, αλλά εν δράσει και σε εξέλιξη» είπε ο Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Σε σχέση με το Υφυπουργείο Πολιτισμού το ζήτημα παραμένει στην τελική φάση με το προσχέδιο- νομοσχέδιο να βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας της οικονομικής μελέτης από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε πανέτοιμοι, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες» διαβεβαίωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ξεκαθάρισε ότι στη νέα δομή δεν θα περιλαμβάνεται οριστικά το Τμήμα Αρχαιοτήτων, λόγω του γνωστού συνταγματικού κωλύματος που υπάρχει. «Εκείνο που προβλέπεται είναι η δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών που θα αναλάβουν τη σωστή διαχείριση του σύγχρονου πολιτισμού στην Κύπρο» πρόσθεσε Παύλος Παρασκευάς. «Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες έχουν φτάσει μέχρι σήμερα σ’ ένα ορισμένο σημείο, έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη κάποιων τομέων και το νέο που θα φέρει το Υφυπουργείο είναι η δημιουργία των μηχανισμών που θα αναπτύξουν ισόρροπα όλους τους τομείς» είπε. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι από μόνη της η απόφαση για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού προϋποθέτει νέες δομές και στελέχωση και πρέπει και τα κονδύλια να είναι ανάλογα.
 
Η πρόεδρος του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη ρωτήθηκε για το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης του γενικού διευθυντή του οργανισμού που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, με τη σχετική προεργασία να έχει ολοκληρωθεί από πλευράς του ΘΟΚ από το 2015. Η ίδια απάντησε ότι ο νομοτεχνικός έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, η διαδικασία βρίσκεται στη Βουλή και ότι η πλευρά του ΘΟΚ αναμένει να κληθεί για ενημέρωση.
Σε σχέση με την ανέγερση νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης ο Κώστας Χαμπιαούρης υπογράμμισε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το συγκεκριμένο έργο και ότι προτεραιότητα αποτελεί ο συγκεκριμένος χώρος που έχει οριοθετηθεί. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η απόφαση της Διυπουργικής θα είναι θετική προς την κατεύθυνση αυτή.
 
Στον χαιρετισμό του στην αρχή της παρουσίασης ο ΥΠΠΑΝ είπε ότι η στήριξη του Πολιτισμού είναι μια βασική συνειδητή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι «επιστέγασμα των προσπαθειών μας, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η δρομολογούμενη ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού» κι ότι βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και πολλές άλλες πολιτικές και προγράμματα.
Ο Παύλος Παρασκευάς παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές και ανέλυσε το πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικών στόχων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Η Αντιγόνη Αθηαινίτη, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στο όραμα και στους στόχους του νέου ΔΣ, καθώς και στις δράσεις που υιοθετήθηκαν και δρομολογούνται προς υλοποίηση. Η πρόεδρος του ΘΟΚ τόνισε εμφατικά ότι ο οργανισμός, με την αρωγή της Πολιτείας, οφείλει να στρέψει το βλέμμα σε νέες προοπτικές σύγχρονων αναζητήσεων που θα επιτρέψουν την επανεισχώρηση στη συνείδηση του κοινού.