Είναι μόλις 13 χρονών, ωστόσο έχει βάλει στόχο της ζωής της να παίξει στα μεγαλύτερα και ιστορικά θέατρα του κόσμου.

Η ταλαντούχα Άννα Αβραμίδου ξεδιπλώνει τις σκέψεις της για τη μουσική, με αφορμή το ρεσιτάλ για σόλο πιάνο που παρουσιάζει αύριο Κυριακή στην Ερήμη, στο Κυπριακό Οινομουσείο.

-Έχεις ένα πλούσιο βιογραφικό με πολλές επιτυχίες και βραβεία σε διαγωνισμούς. Τι σημαίνουν για σένα αυτές οι διακρίσεις; Μου αρέσει να συμμετέχω σε διαγωνισμούς, γιατί βλέπω το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου. Μου δίνει πρόκληση και κίνητρο να διαγωνίζομαι με παιδιά από διάφορες χώρες και διαφορετικές σχολές. Είναι επίσης όμορφο, και νιώθω χαρά όταν εμφανίζομαι σε συναυλίες με ορχήστρα ή και σόλο.

-Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσεις ως εδώ; Πώς ξεκίνησες την πορεία σου ως πιανίστα; Η μεγάλη μου αδελφή έκανε μαθήματα πιάνου και την άκουγα που έπαιζε καθημερινά. Αρκετές φορές πήγαινα κοντά της και αναρωτιόμουν πώς κατάφερνε να βγάζει τόσο ωραίο ήχο. Πήγαινα συχνά στις συναυλίες που διοργανώνονταν στο Ωδείο και έβλεπα άλλα παιδιά με διαφορετικά όργανα. Με ρώτησαν τότε οι γονείς μου με ποιο όργανο θα ήθελα να ασχοληθώ, και εγώ φυσικά τους απάντησα «πιάνο». Έτσι, ξεκίνησα τη μουσική μου πορεία με την καθηγήτριά μου Μαριόλα Χαριτίδου στο Ωδείο Musica Mundana. Πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν έχεις θέληση και το κάνεις με όλη σου την αγάπη. Αφοσιώνομαι στη μουσική και δουλεύω αρκετές ώρες την ημέρα για να πετύχω τους στόχους μου. Αυτό μου αρέσει και με εκφράζει.

– Έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό για να λάβεις μέρος σε διαγωνισμούς. Τι αποκόμισες από αυτές τις εμπειρίες; Νιώθω περήφανη όταν εκπροσωπώ την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς σε άλλες χώρες. Ξέροντας ότι υπάρχει κριτική επιτροπή, προετοιμάζομαι μαζί με τη δασκάλα μου στον μέγιστο βαθμό για να δείξω τον καλύτερό μου εαυτό. Σε όλα τα ταξίδια η οικογένεια μου με στηρίζει και με ενθαρρύνει. Βέβαια, αποκτώ και πολλές προσωπικές εμπειρίες, κάνω καινούργιες φιλίες, γνωρίζω διαφορετικές κουλτούρες. Πιστεύω ότι η μουσική δεν έχει σύνορα και ενώνει όλο τον κόσμο.

– Ξεχωρίζεις ιδιαίτερα κάποια από τις εμφανίσεις σου; Η κάθε εμφάνιση είναι σημαντική γιατί μαθαίνω κάτι καινούριο. Αλλά εκείνο που θα ξεχώριζα είναι ο πρώτος διαγωνισμός που είχα λάβει μέρος. Ήμουν τότε 8 χρονών, ένιωθα λίγο άβολα διότι ήμουν η πιο μικρή του διαγωνισμού και επειδή δεν ήξερα τη διαδικασία, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στο πρώτο μου σόλο ρεσιτάλ, που έγινε στην Λευκωσία και ονομαζόταν «Ο πρώτος Απρίλης». Ήταν για μένα μεγάλη χαρά και ευτυχία γιατί πήρα πολλά λουλούδια και δωράκια. Ήμουν 9 χρονών. Ξεχωρίζω και τον πρόσφατο διαγωνισμό στη Μόσχα όπου είχα λάβει μέρος εν μέσω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια.

– Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συνθέτες; Αγαπημένος μου συνθέτης είναι αυτός του οποίου τα κομμάτια μαθαίνω και παίζω. Από το έργο του ερευνώ την εποχή, την ιστορία και την προσωπικότητά του, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που ήθελε να μας μεταφέρει μέσω της μουσικής του. Αυτή την περίοδο με μαγεύει και έχω κλίση στην μουσική του Sergei Rachmaninoff, αλλά ο πιο μακροχρόνιος και πιστός συνθέτης για μένα είναι ο Johann Sebastian Bach. Με αυτόν γνωρίστηκα από τότε που έμαθα να διαβάζω τις νότες, και το πρώτο κονσέρτο που έπαιξα με την ορχήστρα ανήκει σ’ αυτόν. Με την Prelude και Fugue του θα ανοίξω το πρόγραμμά μου στο σόλο ρεσιτάλ μου την ερχόμενη Κυριακή.

– Αγαπάς κάποιο άλλο είδος μουσικής; Εκτός από την κλασική μουσική, μου αρέσει πολύ και η Jazz. Στο σόλο ρεσιτάλ μου συμπεριλαμβάνεται και ένα κομμάτι Jazz.

-Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου; Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να παίζω διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια με τα αδέλφια μου, να παίζω badminton, να κάνω ποδήλατο και να ζωγραφίζω.

– Ετοιμάζεσαι να δώσεις αύριο ένα σόλο ρεσιτάλ για πιάνο. Έχεις άγχος όταν εμφανίζεσαι μπροστά σε μεγάλο κοινό; Ποια είναι η πρόκληση όταν ανεβαίνεις στη σκηνή; Αυτό το σόλο ρεσιτάλ το ετοιμάζω τον τελευταίο χρόνο. Θα ήθελα να συνεισφέρω κι εγώ για φιλανθρωπικό σκοπό με τη δουλειά μου. Η αλήθεια είναι ότι έχω λίγο άγχος πριν βγω στη σκηνή, όμως μόλις ξεκινώ να παίζω, αφοσιώνομαι στο έργο. Η πρόκληση είναι να κάνω τον ακροατή να απολαύσει τη συναυλία όπως κι εγώ.

– Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου; Θα συνεχίσω να δουλεύω για να προετοιμάσω καινούριο πρόγραμμα και να το παρουσιάσω στο κοινό. Επίσης θα ήθελα να μάθω και άλλες ξένες γλώσσες, όπως γερμανικά και ιταλικά. Στο μέλλον σίγουρα θα ακολουθήσω μουσικές σπουδές. Ένα όνειρό μου από τα πολλά είναι να λάβω μέρος και να κερδίσω τον διαγωνισμό «Tchaikovsky». Να παίζω στα μεγαλύτερα και ιστορικά θέατρα του κόσμου.

Η  Άννα Αβραμίδου παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ για σόλο πιάνο στην Ερήμη την Κυριακή στις 20 Ιουνίου, στο Κυπριακό Οινομουσείο, στις 7 μ.μ.  Όλα τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν στον Παγκύπριο Αντιλευχαιμικό Σύνδεσμο «Ζωή». Κρατήσεις, στα τηλ. 99886298, 25873808-09.