Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, 186 χρόνια από την ίδρυσή της, αποκτά για πρώτη φορά γυναίκα πρύτανη και είναι Κύπρια. 

Η εικαστικός και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ερατώ Χατζησάββα αναδείχθηκε πρώτη γυναίκα πρύτανης της ΑΣΚΤ, της αρχαιότερης Σχολής Καλών Τεχνών της Ελλάδας, στις πρυτανικές εκλογές της Σχολής. Συνυποψήφιοί της ήταν οι Βασίλειος Βλασταράς, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ και Γεωργία Σαγρή, Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ.

Η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση του στεγαστικού και του προβλήματος σίτισης μαζί με διεύρυνση των φοιτητικών παροχών θα αποτελέσουν προτεραιότητα των νέων πρυτανικών αρχών της ΑΣΚΤ. Η θητεία της νέας πρυτάνεως θα λήξει την 31η Αυγούστου 2027.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, συνεδρίασαν τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής της ΑΣΚΤ για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η ψηφοφορία ήταν ηλεκτρονική, μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ. Δικαίωμα ψήφου είχαν τα έντεκα (11) εσωτερικά και εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 11 παρ. 6 του Ν.4957/2022, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαπιστώθηκε πως επετεύχθη η απαιτούμενη πλειοψηφία επτά ενδεκάτων (7/11) για την υποψήφια Πρύτανι Αν. Καθηγήτρια Ερατώ Χατζησάββα και ως εκ τούτου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε τη δεύτερη ημέρα.

Βραβευμένη στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, με σημαντικό διδακτικό και εικαστικό έργο, διευθύντρια του ΙΓ’ Εργαστηρίου της Σχολής, η Ερατώ Χατζησάββα είχε γράψει ιστορία και ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής, ενώ πρόσφατα εκλέχθηκε και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΣΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερατώ Χατζησάββα: Η δύναμη της τέχνης είναι η εσωτερική παρόρμηση του δημιουργού

«Στη Σχολή υπερτερούσαν πάντα οι άνδρες καθηγητές» είπε η ίδια σχετικά με την εκλογή της στην Προεδρία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, στη συνέντευξή της στον Φιλελεύθερο το 2022. «Τα τελευταία χρόνια πέρασαν τρεις κορυφαίες εικαστικοί όπως η Ρένα Παπασπύρου, η Βίκυ Τσαλαματά και η Αφροδίτη Λίτη, ενώ τώρα ο αριθμός γυναικών συναδέλφων σ’ όλες τις βαθμίδες έχει αισθητά αυξηθεί. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι ήταν εξαιρετικά τιμητικό που οι συνάδελφοι με τίμησαν με την ψήφο τους και για πρώτη φορά εκλέχθηκε γυναίκα στην Προεδρία του Τμήματος. Νομίζω ότι δεν είναι συγκυριακό, είναι αποτέλεσμα μιας δυναμικότερης παρουσίας των γυναικών στο διδακτικό δυναμικό της Σχολής». 

© Αντώνης Γ. Αντωνίου

Η νέα πρύτανης της ΑΣΚΤ, με αντιπρυτάνεις δυο σημαντικούς καλλιτέχνες, μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού της Σχολής, τον Ιωάννη Κονταράτο, διευθυντή του Δ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής και τον γλύπτη Ιωάννη Μελανίτη είχαν καταθέσει και υποστηρίξει ενώπιον της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Συμβουλίου Διοίκησης ένα πρωτοποριακό σχέδιο ανάπτυξης με στόχους την καλλιτεχνική πρωτοπορία και έρευνα, την αριστεία και την καινοτομία, με άξονες την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη διεύρυνση και αξιοποίηση του αριθμού των διδασκόντων, την εξωστρέφεια και τη συνεργασία με πανεπιστήμια και καλλιτεχνικές σχολές του εξωτερικού και του εσωτερικού, με παράλληλη έμφαση σ’ ένα μαθητοκεντρικό σύστημα, όπου οι φοιτητές θα αποτελούν βασική προτεραιότητα και άξονα λειτουργίας της Σχολής.

Η Ερατώ Χατζησάββα δήλωσε ότι αποσκοπεί στη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της Σχολής, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση της και θα επιδιώξει η Σχολή να αποβεί πρωταγωνιστής στα καλλιτεχνικά δρόμενα ώστε η ΑΣΚΤ να αποβεί στρατηγικός εταίρος της Πολιτείας στα θέματα της εικαστικής παιδείας, της παραγωγής νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης και δράσης και στην οργάνωση της διεθνούς προβολής της χώρας και στην άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνεχάρη τη νέα Πρύτανη, που είναι επί χρόνια πολύτιμη συνεργάτης του Ιδρύματος. «Αυτή η συνεργασία έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, χαρίζοντας στο κοινό μοναδικές εκθέσεις, δίνοντας χώρο και τόπο στους νέους εικαστικούς και προσπαθώντας πάντα με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία να δώσει μια καινούργια πνοή στις Καλές Τέχνες της χώρας και όχι μόνο. Η Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών υπήρξε αγαπημένη καλλιτέχνης και φίλη του αείμνηστου μεγάλου σκηνοθέτη του οποίου τιμά τη μνήμη με τη συνεργασία της με το Ίδρυμα» αναφέρει ανακοίνωση του Ιδρύματος.  

Ποια είναι η Ερατώ Χατζησάββα

Η γεννημένη το 1966 στη Λευκωσία εικαστικός Ερατώ Χατζησάββα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Είναι η πρώτη Κυπρία που εξελέγη καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής, μετά από 180 χρόνια λειτουργίας.

Έχει καταγωγή από την Πάφο και από τα παιδικά της χρόνια έχει μνήμες από τις παραδόσεις και τους μύθους για την Αφροδίτη. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με μια εικαστική επαναδιαπραγμάτευση και τρισδιάστατη αναδιατύπωση σημαντικών έργων της Αναγέννησης με θέμα τη θέα της ομορφιάς.

Αριστούχος της ΑΣΚΤ, μαθήτρια του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, του Ηλία Δεκουλάκου και του Δημοσθένη Κοκκινίδη, το 2004 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της ΑΣΚΤ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», ενώ εκπόνησε διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2005 πήρε το πρώτο βραβείο (Χρυσό Φάρο) στην Μπιενάλε Αλεξανδρείας.

Από το 2000 μέχρι το 2011 εργάστηκε ως διδάσκουσα στο Ζ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής με Διευθυντή τον καθηγητή Γιάννη Ψυχοπαίδη και Επίκουρο Καθηγητή το Γιάννη Σκαλτσά. Το Δεκέμβριο του 2012 εκλέχθηκε επίκουρη καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στον τομέα Ζωγραφικής. Σήμερα διδάσκει στο Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής με διευθυντή τον καθηγητή Μάριο Σπηλιόπουλο.

Έχει στο ενεργητικό της 10 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Λευκωσία και το Ρέθυμνο ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γερμανία, Ελβετία και αλλού. Έργα της βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη της Κύπρου, στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στο Μουσείο Πιερίδη, στην Πινακοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Έχει επιμεληθεί ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Κωνσταντινούπολη.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι εικαστικές της αναζητήσεις επικεντρώνονται στη μεταγραφή του βιντεακού έργου σε τρισδιάστατη επιτοίχια αποτύπωση.

Ασχολήθηκε επίμονα με τη σύζευξη των παραδοσιακών με τις σύγχρονες εκφράσεις, μέσα από νέες αναζητήσεις και επαναδιατυπώσεις στην εικαστική χρήση των πολυμέσων. Κινήθηκε ανάμεσα στη ζωγραφική και την πολυμεσική γραφή συνδυαστικά, δημιουργώντας μια σειρά έργων που ξεχωρίζουν με την πρωτοτυπία, την ευαισθησία, την εκφραστικότητα, το βαθύ προβληματισμό και τη χρήση σύγχρονων υλικών.

Αρχίζοντας από το ζωγραφικό έργο και τις πρώτες ενασχολήσεις της περνά μέσα από βίντεο (την πολυμεσική έκφραση) στο τρισδιάστατο επιτοίχιο έργο, όπου το βάθος αποτυπώνει την ιστορικότητα του χώρου και η διάχυτη μνήμη ανακαλεί μέσα από συνειρμούς το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν: Δοκιμασίες της ιστορίας, το οδυνηρό ’74, η διάψευση των προσδοκιών, οι βίαιες διαδηλώσεις, οι πυρκαγιές, οι συγκρούσεις, ένας κόσμος γύρω μας που βρίσκεται σε μια βίαιη ιστορική ανατροπή, ενεργοποιούν ένα εικαστικό μνημονικό με υπερχρονικές διαστάσεις. Η φωτιά ως κυρίαρχη παρουσία λειτουργεί ως συνδετικό του «κύκλου της καταγγελίας», για τη συλλογική άλλα και την ατομική δοκιμασία.