Το πρώτο τους κοινό εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 10 πρεσβευτές νεολαίας για την πολιτιστική κληρονομιά, που προέρχονται από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οι πρεσβευτές νεολαίας για την πολιτιστική κληρονομιά θα παρουσιάσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στις τοπικές τους κοινότητες και θα μάθουν για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συνοδεύονται από τον Ελληνοκύπριο συμπρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο συμπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά (TCCH), καθώς και εκπροσώπους της ΕΕ και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Οι πρεσβευτές νεολαίας θα συναντηθούν με το ιδιαίτερο γραφείο της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και με υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιοι για τη στήριξη της επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, τις πολιτιστικές πολιτικές της ΕΕ και τις προσπάθειες ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ άλλων και στην Κύπρο. Θα επισκεφθούν επίσης το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και το Εκθεσιακό Κέντρο «Experience Europe» και το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υποστήριξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης σημασίας για την Κύπρο», η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται από το UNDP.

«Η προσέγγιση μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής στην Κύπρο» δήλωσε σχετικά η Επίτροπος Φερέιρα. «Η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι ουσιαστικής σημασίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για την επανένωση του νησιού» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου του UNDP στην Κύπρο  Τζαχανγκίρ Χαϊντάροφ δήλωσε ότι με την υποδοχή των 10 πρεσβευτών νεολαίας «γιορτάζουμε τη βαθιά αφοσίωσή τους στην ενότητα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πλούσιο μωσαϊκό της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η σημαντική πρωτοβουλία απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας του Χάρτη των ΗΕ.

Οι πρεσβευτές νεολαίας για την πολιτιστική κληρονομιά είναι μια πρωτοβουλία της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς θεματοφυλάκων της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μέσω της συμμετοχής των νεότερων γενεών στην προώθηση και τη διατήρησή της. Οι πρεσβευτές νεολαίας προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους δικούς τους κύκλους γνωριμιών- ορισμένοι είναι εκπαιδευτικοί, αρχιτέκτονες ή ιστορικοί- και διοργανώνουν επισκέψεις και δραστηριότητες, όπως ο καθαρισμός και το ξεχορτάριασμα των περιοχών γύρω από τα αποκατεστημένα μνημεία.

Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία αντικατοπτρίζει τους ποικίλους και πλούσιους πολιτισμούς που έχουν κατοικήσει στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από €27 εκατ. για τη στήριξη του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία έχει αποκαταστήσει ή προστατεύσει πάνω από 130 μνημεία σε ολόκληρη τη νήσο. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκκλησίες, μοναστήρια, τζαμιά, νεκροταφεία, τείχη, χαμάμ, κρήνες και αρχαιολογικοί χώροι.

Η στήριξη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά προέρχεται από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το οποίο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου. Η ΕΕ έχει διαθέσει 688 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα βοήθειας από το 2006.