Έχοντας ως κύριους στόχους το κτίσιμο θεατρικής κουλτούρας στη Λάρνακα, μέσω παραστάσεων από ταλαντούχους ηθοποιούς και την οικονομική βιωσιμότητα, το Θέατρο Σκάλα επιχειρεί μια νέα αρχή μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Μελέκη, έπειτα από 24 χρόνια.

Τους στόχους του Θεάτρου Σκάλα, καθώς και το πρόγραμμα παραστάσεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που ανέλαβε σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για τον οργανισμό.

Ο πρόεδρος του ΔΣ, Μάριος Κουκουμάς, ανέφερε πως πρόκειται για μια δύσκολη νέα αρχή, σημειώνοντας πως αποφασίστηκε για μία περίοδο το Θέατρο Σκάλα να λειτουργεί χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή. «Αυτό αποφασίστηκε επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οικονομική δυνατότητα. Δεν είναι το ιδεατό, αλλά ο σκοπός μας είναι να διεξέλθουμε αυτής της συγκυρίας και σε χρόνο που θα είναι καλύτερες οι οικονομικές μας δυνατότητες, θα προσληφθεί καλλιτεχνικός διευθυντής» σημείωσε.

Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι «κάνουμε μια νέα προσπάθεια λειτουργίας του Θεάτρου, αφού η εναλλακτική λύση που τέθηκε ενώπιον μας ήταν το κλείσιμό του. Η οικονομική ζημιά που έχει το Θέατρο ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ». Ταυτόχρονα σημείωσε πως όλα τα μέλη του ΔΣ εργάζονται αφιλοκερδώς με στόχο το Θέατρο Σκάλα να δοθεί στη Λάρνακα η ευκαιρία να έχει τη δική της θεατρική σκηνή.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, πάντως, το νέο Δ.Σ έβαλε ψηλά τον πήχη, επενδύοντας στο ταλέντο γνωστών δημιουργών, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Σχέδιο Θυμέλη για όλες τις παραστάσεις του πρώτου εξαμήνου. Το άνοιγμά του προς το θεατρικό κοινό της Κύπρου περιλαμβάνει και συνεργασία με το Λάρνακα 2030 για την παρουσίαση παραστάσεων από τη διεθνή σκηνή. Το Θέατρο Σκάλα θα παρουσιάσει μέχρι το καλοκαίρι τα έργα «Αντιγόνη μετά τον Σοφοκλή», που θα σκηνοθετήσει η καταξιωμένη Μαρία Βαρνακκίδου και το «Ημερολόγιο μη συμβάντων» του πολυβραβευμένου Κώστα Μαννούρη.

Η νέα εποχή του θεατρικού οργανισμού της Λάρνακας θα ξεκινήσει με την παράσταση «Cry», της Λένας Κιτσοπούλου, η οποία θεωρείται η πιο επιδραστική γυναικεία μορφή του ελληνικού θεάτρου στις μέρες μας, με παρουσία και στη διεθνή σκηνή.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με το Θέατρο Saint Gervais της Γενεύης, που θα κάνει παγκύπρια πρεμιέρα στο Θέατρο Σκάλα με δύο παραστάσεις στις 29 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου. «Η συνεργασία μας με τη Λένα Κιτσοπούλου εγκαινιάζει δύο βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος του Λάρνακα 2030, την έμφαση στη γυναικεία δημιουργία και την έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες», ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Λάρνακα 2030 Κέλλυ Διαπούλη, σημειώνοντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες παραστάσεις.