Το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου και της Αγίας Νάπας άρχισαν να εκπονούνται το 2013 και το 2016 μπήκε στο παιγνίδι και η Δερύνεια και τώρα που έφτασε η ώρα να δημοσιευθούν τα τρία τοπικά σχέδια, διαπιστώνεται πως με την ενοποίηση τοπικών Αρχών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δημιουργήσει τοπικά σχέδια δύο ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα, άλλα προνοούνται στο Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου και άλλα στο Τοπικό Σχέδιο της Δερύνειας, τη στιγμή που οι δύο δήμοι θα ενοποιηθούν.

Το θέμα ηγέρθη χθες κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών. Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας υπέδειξε, πως αυτό ισχύει για όλους τους δήμους και γενικά τις τοπικές Αρχές που συνενώνονται.

Για τη ρύθμιση του ζητήματος και μέχρι να επέλθει ομοιομορφία, ακόμη και εντός των δήμων που συνενώνονται, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, δεδομένου ότι τα τοπικά σχέδια εκπονούνταν σε διαφορετική χρονική περίοδο.

Το θέμα ήγειρε ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος ανέφερε, ότι όπως εξελίσσεται το θέμα είναι κάπως ευτράπελο υπό την έννοια ότι θα δημοσιευθούν δύο διαφορετικά τοπικά σχέδια, ένα για το Παραλίμνι και ένα για τη Δερύνεια, τα οποία θα παραμείνουν ακόμη και όταν οι δύο αυτοί δήμοι θα συγχωνευθούν σε έναν. Το ίδιο θα ισχύει και με τις κοινότητες οι οποίες θα ενσωματωθούν στους δήμους και, μάλιστα, σε αυτές ισχύει η Δήλωση Πολιτικής, αντί Τοπικών Σχεδίων. Σημειώνεται, ότι στο Παραλίμνι θα ενσωματωθούν, επίσης, το Φρέναρος και η Αχερίτου.

Ο κ. Πυρίλλης εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δύο τοπικά σχέδια (Παραλιμνίου και Δερύνειας) θα συνενωθούν σύντομα σε ένα, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια στην ανάπτυξη. Όπως παρατήρησε, μέχρι να επέλθει η ομοιογένεια, οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) οι οποίοι θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου και θα χειρίζονται τις αδειοδοτήσεις αναπτύξεων κ.ο.κ., θα κληθούν να διαχειριστούν διαφορετικές πρόνοιες για τον ίδιο δήμο.

Μιλώντας εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας, η κ. Νατάσα Κασπαρή χαρακτήρισε σωστή την παρατήρηση του δημάρχου Παραλιμνίου περί ανομοιομορφίας, υποδεικνύοντας, παράλληλα, πως το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται πλέον σε όλα τα νέα σχήματα που δημιουργούνται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, με τους νέους οργανισμούς θα υπάρχουν περιοχές των οποίων η ανάπτυξη θα ρυθμίζεται από διαφορετικά τοπικά σχέδια, έστω και αν θα αποτελούν μέρος της ίδιας οντότητας. Η κ. Κασπαρή ανέφερε, ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί το Πολεοδομικό Συμβούλιο και στις επόμενες αναθεωρήσεις θα καταβληθεί προσπάθεια ευθυγράμμισης των τοπικών σχεδίων με βάση τα νέα όρια του κάθε δήμου που δημιουργείται. 

Η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας παρατήρησε, επίσης, πως τα υφιστάμενα τοπικά σχέδια εκπονήθηκαν και δημοσιεύθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οπόταν θα απαιτηθεί αρκετά μεγάλη χρονική περίοδος έως ότου επέλθει ομοιομορφία και ευθυγράμμιση τους.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα που αναμένονται μέχρι τη δημοσίευση των τριών τοπικών σχεδίων της ελεύθερης Αμμοχώστου, δηλαδή του Παραλιμνίου, της Αγίας Νάπας και της Δερύνειας, η κ. Κασπαρή ενημέρωσε τους βουλευτές, ότι προβλέπεται οι όροι που ενέκρινε η Περιβαλλοντική Αρχή (με σκοπό την προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος) θα αξιολογηθούν από Πολεοδομικό Συμβούλιο, που έχει και την ευθύνη εκπόνησης των τοπικών σχεδίων. Το Συμβούλιο καθόρισε ήδη συνεδρία για την Τρίτη 23 Απριλίου με σκοπό την  εξέταση όρων και για λήψη τελικής απόφασης.

Από εκεί και πέρα, το Τμήμα Πολεοδομίας θα χρειαστεί έξι βδομάδες για να ολοκληρώσει τα κείμενα και τους χάρτες, τα οποία θα διαβιβαστούν τον υπουργό Εσωτερικών προς έγκριση και δημοσίευση, νοουμένου ότι συμφωνεί με όσα προταθούν. Τα σχέδια αναμένεται να δημοσιευθούν αρχές Ιουνίου.

Ο δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Δερύνειας, εισηγήθηκαν ότι η δημοσίευση των τοπικών σχεδίων δεν πρέπει να επηρεαστεί από τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται, ότι τα τοπικά σχέδια τίθενται σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευση τους, έστω και αν θα ακολουθήσει περίοδος τεσσάρων μηνών για υποβολή τυχόν ενστάσεων.

Η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε, πως στις αλλαγές που επέρχονται, περιλαμβάνεται και αύξηση του συντελεστή δόμησης πλην των περιοχών Natura που προστατεύονται με ειδικές πρόνοιες.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ανέφερε, πως στην Αγία Θέκλα, στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» και στο Κάβο Γκρέκο, υπάρχει ήδη περιορισμός στο ύψος των κτηρίων που μπορούν να ανεγερθούν. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι εκπονείται μελέτη, υπέδειξε πως για να συζητηθούν αλλαγές επιβάλλεται η υποβολή τεκμηριωμένης επιστημονικής μελέτης.