Ο διευθυντής σύνταξης του philenews, Γιώργος Καλλινίκου τοποθετείται έναντι της μετακίνησης του Μάριου Πελεκάνου από τον ΔΗΣΥ στο ΕΛΑΜ

Η μετακίνηση του Μάριου Πελεκάνου από τον ΔΗΣΥ στο ΕΛΑΜ μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί. Όχι για λόγους κομματικού συναισθηματισμού. Αυτό αφορά μόνο τα στελέχη και τα μέλη του ΔΗΣΥ. Για την ευρύτερη κοινωνία, όμως, αποτελεί μιαν ακόμη μαχαιριά στην πολυβασανισμένη πολιτική ζωή του τόπου.

Πρόκειται για μια ενέργεια, που άπτεται αποκλειστικά και μόνο αχαλίνωτων προσωπικών φιλοδοξιών, έξω από πολιτικές αρχές, παρά τον ισχυρισμό του ιδίου του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Μάλιστα, το πλήγμα για την πολιτική ζωή είναι ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας του γεγονότος ότι προέρχεται από ένα νέο άνθρωπο, με μικρή πολιτική πορεία. Κι αυτό συνθλίβει την ελπίδα ότι η νέα γενιά πολιτικών μπορεί να αποδειχτεί καλύτερη από την παλαιότερη.

Στη σημερινή δήλωσή του, ο κ. Πελεκάνος ισχυρίζεται πως η ένταξή του στο ΕΛΑΜ «εδράζεται στις διαχρονικές μου θέσεις σε ύψιστης σημασίας ζητήματα». Αλήθεια, πότε ανακάλυψε αυτές τις θέσεις ο κ. Πελεκάνος; Όταν εντασσόταν στον ΔΗΣΥ; Όταν αποδεχόταν τη θέση του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη; Όταν υπέβαλε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με τον ΔΗΣΥ; Όταν διεκδικούσε και εκλεγόταν στο αξίωμα του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ; Όταν έθετε υποψηφιότητα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στις Ευρωεκλογές;

Δυστυχώς, τα γεγονότα τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα! Η κομματική του μεταγραφή έλαβε χώρα μετά που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση  στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές, όντας αντιπρόεδρος του κόμματος. Ορθώς, επέδειξε μέγιστη ευθιξία και παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου. Η μεταπήδηση σε άλλο κόμμα, όμως, ουδόλως δικαιολογείται από εκείνην την αποτυχία. Ακόμη και αν ηγετικά στελέχη τον είχαν πολεμήσει για να αποκλειστεί.

Ο κ. Πελεκάνος στη σύντομη πολιτική του διαδρομή ευνοήθηκε τα μέγιστα και ανήλθε σε αξιώματα, που δύσκολα άλλος εξασφαλίζει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η σημερινή μεταγραφή του είναι προδοτική έναντι όσων εντός ΔΗΣΥ τον στήριξαν. Είναι προδοτική έναντι των 7.013 ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που του έδωσαν σταυρό προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές, κατατάσσοντάς τον στην τιμητική 7η θέση. Είναι και προδοτική έναντι των μελών του ΔΗΣΥ που τον ανέδειξαν αντιπρόεδρο του κόμματος.

Αν στην πορεία αυτή είχε διαφορές με την Πινδάρου επί πολιτικών θέσεων ουσίας, όφειλε να είχε αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ προ πολλού και όχι μετά από μια εκλογική αποτυχία. Ούτε να αποχωρήσει μόλις σήμερα, την στιγμή που ανακοίνωνε ότι θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο ενός άλλου κόμματος.

Ουδόλως, μας απασχολούν οι κομματικές διεργασίες και τα κομματικά παίγνια οποιουδήποτε. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε επειδή αποτελεί δείγμα ενός φτηνού πολιτικού παιγνιδιού. Πρόκειται για ένα νέο πολιτικό, ο οποίος είδε την πολιτική σαν ποδόσφαιρο. Και θεωρεί ότι μπορεί να παίρνει μεταγραφή όπως κάνουν οι ποδοσφαιριστές όταν κρίνουν πως σε μιαν άλλη ομάδα εξυπηρετούνται περισσότερο τα συμφέροντά τους.

Πλην, όμως, στην πολιτική μετρούν οι αρχές και οι αξίες. Αν αυτές ποδοπατούνται τόσο βάναυσα χάριν φιλοδοξιών, τότε η εξέλιξη είναι τραγική.

Και στο παρελθόν είδαμε στελέχη να μετακινούνται από κάποιο κόμμα σε άλλο. Όταν, όμως, είχε προηγηθεί διαφορά ουσίας επί πολιτικών θέσεων. Όταν είχαν αποφασίσει να χωρίσουν οι δρόμοι τους για δημιουργία νέου σχήματος. Όταν δεν είχαν σοβαρή κομματική προϊστορία αλλά ως συνεργαζόμενοι έφευγαν.

Στην περίπτωση Πελεκάνου πρόκειται, απλώς, για ένα νέο που βρέθηκε σε κάποια αξιώματα κα μόλις του έκλεισαν την πόρτα από την διεκδίκηση μιας θέσης, πετάχτηκε αλλού για να την διεκδικήσει. Προφανώς, υπό το σκεπτικό ότι πρέπει να βρίσκεται σε κάποια θέση.

Τόσο κρίμα!!!