Ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Ιγκόρ Τσαλένκο, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης και Στρατηγικής στο Κίεβο, επισημαίνει σε νέο του άρθρο την αίσθηση που έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα και στα ΜΜΕ της Γαλλίας, η στάση της δημάρχου του Παρισιού, σε ό,τι αφορά στη στήριξη των Αρμένιων του Καραμπάχ.

Διαβάστε την ανάλυση του Ι. Τσαλένκο

Η Δήμαρχος του Παρισιού, Άννα Χιντάλγκο, ενεργώντας όπως και οι Ρώσοι πολιτικοί οι οποίοι είχαν βοηθήσει ριζοσπάστες αυτονομιστές στην Κριμαία με την επακόλουθη προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, προωθεί τώρα τα συμφέροντα των φιλορώσων Αρμένιων αυτονομιστών στο Καραμπάχ.

Ενώ το Κρεμλίνο έχοντας ως προκάλυμμα κάποιους αυτονομιστές, διεξάγει ολομέτωπο πόλεμο στην Ουκρανία, κάποιοι Γάλλοι πολιτικοί υποστηρίζουν ανοιχτά τους φιλορώσους σε μια άλλη περιοχή, στον Νότιο Καύκασο.

“Πιο ριζοσπαστικοί από τη Μόσχα και το Γιερεβαν”

Από το 2020, η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Άννα Χιντάλγκο, έχει εμπλακεί ενεργά στην εξωτερική πολιτική, κυρίως σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον Νότιο Καύκασο. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό τον Αύγουστο του 2023: η δήμαρχος του Παρισιού διέθεσε κεφάλαια για τη στήριξη των Αρμένιων αυτονομιστών στο Καραμπάχ, επισκεπτόμενη συχνά την περιοχή και το Γιερεβάν, όπου είχε συναντήσεις με την υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο ηγεσία των αυτονομιστών.

Επιπλέον, η Χιντάλγκο έστειλε επιστολές στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, καλώντας τον να αναγνωρίσει την “Δημοκρατία του Αρτσακχ” (όπως αποκαλούν οι Αρμένιοι αυτονομιστές το Καραμπάχ), με άλλα λόγια να δημιουργηθεί ένα ακόμη αρμένικο κράτος στο Καραμπάχ. Ακόμη και η ίδια η Αρμενία, μαζί με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τους αυτονομιστές στο Καραμπάχ, δεν έχει προχωρήσει σε τόσο ριζοσπαστικά βήματα.

Ο ουκρανικός Τύπος εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι “ο Πούτιν χρησιμοποιεί τους Αρμένιους αυτονομιστές στο Καραμπάχ για δικούς του σκοπούς, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησε τους Οσέτιους και τους Αμπχάζιους στη Γεωργία και τους υποστηρικτές του “ρωσικού κόσμου” στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, κάτι που επιτρέπει στη Μόσχα να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στον Νότιο Καύκασο, καθώς και στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, της Νότιας Οσετίας και στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία ανατολικές περιοχές της Μολδαβίας”.

Ωστόσο, παρά τις προφανείς -και όσες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για το κοινό- οι οποίες αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Πούτιν χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο για την πολιτική του στον Καύκασο, τις αυτονομιστικές περιοχές στο Καραμπάχ, η δήμαρχος του Παρισιού δεν το έβαλε κάτω. Κάλεσε τις γαλλικές αρχές να κατασκευάσουν ένα αεροδρόμιο στο Καραμπάχ και έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Μακρόν να καταθέσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διεθνή στρατιωτική παρέμβαση στο Καραμπάχ.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ρώσου δημάρχου

Η δραστηριότητα της Χιντάλγκο στην περιοχή του Καραμπάχ, που βρίσκεται περίπου 4.500 χλμ μακριά από το Παρίσι, την περιοχή της άμεσης ευθύνης της, μοιάζει με τις δραστηριότητες ενός άλλου πολιτικού.

Ο πρώην δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, έδειξε την υποστήριξή του για τους αυτονομιστές στην Κριμαία, ιδιαίτερα λίγο πριν από την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία. Κατά την περίοδο 2002-2014, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας ενήργησε όπως και η Γαλλίδα ομόλογός του: επισκεπτόταν τακτικά την Κριμαία, συναντιόνταν με ντόπιους ριζοσπάστες που ήταν υπέρ της απόσχισης της χερσονήσου από την Ουκρανία, τους παρείχε οικονομική βοήθεια και έκανε δηλώσεις που υποστήριζαν την αυτονόμηση.

Οι ενέργειες του Λουζκόφ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο όταν το Κρεμλίνο κατέλαβε την ουκρανική χερσόνησο, τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2014. Παραδόξως, οι ενέργειες της Χιντάλγκο, που φέρουν όλες τις ενδείξεις της προετοιμασίας για επίθεση, εκλαμβάνονται από πολλούς στη Δύση ως “αγώνας για αυτοδιάθεση” του αυτονομιστικού θύλακα.

Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης του πλαισίου με βάση το οποίο διαμορφώθηκαν αυτές οι ιστορικές παράλληλοι, μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Χιντάλγκο ακολουθεί τις πρακτικές του Λουζκόφ.

Τον Μάρτιο του 2002, ο Γιούρι Λουζκόφ δήλωσε: “Η Κριμαία είναι μια ιδιαίτερη περιοχή της Ρωσίας”.

Τον Ιούνιο του 2022, η Χιντάλγκο μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής των αυτονομιστών στον θύλακα, Αραγίκ Χαρουτουνιάν, δήλωσε: “Το Παρίσι καλεί τη γαλλική κυβέρνηση και απαιτεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αρτσάκχ”.

Τον Φεβρουάριο του 2007, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κριμαία, ο Λουζκόφ δήλωσε ότι “δεν θα εγκαταλείψουμε τη Σεβαστούπολη”. Τον Απρίλιο του 2022, η Χιντάλγκο σε μια ομιλία της προς τους Αρμένιους υποστηρικτές των αυτονομιστών στο Καραμπάχ, υποστήριξε πως “η μάχη σας είναι δική μας”.

Τον Ιούνιο του 2008 ο δήμαρχος της Μόσχας εξηγούσε ότι “η Ρωσία θα εκδώσει θετική απόφαση για το θέμα της υπαγωγής της Σεβαστούπολης στην κρατική της υπόσταση». Τον Δεκέμβριο του 2022, η δήμαρχος του Παρισιού, μετά από μία ακόμη συνάντηση με τον Χαρουτιουναν, διαβεβαίωνε ότι “το Παρίσι θα είναι πάντα δίπλα στο Αρτσάκχ και στον λαό του, προστατεύοντας το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση”.

Τον Ιούλιο του 2010, ο Λουζκόφ επέμενε ότι “η Ρωσία δεν πρέπει να εγκαταλείψει είτε την Κριμαία είτε τη Σεβαστούπολη, σε καμία περίπτωση”. Τον Ιανουάριο του 2023, μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία και σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της ολομέτωπης επίθεσης του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας, η Χιντάλγκο επέμενε ότι “το Αρτσάκχ πρέπει να αναγνωτιστεί”.

Οι επίμονες απαιτήσεις της Χιντάλγκο να “αναγνωριστεί το Αρτσάκχ” φαίνονται όλο και πιο απροσδόκητες, αφού ακόμη και η ίδια η Αρμενία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του. Επιπλέον, στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, η δήμαρχος του Παρισιού, αγνοώντας την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν που έχει αναγνωριστεί από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε τη Γαλλία να ξαναχτίσει το αεροδρόμιο στο κέντρο του αυτονομιστικού θύλακα στο Καραμπάχ.

Ενώ η Χιντάλγκο έχει δείξει ενεργό ενδιαφέρον για τον αυτονομιστικό θύλακα στο Καραμπάχ από το μακρινό Παρίσι, τα γαλλικά ΜΜΕ και think tanks σχολίαζαν αυτές τις ενέργειες της Δημάρχου.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα 20 Minutes (https://www.20minutes.fr/paris/2226511-20180223-municipales-2020-paris-pleine-tempete-hidalgo-mode-reconquete-marche-manuvre), “οι επιδόσεις της Άννας Χιντάλγκο είναι προφανώς πολύ φτωχές, κάτι που μπορεί να δει κανείς αν κοιτάξει την δυσχερή κατάσταση των οικονομικών του Παρισιού και την επιδείνωση της ποιότητας ζωής με τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ρύπανσης.

Το τοπικό περιοδικό Valeurs actuelles (https://www.valeursactuelles.com/politique/anne-hidalgo-ledile-qui-aura-detruit-paris) έχει προσθέσει ότι “η Άννα Χιντάλγκο είναι η δήμαρχος που θα καταστρέψει το Παρίσι”.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του παραπάνω άρθρου, “το γραφείο της δημάρχου του Παρισιού, το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη υπηρεσία επικοινωνίας για να κρύβει καλύτερα την απραξία της, δεν κατορθώνει πλέον να κρύβει την ανικανότητα μιας πολιτικού που αναμφισβήτητα θα μείνει στην ιστορία ως μια δήμαρχος που έχει καταστρέψει μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου”.

“Η ιστορία της Άννα Χιντάλγκο ως δήμαρχος του Παρισιού είναι αυτή της σπατάλης δημόσιου χρήματος και ασέβειας απέναντι στους φορολογούμενους”, ανέφερε το 2021 η ιστοσελίδα Institut de Recherches Economiques et Fiscales (https://fr.irefeurope.org/publications/les-pendules-a-lheure/article/anne-hidalgo-abuse-de-l-argent-du-contribuable-et-refuse-tout-controle-legal/) το 2021.

Σύμφωνα με την Le Figaro (https://www.lefigaro.fr/politique/le-lourd-bilan-parisien-dont-anne-hidalgo-peine-a-se-defaire-20211209), ένα από τα πιο δημοφιλή ΜΜΕ στη Γαλλία “η περιβαλλοντική μόλυνση, η ρύπανση, οι υψηλές τιμές, η ανασφάλεια, το κυκλοφοριακό, τα γκέτο και η γενικότερη παραμόρφωση του δημόσιου χώρου, δυσκολεύουν πραγματικά τη ζωή των πολιτών. Ωστόσο, αυτό δεν απασχολεί τη δήμαρχο του Παρισιού”.

Τον Μάρτιο του 2023 επίσης, η Le Figaro (https://www.lefigaro.fr/politique/anne-hidalgo-devoile-enfin-ses-notes-de-frais-20230319) έγραφε ότι “μετά από πέντε χρόνια σιωπής, η δήμαρχος του Παρισιού έχει αποκαλύψει το ποσό κάποιων εκ των εξαγορών της, που χρηματοδοτήθηκαν από κεφάλαια που έλαβε ως έξοδα εκπροσώπησης της. Το 2017, σχεδόν τα μισά από τα χρήματα που έλαβε από τον Δήμο, δαπανήθηκαν για αγορές ρούχων μεγάλων οίκων”.

Ένα άλλο παράδειγμα των “διοικητικών ταλέντων” της Χιντάλγκο” είναι το hashtag στο twitter, “SaccageParis”, το σλόγκαν του κινήματος που στοχεύει στην καταδίκη της υποβάθμισης της κληρονομιάς του πολιτισμού και της κοινωνίας που υφίσταται το Παρίσι υπό την ηγεσία της τωρινής δημάρχου του Παρισιού.