Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι αρχές που διαμορφώνουν ένα Κράτος Δικαίου, η Δημοκρατική Αρχή, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τήρηση της νομιμότητας και το κύρος της κρατικής μας οντότητας, έχουν υποστεί φθορά και διαδοχικά πλήγματα, σε βαθμό που δυστυχώς η έκταση των συνεπειών, δεν έγινε σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων πλήρως κατανοητή, λόγω της διαχρονικής κομματικής αντιπαράθεσης.

Η τουρκική επεκτατική βουλιμία, η διαφθορά, τα κύματα παράνομων μεταναστών που συνεχώς και όχι τυχαία, αυξάνονται όπως και η οικονομική κρίση, δεν είναι αρκετοί παράγοντες, ώστε το φρόνημα, η ιστορική μνήμη από αγώνες με δυσμενέστατες για όλο τον κόσμο διαχρονικές θυσίες και το καθήκον να διαφυλάξουμε την κρατική μας υπόσταση, να δημιουργήσουν τον αναγκαίο ενθουσιασμό και την κοινή δράση για να εξαλειφθούν τα όσα ανεπίτρεπτα έφεραν στον τόπο και για τις μελλοντικές γενιές, τα πραγματικά αδιέξοδα καταστροφής. Κινδύνους που αντιλαμβάνεται και ψηλαφά ο απλός πολίτης, όχι όμως οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν κύριο μέλημά τους τη διατήρηση των ποσοστών τους για σκοπούς εξουσίας.

Είναι όμως αυτός ο «παρακολουθητικός» ρόλος που ταιριάζει στον απλό πολίτη; Αισθάνεται «περήφανος» για τη σημερινή κατάντια; Αναδεικνύεται όντως κυρίαρχος, ως το απαιτεί η Δημοκρατία; Είναι αρκετό να παραμένει αδιάφορος μπροστά στους κινδύνους και απλώς να εναποθέτει τον όποιο αγώνα διεκδίκησης, στο κόμμα της προτίμησής του και ό,τι ήθελε προκύψει;

Για κάθε λαό λέγεται ότι, του αξίζει εκείνη η διοικούσα και αποφασίζουσα εξουσία που αντιστοιχεί στα όσα ελαττώματα παρουσιάζει η ίδια η κοινωνία ανθρώπων, που αποτελούν τον λαό ενός Κράτους. Δεν μπορεί η σημερινή κατάσταση να συνεχίσει να μας οδηγεί στον όλεθρο. Ας επιβεβαιώσουμε ότι είναι η φιλοπατρία, το φιλότιμο, η φιλαλληλία, η αγωνιστική διεκδίκηση και η αγάπη προς την ελευθερία που διέσωσαν την ύπαρξή μας για αιώνες. Αρχές και αξίες που δεν έπαυσαν να υπάρχουν, απλώς χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και η κατάλληλη έμπνευση αγωνιστικού πνεύματος.

Ήλθε η ώρα ο ίδιος ο λαός, καθοδηγούμενος από τις θυσίες και την ιστορική διαδρομή αιώνων, να αφυπνιστεί και αφού επιτύχει με αγωνιστική διάθεση την ανάταση των αξιών, να απαιτήσει αλλαγή νοοτροπίας. Δικαιούται ο κυρίαρχος λαός, προ της κρισιμότητας των στιγμών, να αξιώσει από όλες τις κομματικές και άλλες εξουσίες, κοινή αντικατοχική δράση ως φραγμό στην κρατική αποδόμηση, στην παράνομη δημογραφική αλλοίωση από εποίκους και παράνομους μετανάστες και στην αντιμετώπιση των δυσχεριών που καταπιέζουν το επίπεδο ζωής.

Δεν υπάρχει χρόνος για αδιαφορία. Ας αποτελέσουν οι προεδρικές προεκλογικές εξαγγελίες αφορμή για αλλαγή της στάσης και νοοτροπίας, με έργα και όχι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Η αναμονή για εξαφάνιση όλων των κακώς εχόντων και των άλλων δυσκολιών, έληξε. Πρέπει ο λαός να αξιώσει πραγματική κάθαρση και νέο ξεκίνημα με τη συμμετοχή όλων.

*Δικηγόρος – Πρώην Βουλευτής