Τα Ηνωμένα Έθνη τόσο σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και σε επίπεδο Ολγκίν κατέλαβαν προσπάθεια για μια νέα τριμερή ή και πενταμερή συνάντηση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε θετικά ενώ η τουρκική πλευρά ήταν αρνητική. Κατά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θέσει εκ νέου την πρόταση του ΓΓ ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο αποκάλυψε ποιες κινήσεις είχαν γίνει από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιτευχθεί επανέναρξη των συνομιλιών. Από την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας προκύπτει ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ εισηγήθηκε άτυπη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, είτε σε επίπεδο ηγετών μόνο είτε με τη συμμετοχή διαπραγματευτών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε θετικά σε αντίθεση με τον Ερσίν Τατάρ που ήταν αρνητικός.

Η Ολγκίν φέρεται – σύμφωνα με πληροφορίες μας – να ενημέρωσε σχετικά τον Γενικό Γραμματέα για να καλέσει άτυπη συνάντηση είτε σε επίπεδο τριμερούς (οι δύο ηγέτες συν τα Ηνωμένα Έθνη) είτε σε επίπεδο πενταμερούς (οι δύο ηγέτες συν οι εγγυήτριες δυνάμεις). Για τις σκέψεις των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο ΠτΔ ήταν θετικός τόσο για μια τριμερή όσο και για πενταμερή συνάντηση.

Η τουρκική πλευρά, όπως φάνηκε στην πορεία, επέμεινε να είναι αρνητική στο ενδεχόμενο τέτοιων συναντήσεων. Ούτως ή άλλως εκείνο που επιδιώκει η τουρκική πλευρά – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας – είναι τα πράγματα να συνεχίσουν ως έχουν, να περάσει το εξάμηνο και κηρυχθεί αδιέξοδο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα – τον ερχόμενο μήνα – προτίθεται να θέσει εκ νέου το θέμα της πραγματοποίησης μιας συνάντησης σε τριμερές ή πενταμερές επίπεδο.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα επανέλθει στο νησί στις 7 Μαΐου οπόταν και θα παραμείνει για εβδομάδα. Η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά πάσα πιθανότητα και με τον Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σταθμίζει την επίσκεψη Ολγκίν ως καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία των προσπαθειών στο Κυπριακό. Δεν αποκλείεται πέραν των επισκέψεών της σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, η Ολγκίν να επιδιώξει κι ένα ακόμα ταξίδι προς την Άγκυρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας από τον ΠτΔ κατά την οποία μίλησε και για τις συναντήσεις του με την κ. Ολγκίν. Σε ερώτηση αν η πρόταση Γκουτέρες είναι ακόμη στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς αναμένουμε την κα Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερα του Μαΐου που έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με αυτή την πρόταση του ΓΓ η οποία αναμένουμε ακόμη να δούμε πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Εμείς έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη θετική μας ανταπόκριση, και θεωρούμε ότι κάθε ενέργεια των ΗΕ, ιδιαίτερα του ΓΓ των ΗΕ, προς την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

 Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κείμενο συμπερασμάτων καθώς επίσης και για τις προσπάθειες της Λευκωσίας στο Μεταναστευτικό.