Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στο Βερολίνο είχε αποτέλεσμα υπό την έννοια ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κράτησε ζωντανή την προοπτική μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό. Είναι σαφές, όμως, ότι δεν έχει καθοριστεί το επόμενο βήμα, το οποίο κατά τη γνώμη μας παραμένει μετέωρο. 

Πότε, για παράδειγμα, θα συγκληθεί η άτυπη πενταμερής; 

Δεν υπάρχει ημερομηνία, σαφώς όμως, πρέπει να έχουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η κατοχική Τουρκία παραπέμπει χρονικά την πραγματοποίησή της για μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, που είναι ορισμένες για τον Απρίλιο του 2020.

ΣΕ σχέση με το περιεχόμενο της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που εκδόθηκε μετά το δείπνο, θα πρέπει να επισημάνουμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Πρώτο, είναι η απουσία της Τουρκίας από τη μεγάλη εικόνα. Δεσμεύθηκαν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αλλά μέχρι εκεί. Σαφώς και δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την Τουρκία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αρνήθηκε να δεχθεί για συνάντηση την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. 

• Δεύτερο, η αναφορά στην επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας παραπέμπει σε ενδιάμεση λύση. Αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Στόχος θα πρέπει να είναι η συνολική συμφωνία και όχι μια ενδιάμεση, που μπορεί να μην προχωρήσει ποτέ μέχρι τέλους, με ό,τι αυτό σημαίνει. Σημειώνεται δε πως στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα καταγράφονται και τα βασικά στοιχεία της ενδιάμεσης συμφωνίας: 

«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βεβαίωσαν για την προσήλωσή τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, σε προηγούμενες συγκλήσεις και στο πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασαν στις 30 Ιουνίου του 2017, με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση». 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι συνδαιτυμόνες του δείπνου στο Βερολίνο, για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους, επιδίωκαν τη δημιουργία μιας κινητικότητας και τη συντήρησή της. Ανεξαρτήτως πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια και πώς θα εξελιχθεί αυτή η κινητικότητα. Αυτό που έγινε, κρίνοντας εν πολλοίς το αποτέλεσμα, όπως συναφώς προκύπτει από τη δήλωση Γκουτέρες, είναι πως οι προσπάθειες συνεχίζονται, δεν υπάρχει… τέλος της διαδρομής. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως τα επόμενα βήματα εξαρτώνται εν πολλοίς από την κατοχική Τουρκία, η οποία σαφώς και έδειξε τις προθέσεις της. Σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό. Πότε θα επιθυμεί να επαναρχίσει ουσιαστική κινητικότητα αυτό θα διαφανεί. Θα γνωρίζουμε μόνο όταν θα το αποφασίσει τούτο η Άγκυρα. Κατά την εκτίμησή μας αυτό θα γίνει όταν θα έχει επιβάλει τα τετελεσμένα που επιδιώκει σε αυτή τη φάση. 

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ, πάντως,  με ικανοποίηση την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «είναι αυτονόητο πως για επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις όποιες απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη». Συνεπώς, συνομιλίες δεν μπορούν να επαναρχίσουν εάν δεν υπάρξει τερματισμός των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Αυτό είναι βασικό στοιχείο για τα επόμενα βήματα.