Θα μπορούσε να είναι μέρος ενός κοινωνικού πειράματος. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε μία φωτογραφία με ρούχα απλωμένα ανάμεσα σε δύο δέντρα στο μώλο της Λεμεσού και την επιγραφή «I Love Cyprus ΡΕ» πάνω στη φωτογραφία. Η φωτογραφία πυροδότησε τα ρατσιστικά ένστικτα των όσων ψάχνουν αφορμή να εκτονωθούν. 

Ποιος άλλος θα άπλωνε την μπουγάδα στον μώλο εκτός από ξένοι, άστεγοι, πρόσφυγες, μετανάστες; Οι συνήθεις ύποπτοι για ότι κακό συμβαίνει: κλοπές, διαζύγια, φόνοι, ναρκωτικά, οχληρία… τα πάντα. Άσχετο αν οι στατιστικές για την εγκληματικότητα λένε άλλα κι άσχετο αν στην καθημερινότητα τα χειρότερα ένστικτα εκφράζονται από ντόπιους. 

Ένας γράφει: «Εκατάντησαν Την Κύπρο Την Πιο Γύφτικη Χώρα Τούτοι Ούλλοι». Άλλη συμπληρώνει: «Όπου και να πάνε και σε παλάτια να τους βάλεις γύφτοι θα είναι». Άλλος, γράφοντας άψογα στην γλώσσα του τόπου, αποφαίνεται: «Egemosamen giftous Kai na lipoun ta sxolia peri oti einai astegoi extos an o astegos einai iperano olon».

Η μπουγάδα στον μόλο ωστόσο ήταν μέρος από πρόβα παράστασης σύγχρονου χορού. Των Διαμάντω Χατζηζαχαρία και Δανάη Λαού. Μετά από τον οχετό που ακολούθησε κάτω από τη φωτογραφία του σκηνικού τους, η Δανάη πέρασε στην αντεπίθεση: «Ούτε μετανάστες, ούτε ξένοι, ούτε άστεγοι, ούτε φτωχοί, ούτε μουσουλμάνοι. Ούτε κούλλουφοι, ούτε χώρκατοι, ούτε απαράδεκτοι, ούτε βλάσφημοι. Είμαστε θκυό αυθεντικότατες Λεμεσιανές καλλιτέχνιδες… Θέλω να μου εξηγήσετε με ποια λογική επιστέψετε πως θα ήθελε κάποιος να πάει να πλύνει σοβαρά τα ρούχα του στα λύματα, να τα απλώσει στες φοινικές, τζιαι μάλιστα με σκουφί και γυαλάκια. Να κοπιάσετε ούλλοι εσείς στις 22-23-24 Αυγούστου στο φεστιβάλ να μας δείτε άμπα τζιαι ανοίξει λλίον ο νους σας. Θα παραστούν ειδικοί να σας μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα ένα-ένα. Εν θα πάρει πολλήν ώρα».

Από χορό δεν γνωρίζουμε αλλά ως κοινωνικό πείραμα η φωτογραφία των δύο κοπέλων πέτυχε να αποκαλύψει το ρατσιστικό μας μένος, το οποίο όλο και πιο πολύ εκφράζουμε δηλώνοντας παράλληλα πως δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά… Μετά την αποκάλυψη ωστόσο κανείς δεν θα απολογηθεί. Το πιο πιθανόν είναι πως το μένος θα επεκταθεί και στις δύο καλλιτέχνιδες και την Τέχνη εν γένει.

Σημ: Στην Ελλάδα αυτές τις μέρες στόχο αποτελεί ο Γιάννης Αντετοκούμπο ο οποίος τόλμησε να πει πως η Ελλάδα είναι χώρα λευκών κι αυτός ως μαύρος αντιμετώπισε δυσκολίες. Κι ενώ ο άνθρωπος είπε κάτι που είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός, έγινε στόχος χυδαίων σχολίων. Με πρώτο στον χορό κάποιον Κωνσταντίνο Καλέμη, που ήταν υπεύθυνος του υπουργείου Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης προσφύγων.