Τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στηρίζει η Βρετανία δήλωσε ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Άγκυρα Ντομινίκ Τσίλκοτ εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα εντοπίσουν κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε μια πιθανή άτυπη συνάντηση 5 συν ΟΗΕ. 

Σε δηλώσεις του σε μέλη της Ένωσης Διπλωματικών Ανταποκριτών, ο Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Άγκυρα Ντόμινικ Τσίλκοτ , ανέφερε πως «ως εγγυήτρια δύναμη και χώρα με πολλή ιστορία στην Κύπρο, αισθανόμαστε την ευθύνη να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη λύσης». Πρόσθεσε πως η Βρετανία πιστεύει ότι η διαίρεση της νήσου «αποτελεί μία από τις αιτίες μεγάλου μέρους της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο» και ότι «πράγματι, συνιστά αιτία μερικών εκ των προβλημάτων  που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

«Πιστεύουμε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού – και η διευθέτηση εξ ορισμού σημαίνει μία έκβαση με την οποία οι δύο κοινότητες στο νησί μπορούν να ζήσουν και να είναι ευχαριστημένες», ανέφερε ο Βρετανός Πρέσβης ενώ τόνισε ότι τα οφέλη της επίλυσης θα ήταν ‘τεράστια’ για τους Τ/Κ και τους Ε/Κ, προσθέτοντας πως θα κάνει τις χώρες της περιοχής «να νιώσουν τα οφέλη ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε μια πιθανή άτυπη συνάντηση 5 συν ΟΗΕ για την Κύπρο ο Chilcott είπε ότι «ελπίζουμε πάρα πολύ να μπορέσουμε να εντοπίσουμε το κοινό έδαφος μεταξύ των κοινοτήτων που θα επιτρέψει μια διαδικασία που απαιτείται για τη διευθέτηση».

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ