Η Κύπρος των αγίων και των ερευνών. Αυτό ταιριάζει για τη χώρα μας καθώς η μια έρευνα διαδέχεται την άλλη. Έρευνα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, έρευνα για την κατάρρευση της οικονομίας, έρευνα για τον Συνεργατισμό και έρευνα για τις πολιτογραφήσεις και για τις διαρροές προς το δίκτυο Al Jazeera. Μάλιστα κάθε τρεις και λίγο το κράτος προχωρεί στον διορισμό ανεξάρτητων ερευνητικών επιτροπών, οι οποίες βγάζουν διάφορα πορίσματα τα οποία η Εκτελεστική Εξουσία και τα κόμματα τα ερμηνεύουν όπως τους βολεύει. Ουσιαστικά κάθε λίγο και λιγάκι γίνονται έρευνες για όλα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Όταν περάσει και λίγος καιρός όλοι ξεχνούμε τα πορίσματα, καθώς κανένας δεν τιμωρήθηκε για τίποτα. Πέραν των ερευνών που διεξάγουν οι ερευνητικές επιτροπές, έρευνες διεξάγουν και άλλες ανεξάρτητες αρχές του κράτους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι έρευνες τόσο των ερευνητικών επιτροπών όσο και των ανεξάρτητων αρχών έχουν το ίδιο αντικείμενο.

Τους τελευταίους μήνες η Βουλή επιδιώκει να ρίξει φως σε διάφορα θέματα τα οποία σχετίζονται με την οικονομία. Θέματα για τα οποία έχουν εκδοθεί πορίσματα και για άλλα τρέχουν έρευνες των διωκτικών αρχών. Το Κοινοβούλιο αφού δεν δημοσίευσε τη λίστα Γιωρκάτζη, στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) που έχουν προβληματικά δάνεια, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ευρεία έρευνα. Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο της θα τεθούν τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), ο Συνεργατισμός, οι εκποιήσεις καθώς και οι εκροές που έγιναν την κλειστή περίοδο τον Μάρτιο του 2013. Επίσης θα πάει πίσω 21 χρόνια και θα εξετάσει το σκάνδαλο του ΧΑΚ.

Η ιστορία πάντως έχει δείξει πως όταν είναι ευρύ το φάσμα των θεμάτων που θα εξεταστούν δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Εκτός από τη μη συγκεκριμενοποίηση του εύρους της έρευνας, η Βουλή αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάλυση των στοιχείων που θα λάβει από τις τράπεζες. Ήδη, η Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να κάνει ανάλυση των στοιχείων, ενώ η Νομική Υπηρεσία δεν θα συμμετέχει στις συνεδρίες της Ad Hoc επιτροπής για την αποφυγή επηρεασμού μελλοντικών δικαστικών διαδικασιών.

Εξαιτίας των πολλών εμποδίων που αντιμετωπίζει η Επιτροπή επιδιώκεται αλλαγή του νόμου του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, έτσι ώστε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος να εξασφαλίσει τα στοιχεία από τις τράπεζες σε σχέση με τα δάνεια των ΠΕΠ και στη συνέχεια να προχωρήσει και σε σχετική ανάλυση. Οι νόμοι, κύριοι της Βουλής, δεν αλλάζουν τόσο εύκολα και όταν μας βολεύει. Θα ήταν καλό να ερωτηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία εάν έχει τη δυνατότητα να κάνει τον συγκεκριμένο έλεγχο λόγω του φόρτου εργασίας που έχει.

Όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργούν αμφιβολίες εάν η αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Τι χρειάζονταν η Βουλή να βάλει ένα τόσο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα αφού ακόμη δεν ξέρει τι θέλει. Μάλιστα, όταν πλησιάσουμε τα τέλη Οκτωβρίου, θα υπάρξει η δικαιολογία από τη Βουλή πως ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στην μη έγκαιρη προώθηση των στοιχείων από τις τράπεζες.

Φυσικά υπάρχουν και οι αισιόδοξες απόψεις, πως θα είναι σημαντικά τα ευρήματα της αρμόδιας επιτροπής και η παρέμβασή της ουσιαστική. Ωστόσο, μέχρι στιγμής στην πράξη αποδεικνύονται άλλα. 

Ο κόσμος έχει μπουχτίσει από τις έρευνες. Ο κόσμος εκείνο που ζητά είναι να υπάρξει διαφάνεια. Μάλιστα εάν υπάρχουν πολιτικοί που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις τράπεζες θα ήταν καλό να βγουν να το πουν. Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να δικαιολογήσουν τον λόγο για τον οποίο είχαν αυτή την αντιμετώπιση τα ΠΕΠ. Όπως ειπώθηκε και στην Ad Hoc επιτροπή δεν είναι κακό κάποιο ΠΕΠ να έχει εξυπηρετούμενο δάνειο, κακό είναι να έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης.