Εύθραυστες θα είναι πλέον οι κομματικές ισορροπίες στο Κοινοβούλιο, καθώς το ΔΗΚΟ δεν θα στηρίζει νομοσχέδια εάν προηγουμένως δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά του.

Για όλες τις πρόνοιες και τις παραμέτρους των νέων σχεδίων για ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις με €1,7 δισ., για την επιδότηση του επιτοκίου σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους €200 εκατ. καθώς και για την εφάπαξ χορηγία προς τις επιχειρήσεις ύψους €100 εκατ. θα ενημερωθούν τη Δευτέρα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος ήδη έχει διαβιβάσει στη Βουλή το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Ο υπουργός, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αναφέρει πως το κόστος υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο, μπορεί να καλυφθεί μέσα από ανακατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2020 και να υλοποιηθεί μέσω των κατάλληλων κονδυλίων του προϋπολογισμού.
 
 
Παράλληλα, υποδεικνύει πως τα επόμενα έτη τα κυβερνητικά μέτρα θα ενταχθούν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2020-2022. Καταλήγοντας, ο υπουργός αναφέρει πως θα ενημερώσει τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής και θα ανταλλάξουν απόψεις για την εξεύρεση, όπως υποστήριξε, συναινετικών λύσεων για στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας ευρύτερα. Είναι προφανές πως ο υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να αφήσει πίσω του αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση επιδιώκοντας να έχει την στήριξη της Βουλής στις σοβαρές αποφάσεις που λαμβάνονται.
 
Παρά την πρόθεση του υπουργού να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης με τη Βουλή,  βουλευτές της αντιπολίτευσης αναμένεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για την παράκαμψη του Κοινοβουλίου. Θα απαιτήσουν να έχουν ρόλο και λόγο στα νέα κυβερνητικά σχέδια για ενίσχυση της ρευστότητας. Επίσης θα ζητήσουν να ενημερώνονται κάθε τρείς μήνες για την εφαρμογή των σχεδίων μέσω των οποίων θα παραχωρηθεί φθηνός δανεισμός από ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς και για την επιδότηση του επιτοκίου των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η ίδια αντιπαράθεση που σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχέδιου για τις κρατικές εγγυήσεις καθώς αντιπολιτευόμενα κόμματα θα ζητήσουν να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στις διαδικασίες που θα ακολουθούνται από την Κυβέρνηση. Θα απαιτήσουν επίσης και την επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε να επωφεληθούν το συντομότερο οι δικαιούχοι.
 
Πάντως, τα πράγματα είναι σκούρα για την Κυβέρνηση καθώς μετά τη διαφωνία με το ΔΗΚΟ για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, δύσκολα θα εγκρίνονται τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Πλέον, οι κομματικές ισορροπίες είναι εύθραυστες καθώς η Κυβέρνηση έχει ως μοναδικό της σύμμαχο στη Βουλή τον ΔΗΣΥ. Συνήθως τα κυβερνητικά νομοσχέδια εγκρίνονταν με την στήριξη των βουλευτών του ΔΗΚΟ, ωστόσο μετά την εμπλοκή που προέκυψε για τις κρατικές εγγυήσεις, το ΔΗΚΟ δεν προτίθεται να δίνει λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση. Αρμόδια πηγή ανέφερε πως για να δίνει το ΔΗΚΟ τη θετική του ψήφο στα κυβερνητικά νομοσχέδια, θα πρέπει να ικανοποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει.