Γενναίο κούρεμα των τόκων των δανείων τους, ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ, θα έχουν όσοι επωφεληθούν από τα σχέδια της κυβέρνησης για επιδότηση των στεγαστικών τα οποία έχουν συνάψει από την 1η Μαρτίου και μέχρι τέλος του έτους. Όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θέλουν ένα μικρό ποσό δανείου για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας που τόσο έχουν ανάγκη για πάγιες υποχρεώσεις πάλι θα βγουν κερδισμένοι.
 
Τα παραδείγματα που παρουσιάζει ο «Φ» είναι ενδεικτικά για τα οφέλη που θα έχουν για τέσσερα χρόνια όσοι πάρουν δάνειο με κρατική επιδότηση. Για ένα στεγαστικό δάνειο €100.000 με επιτόκιο 2,30%, συνεισφορά του πελάτη 35% και διάρκεια αποπληρωμής 180 μήνες, η δόση είναι €657,49 και το συνολικό ποσό των τόκων €18.335. Αν το στεγαστικό δάνειο μπει κάτω από τους όρους της κρατικής επιδότησης, ο υποψήφιος πελάτης θα έχει όφελος το ποσό των €5.640 από τόκους.
 
 
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο από 2,30% θα είναι 0,8% για τέσσερα χρόνια και μετά θα επανέλθει στο αρχικό ποσοστό (2,30%).
 
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η συνεισφορά του πελάτη για το στεγαστικό δάνειο παραμένει στο 35%. Η διάρκεια αποπληρωμής παραμένει στους 180 μήνες. Η δόση που θα πρέπει να πληρώνει ο πελάτης για το στεγαστικό δάνειο είναι €589,76 για τέσσερα χρόνια και μετά στα €639,34. Το συνολικό ποσό των τόκων για το δάνειο τελικά θα είναι €12.695. Αυτό σημαίνει ότι όποιος κάνει στεγαστικό δάνειο με κρατική επιδότηση γλυτώνει από τους τόκους €5.640. 
 
 

Στην περίπτωση μικρού επιχειρηματία που θέλει λίγες χιλιάδες ευρώ για να λύσει θέματα ρευστότητας πάλι υπάρχει το σχετικό όφελος. Συγκεκριμένα, για επιχειρηματικό δάνειο €10.000 χωρίς επιδότηση, με επιτόκιο 5,60%, εξασφάλιση τις προσωπικές εγγυήσεις (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) και διάρκεια αποπληρωμής 60 μήνες, η δόση είναι €191,50. Το συνολικό ποσό των τόκων ανέρχεται σε €1.639. Αν το συγκεκριμένο επιχειρηματικό δάνειο γίνει με κρατική επιδότηση τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Το επιτόκιο θα είναι 4,10% για 4 χρόνια και μετά θα επανέλθει στο 5,60%. Στο κομμάτι των εξασφαλίσεων παραμένουν τα ίδια δεδομένα (χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση) και διάρκεια αποπληρωμής τους 60 μήνες. Η μηνιαία δόση θα είναι €184,63 για τέσσερα χρόνια και μετά €186,09.

Το συνολικό ποσό των τόκων θα είναι €1.246. Το ποσό των €10.000 είναι ενδεικτικό, γιατί οι τράπεζες αναμένουν ότι θα υπάρχει ζήτηση για μικρά ποσά. Ανάλογα μετά, με το ύψος του δανείου, τις εγγυήσεις που θα βάλει ο επιχειρηματίας, οι τόκοι που θα κερδίζει ο πελάτης θα είναι μερικές χιλιάδες ευρώ.

Οι τράπεζες πάντως αναμένουν να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από την κυβέρνηση. Η αρμόδια και χορηγούσα αρχή του μέτρου θα είναι το Γενικό Λογιστήριο/ Υπουργείο Οικονομικών. 

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι αν και ακόμη δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής της επιδότησης, αυτό που αναμένουν να γίνει είναι μια φορά τον χρόνο ο πελάτης να λαμβάνει το ποσό των τόκων που του αντιστοιχεί από την κρατική επιδότηση. Δηλαδή να πληρώνει κανονικά τη δόση με το επιτόκιο και να λαμβάνει το ποσό που του αναλογεί από το κράτος. Όπως γίνεται στα δάνεια του Φορέα τα οποία επιδοτεί η κυβέρνηση ή όπως λειτουργεί το σχέδιο Εστία με την επιστροφή των χρημάτων μέσω της κρατικής επιδότησης.