Σχεδόν μηδενίζει το κόστος δανεισμού η κυβέρνηση για όσους κάνουν στεγαστικά δάνεια για σκοπούς ιδιοκατοίκησης μέχρι τέλος του έτους και για όσους επιχειρηματίες συνάψουν δάνεια για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης «Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια» και «Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια» έχει τετραπλό όφελος.
 
Πρώτον, χαμηλώνει το ρίσκο για τις τράπεζες, καθώς υπάρχει η  «σιγουριά» του κράτους με την επιδότηση του επιτοκίου, για τέσσερα χρόνια.
 
Το  δεύτερο όφελος είναι ότι θα συμβάλει στην άμεση διοχέτευση της αναγκαίας ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Τρίτον, με την επιδότηση επιτοκίου, η δόση που θα πληρώνει ο επιχειρηματίας ή το νοικοκυριό θα είναι αισθητά μειωμένη. Στην πράξη, σημαίνει ότι θα μπορούν να διατηρούν το υπόλοιπο ποσό για ρευστότητα ώστε να καλύψουν πάγιες υποχρεώσεις. Τέταρτον, θα λειτουργήσει ως κίνητρο στην κτηματαγορά για αγορά κατοικίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κόστος των επιδοτήσεων επιτοκίου σε βάθος τετραετίας, θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ.
 
Ο «Φ» παρουσιάζει τι σημαίνει στην πράξη επιδότηση επιτοκίου.
 
Για τα επιχειρηματικά δάνεια από την 1η Μαρτίου και αυτά που θα συναφθούν μέχρι τέλος του έτους το σχέδιο προβλέπει: Το ανώτατο όριο επιτοκίου για το σύνολο του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4,25%. Η μέγιστη επιδότηση του επιτοκίου θα είναι τέσσερα χρόνια. Τα πρώτα δυο χρόνια, θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 3,5%. Τον τρίτο μέχρι τέταρτο χρόνο θα επιδοτείται το επιτόκιο κατά 2% για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 1,5 % για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα, το μέσο επιτόκιο αγοράς για επιχειρηματικά δάνεια άνω του €1 εκατ. είναι 3,05% και κάτω από €1 εκατ. 3,18%. Ακόμη και αν το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια είναι μεγαλύτερο από το 3% και φθάνει το 4%, ουσιαστικά ο επιχειρηματίας τα πρώτα δυο χρόνια θα έχει σχεδόν μηδενικό κόστος δανεισμού.
 
Αντίστοιχα φθηνός θα είναι και ο δανεισμός που θα λάβουν επιχειρηματίες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις και για δύο χρόνια θα είναι μηδενικοί οι τόκοι.
 
Συγκεκριμένα το σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χορήγηση δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το σχέδιο λειτουργεί από το 2014 και θα ενισχυθεί με €500 εκατ. Συγκεκριμένα, οι κυπριακές επιχειρήσεις μέχρι 3 χιλ. εργαζόμενους που θα λάβουν δάνεια μέσω του σχεδίου, αυτά θα έχουν 0,5% λιγότερο επιτόκιο και θα φέρουν κρατική εγγύηση. 
 
Παράλληλα, θα επωφεληθούν της επιδότησης του επιτοκίου από το κράτος το οποίο για 2 χρόνια θα καλύπτει το 3,5% του επιτοκίου
ενώ για τα υπόλοιπα δύο χρόνια η επιδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι 2% και για τις μεγάλες θα είναι 1,5%. Συνεπώς όσοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο σχέδιο σήμερα ο μέσος όρος του επιχειρηματικού δάνειου είναι 3,15%, από τα οποία τα δύο πρώτα χρόνια λόγω της επιδότησης και του οφέλους του 0,5% ενδεχομένως να μην πληρώνουν καθόλου τόκους. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι μέχρι 12 χρόνια με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο. Επιπρόσθετη  μείωση του επιτοκίου της τάξης του 0,5% θα παραχωρείται σε επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια «Jobs for Youth».
Εξάλλου μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου θα δοθεί ρευστότητα ύψους €800 εκατ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 250 εργαζόμενους. Θα γίνει συγχρηματοδότηση και επιμερισμός ρίσκου (50%-50%) μεταξύ της κυβέρνησης και των Τραπεζικών Ιδρυμάτων που μετέχουν στο Σχέδιο. Η κυβέρνηση θα λάβει δάνειο €400 εκατ. από την ΕΤΕπ προς χρηματοδότηση του 50% της ρευστότητας, κάτι που θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Πάντως, οι όροι του δανεισμού θα είναι ευνοϊκοί καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια που θα χρέωναν τα τραπεζικά ιδρύματα. Σήμερα τα επιτόκια για το πρόγραμμα που ήδη είναι σε ισχύ, κυμαίνονται ανάλογα με το ρίσκο του δανείου (χαμηλού ρίσκου 2,55% – 3,85% και υψηλού ρίσκου 3,375% – 4,5%).
 
Συνεπώς με την επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος το επιτόκιο για τα δύο χρόνια θα κυμαίνεται από 0% μέχρι 1% ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια θα κυμαίνεται από 0,5% μέχρι 2,5%. Σημειώνεται πως η διάρκεια εξόφλησης του δανείου είναι μέχρι 12 χρόνια ενώ μπορεί να υπάρξει δανειοδότηση μέχρι €1,5 εκατ.
 
Στο μεταξύ σε σχέση με το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων («Pan-European Guarantee Fund») η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ταμείο θα επιτευχθεί υπό τη μορφή εγγυήσεων ύψους €32,5 εκατ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις της Κύπρου θα μπορέσουν να επωφεληθούν μέσω δανεισμού με ένα ποσό μεταξύ €300 – €400 εκατ. Το Ταμείο θα παραχωρεί απευθείας εγγυήσεις μέχρι και 80% προς τις τράπεζες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος του επιτοκίου του δανεισμού ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα και αυτά τα δάνεια, τουλάχιστον για 4 χρόνια, θα έχουν κρατική επιδότηση.
 
Στεγαστικά στο μηδέν
 
Αντίστοιχο είναι και το σχέδιο για αγορά κατοικίας, το οποίο προβλέπει το ανώτατο όριο του επιτοκίου να μην υπερβαίνει το 2,30% και το μέγιστο ποσό του δανείου να είναι €300.000. Η μέγιστη επιδότηση του επιτοκίου θα είναι τέσσερα χρόνια και θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 1,5%. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τον Μάρτιο, το μέσο επιτόκιο αγοράς είναι 2,10%. Οι πελάτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από την 1η Μαρτίου ή θα πάρουν μέχρι τέλος του έτους έχουν το εξής πλεονέκτημα: από ένα θεωρητικό επιτόκιο 2,10% για τέσσερα χρόνια θα τους αναλογεί επιτόκιο 0,60% και το υπόλοιπο 1,5% θα είναι επιδοτούμενο από το κράτος. Αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη δόση και επιπλέον διαθέσιμη ρευστότητα για τον πελάτη να καλύψει άλλες εκκρεμότητες. 
 
Στην Βουλή με περισσότερες πιστώσεις
 
Χείρα συνεργασίας προς τη Βουλή έτεινε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, θέλοντας να βάλει τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση για τις κρατικές εγγυήσεις. Παρόλο, που η πλειονότητα των μέτρων δεν θα χρειαστεί να οδηγηθούν στη Βουλή για έγκριση, ήδη ο υπουργός απέστειλε επιστολή ζητώντας να παραστεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να ενημερώσει τους βουλευτές για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το κράτος για φέτος διαθέτει τις απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων. Σημείωσε επίσης πως  «θα υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση το 2021, η οποία θα περάσει μέσω της Βουλής κατά την έγκριση των προϋπολογισμών», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε θέματα συμπληρωματικών προϋπολογισμών». Διευκρίνισε επίσης πως μόνο πρόσθετες πιστώσεις θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο. 
 
Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξει συζήτηση με τη Βουλή για το ενδεχόμενο συμπληρωματικού προϋπολογισμού, τονίζοντας πως «υπάρχουν και τα σχέδια της υπουργού εργασίας που ενδεχομένως να χρειαστούν συμπληρωματικό προϋπολογισμό». Ο κ. Πετρίδης ζήτησε συνεργασία με τη Βουλή, τονίζοντας ότι «είμαστε στη διάθεση όλων των κομμάτων, διότι αυτό που χρειάζονται οι πολίτες και η αγορά αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή είναι κλίμα εμπιστοσύνης». Τα νέα μέτρα χρειάζονται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.