Η ραγδαία αύξηση των θανάτων στους δρόμους φέτος πρέπει να ανησυχήσει. Πρωτίστως τους αρμοδίους, οι οποίοι καθορίζουν πολιτικές, παίρνουν αποφάσεις και εγκρίνουν στρατηγικά σχέδια για δράσεις που θα φέρουν μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων.

Αυξήθηκαν οι ποινές, ήρθαν οι πρώτες κάμερες, όμως οι νεκροί αυξάνονται. Τι πάει λάθος πρέπει να μελετηθεί και να βρεθούν οι αιτίες. Από την άλλη, δεν νοείται να ζητάς στρατηγικά σχέδια σε ορίζοντα 10ετίας, να προτείνονται δεκάδες δράσεις και να μην τις υιοθετείς. Πρέπει επίσης να αναλυθούν οι αιτίες των φετινών θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων και να αναπροσαρμοστούν οι σχεδιασμοί. Και επίσης να γίνουν ανασχεδιασμοί για το πού θα στήνονται οι κάμερες, γιατί πληθαίνουν τα παράπονα ότι στήνονται σε τόπους όπου είναι για παγίδευση των οδηγών, αφού στα σημεία αυτά δεν συμβαίνουν τροχαία δυστυχήματα.

Γνωρίζουμε ότι στην Τροχαία κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μειωθούν οι τροχαίες οδικές συγκρούσεις. Και πονούν όπως όλοι μας όταν χάνεται μια ζωή στην άσφαλτο. Ωστόσο, πέφτει στους ώμους της η ευθύνη ελέγχου των οδηγών, κυρίως για εκείνες τις παραβάσεις που επιφέρουν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς. Η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών κατά την οδήγηση, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ή κράνους, είναι οι κύριες αιτίες για τις οποίες χάνονται ζωές στους δρόμους. Γι’ αυτό και οι εκστρατείες της Αστυνομίας πρέπει να είναι στοχευμένες. Σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός που θα ελέγχει τον κάθε οδηγό, αλλά πρέπει οι οδηγοί να αισθάνονται ότι ανά πάσα στιγμή που θα παρανομήσουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ελεγχθούν και να εντοπιστούν. 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μείωση των καταγγελιών και των ελέγχων κάτι που επισημαίνεται και σε ευρωπαϊκές εκθέσεις. Υπάρχει η δικαιολογία ότι ήταν η πανδημία και πολλοί αστυνομικοί χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή των διαταγμάτων για τη λοιμοκάθαρση. Τώρα αυτό δεν ισχύει και πρέπει η Τροχαία να επικεντρωθεί σε στοχευμένους ελέγχους των οδηγών. Δεν νοείται σήμερα να κτυπάς έναν πεζό σε διάβαση και να φεύγεις μεθυσμένος. Αφού υπέπεσε σε σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και αφαίρεσε μια ζωή, πρέπει η υπόθεση να οδηγείται πάραυτα ενώπιον της Δικαιοσύνης για να τιμωρείται όποιος κρίνεται ένοχος. Δεν γίνεται να συμβαίνει ένα θανατηφόρο και να εκδικάζεται μια υπόθεση μετά από ένα και πλέον χρόνο. 

Στον αγώνα για μείωση των θανάτων στους δρόμους, όλα παίζουν τονρόλο τους. Από την ενημέρωση των ξένων που έρχονται για λίγες ημέρες στην χώρα μας για διακοπές, μέχρι αυτούς που θα έρθουν για να μείνουν. Να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους. 

Επίσης, το τροχαίο πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με τις κάμερες αλλά με συνολική πολιτική και απόκτηση οδικής συνείδησης. Δεν γίνεται να πέρασαν τέσσερα χρόνια από την ψήφιση της νομοθεσίας για την σχολή παραβατών οδηγών και ακόμα να μην έχει λειτουργήσει. Πόσα λεφτά δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα και σχολή δεν είδαμε; Είναι κάποια πράγματα που δεν τα αντιλαμβανόμαστε, παρόλο που θεωρούνται αυτονόητα. Όταν πρόκειται για ζωές δεν κάνεις πειραματισμούς, ούτε και εκπτώσεις.