Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για υπόθεση πολιτογραφήσεων Ρώσων υπηκόων, οι οποίοι καταζητούνταν από τις ρωσικές Αρχές για διερευνώμενες οικονομικές απάτες, ωστόσο, τους δόθηκε κυπριακή υπηκοότητα όπως και πέντε μελών των οικογενειών τους.

Η Αστυνομία προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε έρευνα σε γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Πάφο, στη βάση δικαστικού εντάλματος και προχώρησε στην κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και εγγράφων, προκειμεένου να εντοπιστούν τεκμήρια που ν’ αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο έχει προβεί σε πάρα πολλές πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων και η περίπτωση που ερευνάται από την Αστυνομία περιλαμβανόταν στην έκθεση της Δήμητρας Καλογήρου. Επίσης, μέλος του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου είχε κληθεί και δώσει κατάθεση, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, που είχε συσταθεί για την εξέταση των «χρυσών διαβατηρίων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Αστυνομία μετά την κατακράτηση των υπολογιστών και των εγγράφων που παρέλαβε από το δικηγορικό γραφείο, θα προχωρήσει στη λεπτομερή εξέτασή τους ώστε να φανεί αν σχετίζονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι έρευνες για τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera που αφορούν σε διάφορα πρόσωπα. Ήδη, έχουν ληφθεί πάρα πολλές καταθέσεις από διάφορά πρόσωπα, ακόμη και από άτομο που βρίσκεται στη Βρετανία. Η Αστυνομία διερευνά άλλες δύο περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που προέκυψαν από το πόρισμα Καλογήρου και αφορούν στον Μαλαισιανό Τζο Λόου και ζεύγος από την Καμπότζη, ενώ παράλληλα μετά και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, αυτό μελετάται από ειδική ανακριτική ομάδα που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται αρκετές υποθέσεις που χρήζουν έρευνας και αφού γίνει κατάλογος με αυτές θ’ αρχίσει η διερεύνησή τους.

Για όλες τις υπό εξέταση υποθέσεις τηρείται διαρκώς ενήμερη η Νομική Υπηρεσία που δίνει οδηγίες για περαιτέρω χειρισμούς, ενώ ο Σεπτέμβριος θεωρείται ως μήνας όπου θα αρχίσουν να συμπληρώνονται οι έρευνες και οι φάκελοι να διαβιβάζονται για μελέτη και οδηγίες στον Γενικό Εισαγγελέα.