ΣΤΙΣ 15 Ιουλίου 1974 συντελέσθηκε η μεγαλύτερη προδοσία σε βάρος της πατρίδας μας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Έχει αποδειχθεί με έγγραφα και πάρα πολλά τεκμήρια. Οι ξένες δυνάμεις είχαν τους λόγους τους να διαμορφώσουν ένα σχέδιο που θα είχε ως κατάληξη τη διχοτόμηση της χώρας μας. Το ερώτημα, το οποίο τίθεται βασανιστικά, είναι γιατί βρέθηκαν άνθρωποι σε Ελλάδα και Κύπρο οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή τη συνωμοσία, σε βάρος του Eλληνισμού.

ΤΟ προδοτικό πραξικόπημα, της 15ης Ιουλίου 1974, το οποίο σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β, άνοιξε την κερκόπορτα για να εισβάλει η Τουρκία στο νησί. Άνοιξε τον δρόμο στην Άγκυρα, η οποία από χρόνια είχε διαμορφώσει ένα σχέδιο διχοτόμησης του νησιού. Και βρέθηκαν ελληνόφωνοι να αποφασίσουν και να εκτελέσουν ένα σχέδιο παράδοσης της Κύπρου στην Τουρκία. Τις επιπτώσεις εκείνης της προδοσίας τις βιώνουμε μέχρι σήμερα. Τμήμα του νησιού κατέχεται έκτοτε από την κατοχική δύναμη και με τη δύναμη των όπλων έχει επιβάλλει τετελεσμένα. 

Η ΧΟΥΝΤΑ των Αθηνών και οι συνεργάτες της στο νησί, η παράνομη ΕΟΚΑ Β, ανέτρεψε με πραξικόπημα τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Τα έγγραφα, τα ντοκουμέντα της εποχής, που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν πως ήταν ένα σχέδιο σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Ήταν ένα σχέδιο, το οποίο -όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει-  γνώριζαν οι ηγέτες της χούντας και της ηγεσίας της ΕΟΚΑ Β.  

ΟΙ ελληνόφωνες που πρόδωσαν την πατρίδα τους είχαν στήσει ένα σκηνικό υπονόμευσης του Μακάριου, τον οποίον ήθελαν νεκρό. Διά της εξουδετέρωσης του Μακάριου υπονόμευαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ροκάνισαν και υπονόμευσαν συστηματικά το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Τουρκία ανέμεναν την προδοτική πράξη και προετοιμάζονταν για χρόνια. Γι’ αυτό και ήταν έτοιμοι όταν διενεργήθηκε το πραξικόπημα. Πραξικόπημα και εισβολή ήταν οι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.

ΑΥΤΟ το έγκλημα δεν τιμωρήθηκε. Αυτό κρίνεται ήδη από την Ιστορία καθώς κανένα έγκλημα δεν μπορεί να μένει ατιμώρητο. Κρίνεται από όσους βίωσαν την προδοσία και όσους ζουν τις καταστροφικές της συνέπειες. Αυτό το έγκλημα έφερε την Τουρκία στην Κύπρο και έκτοτε βιώνουμε την κατοχή. Χάσαμε ανθρώπους, πεσόντες και αγνοούμενους, και το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο.  Δεν αρκεί να τους έχει καταδικάσει η Ιστορία.

ΣΑΡΑΝΤΑ επτά συναπτά έτη πέρασαν από τότε. Η κατοχή της Τουρκίας όχι μόνο συνεχίζεται αλλά η Άγκυρα παρουσιάζεται πιο επιθετική. Σχεδιάζει και εξαγγέλλει πως θα προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα στο νησί, με το επόμενο βήμα να είναι η Αμμόχωστος. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα επισκεφθεί παράνομα την Κύπρο στις 20 Ιουλίου για να συμμετάσχει στα πανηγύρια της επετείου της εισβολής, αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα τετελεσμένα, στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. 

ΕΧΟΥΜΕ εισέλθει στον 47ο χρόνο από το προδοτικό πραξικόπημα. Η μόνο διέξοδος παραμένει η προάσπιση της δημοκρατίας και σταθερός στόχος η απελευθέρωση της πατρίδας με την αποτίναξη της κατοχής.